e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Πατριαρχικά Εγκαίνια Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι Βοιωτίας [live video]Δείτε ακολούθως τώρα (απόγευμα 23ης Μαΐου 2019), σε απευθείας μετάδοση, τα Εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης "Ο Άγιος Πορφύριος" στο Δήλεσι Βοιωτίας, τα οποία τελεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρόντος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου:
Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο οποίος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το κέντρο «εστία αγάπης, θαλπωρής, στοργής και προσφοράς» σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα πρότυπο, υπερσύγχρονο Κέντρο φροντίδας για την τρίτη ηλικία, αλλά και συστηματικής εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας στον τομέα της προνοιακής υποστηρίξεως, φροντίδας υγείας, αντιμετώπισης νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων για ηλικιωμένους, αλλά και για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, επίσης, ότι «οραματιζόμαστε να μην είναι μόνο ένας χώρος αξιοπρεπούς και αρχοντικής διαβίωσης ανθρώπων που βρίσκονται στην δύση της ζωής τους, αλλά ένα σπίτι, σαν τα παραδοσιακά σπίτια της πατρώας οικογενειακής μας παράδοσης: ανοικτό στην κοινωνία, στις νέες γενιές, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στο ζωηρό και ελπιδοφόρο μέλλον του τόπου μας. Γι’ αυτό θα δείτε σε τούτο τον χώρο σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους αθλήσεως και ψυχαγωγίας, παιδικής χαράς και αναψυχής, ανοικτό θέατρο και ένα σύγχρονο φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενεργειακή υποστήριξη της δομής και φυσικά τον νεόδμητο Ιερό μας Ναό, τον χώρο της λατρείας, της προσευχής και της περισυλλογής. Οραματιζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας αυτό το Κέντρο να γίνει το σπίτι του παππού και της γιαγιάς των παιδικών μας αναμνήσεων».

Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο όσο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, οι οποίοι «δια της υψηλής Αυτών Παρουσίας ως διάκονοι της ύψιστης θεσμικής έκφρασης των ουσιωδών του Γένους μας, της Πατρίδος και της Πίστεως, αφενός μεν εγκαινιάζουν σήμερα αυτό το Κέντρο, αφετέρου δε στέλνουν μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και συνεργασίας, ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, εγγύς και μακράν, εντός και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Πατρίδος μας». Επεσήμανε, ακόμη ότι το έργο αυτό, όπως και όλα τα έργα αγάπης της Εκκλησίας, δεν είναι έργα ενός ανδρός ή μίας μικρής ομάδος προσώπων, αλλά καρπός συνεργασίας και συμπράξεως πολλών, τόσο εκκλησιαστικών όσο και κρατικών, αυτοδιοικητικών, αλλά και ιδιωτικών φορέων και σχηματισμών, αλλά και μεμονωμένων προσώπων, ενώ σημείωσε ότι «και τούτο το έργο θα επιτύχει και θα έχει βιώσιμο μέλλον μονάχα αν λειτουργήσει πάλι με σύμπνοια, συνεργασία και σύμπραξη όλων μας».

Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και δωρητές και συμπλήρωσε ότι «μας στηρίζει κυρίως η ευχή και ευλογία του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Πορφυρίου, αγιασμένου Κληρικού της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το παράδειγμα του οποίου αλλά και οι πατρικές του συμβουλές και υποδείξεις, σε ανύποπτο χρόνο, καρποφόρησαν και μας οδήγησαν στη σημερινή ημέρα».

Κατόπιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τον αγιασμό κι αμέσως μετά, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κέντρου, που, όπως τόνισε, συνεχίζει τη μακρά εκκλησιαστική παράδοση διακονίας του πλησίον. Μάλιστα, σημείωσε πως μαρτυρείται και δι’ αυτού ότι η φιλανθρωπία ανήκει στον πυρήνα του ορθοδόξου ήθους. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπογράμμισε, το κοινωνικό έργο δεν είναι απλώς κοινωνική προσφορά αλλά διακονία του επίγειου βίου και του αιώνιου προορισμού του ανθρώπου. Επιπρόσθετα, μίλησε για ευλογημένο ίδρυμα που ενσαρκώνει την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον. 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρόοδος της ιατρικής και της τεχνολογίας συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας, είναι, όμως, αδιαμφισβήτητο ότι τα βαθύτερα υπαρξιακά θέματά τους υπερβαίνουν την εμβέλεια της επιστήμης. Η επιστήμη δύναται να διευκολύνει και να παρατείνει τη ζωή, αλλά αδυνατεί να απαντήσει στην αναζήτηση νοήματος και στο ερώτημα της υπερβατικής αναφοράς της υπάρξεως. Η συνεργασία της Εκκλησίας με την επιστήμη επ' αγαθώ του ανθρώπου δημιουργεί δικαίως πολλές προσδοκίες. Βεβαίως, ο επιστημονισμός, η πεποίθηση ότι μόνο η επιστήμη δύναται να βρει λύσεις, ότι μόνο εκείνη έχει έγκυρες απαντήσεις και η ταύτιση της ανάπτυξης μόνο με την επιστημονική πρόοδο, περικλέκει συχνά την συνεργασία αυτή, εφόσον η χριστιανική πίστη αναφέρεται σε μία διάσταση, στην οποία "οι αριθμοί δεν έχουν τίποτε να πουν". Σε άλλο σημείο, άλλωστε, επεσήμανε, ότι οι χριστιανικές πνευματικές αξίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης, είναι πάντοτε επίκαιροι και συνεπώς δεν έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού. Δεν εκσυγχρονίζεται ο Σταυρός του Κυρίου δια του οποίου ήλθε "χαρά εν όλω τω κόσσμω". Δεν προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου ατομοκεντρισμού η αλήθεια της εν Χριστώ ελευθερίας, η ανυπέρβλητη αγάπη του Καλού Σαμαρείτη, το "Ει τις θέλει οπίσω μου έλθειν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι", το ευχαριστιακό ήθος, η ταπεινοφροσύνη και το ασκητικό πνεύμα, ο θεοδώρητος πόθος της αιωνιότητας, η ελπίς της "κοινής αναστάσεως".

Επαίνεσε, ακόμη, την προσπάθεια, συνεχάρη όλους τους συντελεστές δημιουργίας αυτού του έργου, ενώ, τέλος, υπογράμμισε ότι θα έχει μεσίτην εις Κύριον τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, του οποίου η πίστη ήταν ανεξάντλητη πηγή θυσιαστικής μέριμνας για τον άνθρωπο.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του εξέφρασε την συγκίνησή του για την παρουσία του τονίζοντας πως «τα αισθήματά μου αυτά δικαιολογεί, απολύτως, το γεγονός ότι, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενότητα του Λαού μας και του Έθνους μας ενώπιον των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, συναντώνται εδώ, σε μιάν άκρως συμβολική και αναλόγως εμβληματική πρωτοβουλία αρραγούς ενότητας, από την μια πλευρά ο Ποιμενάρχης της Ορθοδοξίας απανταχού της Γης, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος. Και, από την άλλη πλευρά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Ο Άγιος Πορφύριος» αποτελεί μια σύγχρονη και πολύ πρωτότυπη δομή διαβίωσης, υποστήριξης και φιλοξενίας για τους ηλικιωμένους και τους έχοντες ανάγκη. Μια δομή, η οποία έρχεται να συμβάλει στην κάλυψη του κενού που υπάρχει σήμερα σε δομές φροντίδας κυρίως για ηλικιωμένους. Οφείλω δε να επαναλάβω πως και αυτή η προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος επιβάλλει, σε κάθε Έλληνα και ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, το χρέος ν’ αναγνωρίζει ότι, στην σημερινή επώδυνη συγκυρία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος διαδραματίζει έναν καθοριστικής σημασίας κοινωνικό ρόλο. Και τούτο διότι μέσα στην συγκυρία της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει την κοινωνία μας, έχει αναλάβει πλειάδα ουσιαστικών -και μακράν της περιττής δημοσιότητας- πρωτοβουλιών, για την στήριξη του χειμαζόμενου κοινωνικού συνόλου, ιδίως δε των οικονομικώς ασθενεστέρων. Με τον τρόπο αυτόν, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος καλύπτει πολλά και σημαντικά κενά ως προς την επαρκή λειτουργία του Κοινωνικού Κράτους, στα οποία η Πολιτεία, μόνη, δεν θα ήταν σε θέση ν’ αντεπεξέλθει. Υπό τα δεδομένα αυτά σπεύδει, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού και, συνακόλουθα, της αποφυγής της ρήξης του, η οποία θα είχε επιπλέον ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία προς την πλήρη έξοδο του Τόπου μας από την πολυετή και επώδυνη κοινωνική και οικονομική κρίση. Μέσ’ από αυτήν την πορεία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος εκπληρώνει την αποστολή της, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση του «Αγαπάτε Αλλήλους», ακόμη δε περισσότερο σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση του «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν», η οποία προσεγγίζει την τελειότητα της Οικειώσεως». 

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και τον ΠτΔ για την παρουσία τους, ενώ αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, καθώς και συγκεκριμένα στο Κέντρο Γεροντολογίας και στη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου για την τρίτη ηλικία. Μίλησαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Τανάγρας - Σχηματαρίου κ. Βασίλης Περγάλιας και ο πρ. Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρύτανης κ. Μελέτιος Δημόπουλος. 

Παρέστησαν, επίσης, πλειάδα Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού, υπουργοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, Διευθυντές υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, χιλιάδες κληρικοί και λαϊκοί, ενώ ο συντονισμός, η παρουσίαση και η άρτια οργάνωση ανήκε στον Πρωτοσύγγελλο της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: