e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Η Κανάγκα υποδέχτηκε τον Πάπα και Πατριάρχη της


Την 22α Φεβρουαρίου 2019, ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, κατέφθασε στην ωραία Κανάγκα του Κογκό συνοδευόμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κατάγκας κ. Μελέτιο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιο. Στον αερολιμένα της Κανάγκας τον υποδέχθηκαν ο Κυβερνήτης της Επαρχίας, η τοπική κυβέρνηση, άλλες αρχές, ο κλήρος και λαός. Τιμές απέδωσε τιμητικό άγημα του στρατού καθώς και μπάντα που παιάνιζε καλωσορίσματα για τον Μακαριώτατο.

Φθάνοντας στην ιεραποστολή και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέου πλήθη λαού φορώντας μπλούζες με τη μορφή του Πατριάρχου, τον καλωσόρισαν ραίνοντάς τον με άνθη και ψάλλοντας τραγούδια. Η όλη υποδοχή θύμιζε ένα μεγάλο πανηγύρι με τον ρυθμό του να σείεται όλη η πόλη της Κανάγκας.

Ο Πατριάρχης εισήλθε στον Ναό δεχόμενος τα χειροκροτήματα και τις ενθουσιώδεις ζητωκραυγές του λαού του Θεού και εψάλη δοξολογία. Ο Σεβασμιώτατος Κινσάσας κ. Νικηφόρος προσφώνησε τον Πατριάρχη κάνοντας αναδρομή στο ξεκίνημα της ιεραποστολής, μνημονεύοντας όλους τους ιεραποστόλους όπου έθεσαν τα θεμέλια της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κανάγκα και σε όλο το Κασάι. Βεβαίως ευχαρίστησε και κατ΄ όνομα τους Ιεραποστολικούς συλλόγους «Εξωτερικής Ιεραποστολής» της Θεσσαλονίκης και «Πρωτόκλητος» των Πατρών. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την δημιουργία της νέας Μητροπόλεως Κανάγκας.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε και την δική του χαρά για την νεοσύστατη Μητρόπολη Κανάγκας. Μνημονεύοντας την πολυετή προσφορά της Αδελφότητος Θεολόγων «ΣΩΤΗΡ» εξέφρασε την ευαρέσκειά του. Συνεχάρη τους νέους και τα παιδιά της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την ένθερμη υποδοχή που του επεφύλαξαν. Παρουσίασε στον λαό τον νέο Μητροπολίτη Κανάγκας Θεοδόσιο τον οποίον θα ενθρονίσει αύριο.

Το Σάββατο το πρωί επισκέφθηκε την ενορία της Ζωοδόχου Πηγής Tshilumba όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τα παιδιά του σχολείου αλλά και από τους πιστούς. Ο Μακαριώτατος κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει και στην συνέχεια παρακολούθησε όμορφη εκδήλωση από τους μαθητές. Συγκινητική ήταν η απόδοση του θεατρικού με ιστορία από το Γεροντικό. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την προσφορά τοπικών καρπών και δώρων.

Τέλος, ο Μακαριώτατος τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους των αοιδήμων ιεραποστόλων Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου και Αρχιμ. Χαρίτωνος Πνευματικάκη και της αδελφής Όλγας Παπασαράντου, οι οποίοι ευρίσκονται δίπλα στον περικαλλή Ναό του Αγ. Ανδρέου Κανάγκας.














Δεν υπάρχουν σχόλια: