e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Κυριακή του Τυφλού, 2.6.2019, στη Γεωργιανή Κοινότητα της Αγίας Νίνας Παρισίων










Στη Γεωργιανή Κοινότητα της Αγίας Νίνας Παρισίων λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος την Κυριακή του Τυφλού.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος μίλησε για την πνευματική μας τύφλωση που ομοιάζει με εκείνη των Φαρισαίων της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, που αρνούνταν το θαύμα και έδιωχναν από τη Συναγωγή όποιον τολμούσε να ομολογήσει τον Χριστό. 

«Η πνευματική τύφλωση και η πώρωση της καρδιάς, αγαπητοί Χριστιανοί, μας εμποδίζει από τη θέα του Ιησού και τη βίωση του θαύματος στη ζωή μας. Αυτή η στάση ζωής συχνά συνοδεύεται από εγωισμό και υπεροψία και αμέσως απορρίπτει οτιδήποτε μας ξεπερνάει ή κολακεύει τον αδελφό μας. Και οι Φαρισαίοι αμέσως δεν καταδίκασαν τον Ιησού που δεν τήρησε την αργία του Σαββάτου; Δεν αναρωτιόντουσαν πως είναι δυνατόν ένας αμαρτωλός όπως ο Χριστός να μπορεί να κάνει τέτοιο θαύμα; Να βρισκόμαστε σε πνευματική επαγρύπνηση και να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής μας και όχι με τα σωματικά. Ο τυφλός απευθύνθηκε προς τον Ιησού και είπε, πιστεύω Κύριε, και τον προσκύνησε! Δεν αφέθηκε στις φωνές του πονηρού που του πρόσταζαν να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία και να τον απαρνηθεί, κερδίζοντας έτσι την εύνοια και την υποστήριξη της κοινότητάς του. Προτίμησε τον δύσκολο δρόμο του Χριστού. Δεν τον κέρδισαν οι απολαύσεις της ζωής και η αποδοχή από τον περίγυρο. Ο Χριστός, αγαπητοί Χριστιανοί, είναι το φως του κόσμου, είναι αυτός που μπορεί να ανοίξει τα πνευματικά μας μάτια ώστε να δούμε την πραγματική κατάσταση της ψυχής μας. Οι Φαρισαίοι, παρόλο που καθημερινά μελετούσαν το λόγο του Θεού, αποδείχθηκαν τυφλοί μπροστά στη θέα του Ιησού. Μη πάθουμε και εμείς τα ίδια. Μη θεωρούμε τους εαυτούς μας ειδικούς και αναντικατάστατους, σε όποιο τομέα και αν εργάζεται ο καθένας μας. Μη νομίζουμε ότι κατέχουμε την αλήθεια και είμαστε καλύτεροι Χριστιανοί από τον αδελφό μας διότι εύκολα ο πονηρός θα μας ρίξει στην ίδια παγίδα με τους σκληρόκαρδους και υψηλόφρονες Φαρισαίους. Να είμαστε ταπεινοί και ευπρόσδεκτοι στο κάλεσμα του Χριστού που είναι το κάλεσμα του συνανθρώπου για αγάπη, στήριξη και κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: