e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Η φωτεινή περίπτωση της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Σαμαρείτιδος 
26 Μαΐου 2019 
(Ιωαν. δ΄ 5-42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Αγαπητοί μου, Χριστός Ανέστη!
Ως αμαρτωλή γυναίκα η Σαμαρείτιδα απέφευγε ακόμα και τις συντοπίτισσές της για να γλιτώσει από τις λοιδορίες και τα καυστικά σχόλιά τους. Γι’ αυτό πήγε ν’ αντλήσει νερό από το πηγάδι σε ώρα μη πολυσύχναστη και ασυνήθιστη. Εκεί την συναντά ο Κύριος, ο οποίος τα πάντα γνωρίζει και «τα πάντα κατευθύνει προς το αγαθό». Ζήτησε νερό από την γυναίκα και αυτή εξεπλάγη, διότι ανήκε σε μια φυλή εχθρική και περιφρονημένη από τους Ιουδαίους. Έχοντας ως αφορμή την απορία της στο αίτημά Του, ο Ιησούς τής προσφέρει το πνευματικά αιώνιο ύδωρ της Σωτηρίας, το οποίο είναι πολύ ανώτερο από κάθε υλικό νερό, αλλά και από κάθε γήινο αγαθό όσο πολύτιμο κι αν είναι.
Η Σαμαρείτιδα φυσικά δεν κατανόησε τα βαθύτερα νοήματα του λόγου του Ιησού. Όμως πείσθηκε πως ο Ιησούς δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, όταν της αποκάλυψε άγνωστες λεπτομέρειες από την ιδιωτική ζωή της.
Προχωρώντας, τής αποκαλύπτει επίσης ότι ο Θεός είναι Πνεύμα, χωρίς υλικές ανάγκες και σώμα. Είναι πανταχού παρών, πατέρας πανάγαθος για όλους, παντοδύναμος, πάνσοφος, δίκαιος, άγιος και αναλλοίωτος. Επομένως, η λατρεία Του δεν είναι δεμένη με λαούς και τόπους, όπως ο φανατισμός των ανθρώπων πολλές φορές υποστηρίζει. Κάθε μέρος της γης, της θάλασσας, του αέρα είναι τόπος λατρείας Του. Και η λατρεία προς Αυτόν είναι «λογική» και «πνευματική», πάντοτε δε σε κάθε ευκαιρία μπορούμε -ως λογικά όντα και θεία δημιουργήματα- να την προσφέρουμε σ’ Αυτόν.
Αυτό γίνεται με την προσευχή, με τα καλά έργα, τον ενάρετο βίο, τη φιλανθρωπία, την ταπεινοφροσύνη και την διάδοση του λόγου Του. Και πρωτίστως αυτό επιτυγχάνεται δια της μετοχής μας στην θεία λατρεία και τα ψυχοσωτήρια ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, με κορυφαίο το ύψιστο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Έτσι «εν πνεύματι και αληθεία» λατρεύουμε τον Θεό και απολαμβάνουμε τον άφθονο καρπό του πνευματικού θερισμού.
Το ίδιο έκανε και η Σαμαρείτιδα, η μετέπειτα Αγία Φωτεινή, η οποία από αμαρτωλή γυναίκα κατέστη μεγίστη Αγία και Μεγαλομάρτυρας της Εκκλησίας του Χριστού, αποτελώντας φάρο φωτεινό για την ζωή όλων μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: