e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Βαρθολομαίος: "Δεν πορευόμεθα οδόν απαθείας και υποχωρητικότητος εις τα μείζονα εκκλησιαστικά ζητήματα των καιρών μας"

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας


Στην προσωπικότητα και το λογοτεχνικό έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, κατά την δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου. Είχε προηγηθεί το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Ιεράρχου, που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό, κατά τη διάρκεια τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Τρανουπόλεως Γερμανού και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Ικονίου Θεολήπτου και Καλλιουπόλεως και Μαδυτου Στεφάνου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ι. Βήματος, μετά των Αρχιερέων Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, Γέροντος Δέρκων Αποστόλου, Μιλήτου Αποστόλου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Αμερικής Ελπιδοφόρου, Κυδωνιών Αθηναγόρα, Σηλυβρίας Μαξίμου και Σμύρνης Βαρθολομαίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέργης, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του, ήταν άνθρωπος, “ο οποίος συναναστρέφετο προσευχητικώς μετά του Αγγέλου της ευλογημένης Πόλεώς μας, διδασκόμενος εξ εκείνου και καταγράφων εν συνεχεία επί χάρτου μετά τέχνης πολλής τα βιώματα, τας σκέψεις, τους οραματισμούς, τον λογισμόν και το όνειρον της πονεμένης Ρωμηοσύνης, ως μίας συνοικίας του Ουρανού”.

“Τέκνον γνήσιον της Μητρός Εκκλησίας, ανεδείχθη θερμός αμύντωρ των δικαίων και των προνομίων αυτής - ημείς τα ονομάζομεν ευθύνας, διότι είναι κυριολεκτικώς Σταυρός και θυσία το διακονείν παντού και πάντοτε την μίαν και Ακαινοτόμητον Αλήθειαν - και είμεθα βέβαιοι ότι εκ της Βασιλείας του Θεού, όπου αναπαύεται, θα βλέπη χαίρων τας επιλογάς και τας αποφάσεις της καθ’ ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, θα βλέπη ότι δεν πορευόμεθα οδόν απαθείας και υποχωρητικότητος εις τα μείζονα εκκλησιαστικά ζητήματα των καιρών μας, αλλ’ ως ο της Κωνσταντινουπόλεως ελέω Θεού, ποιμήν αναδεχόμεθα και αναλαμβάνομεν ασμένως μετά των εν Κυρίω συνεργών ημών τας ευθύνας ημών εν φόβω Θεού και πόθω διά την δόξαν της Εκκλησίας μας”.

Στο μνημόσυνο και τη δεξίωση που ακολούθησε παρέστησαν συγγενείς και φιλικά πρόσωπα του μακαριστού Ιεράρχου, καθώς και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και όμιλος ενοριτών από την Ενορία Παναγίας Φανερωμένης Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: