e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Ο Γαβρόγλου τέλεσε τα εγκαίνια του Ισλαμικού Τεμένους στον Βοτανικό [εικόνες]
Τις πύλες του άνοιξε επισήμως την Παρασκευή [7.6.2019] το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, να δίνει το παρών στη σύντομη τελετή των εγκαινίων. 

«Η Δημοκρατία μίλησε και η επιθυμία της έγινε επιτέλους πράξη. Η Αθήνα έχει επιτέλους έναν χώρο προσευχής για τους πολίτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους επισκέπτες μουσουλμάνους», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, που προηγούμενως περιηγήθηκε στους χώρους εντός και εκτός του τζαμιού και είχε συνομιλία με τον ιμάμη. 

«Το τέμενος κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και τα έξοδα λειτουργίας του θα τα καταβάλει το ελληνικό κράτος. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εμποδίσει κάποιον να έρθει, ακόμα και αν έχει διαφορετική γνώμη ως προς τη λειτουργία του τζαμιού.

Το δικαίωμα κάποιου να πιστεύει δεν εξαρτάται από το πως βρέθηκε κάνεις στη χώρα μας. Όπως και το να πάει στο σχολείο και το νοσοκομείο. Είναι αδιαπραγμάτευτη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ρατσισμός σήκωσε κεφάλι και προσπάθησε να επηρεάσει τους νέους. Οι φασίστες και οι ρατσιστές προσπάθησαν να στενέψουν τους ορίζοντες και να προβάλουν ένα μελλον που χωρούν μόνο οι ίδιοι. Αυτή τη μάχη την έχασαν και στη Βουλή και την κοινωνία. Η Ελλάδα δεν ξέχασε την ιστορία της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου. 

«Για την κυβέρνηση μας», συμπλήρωσε, «η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων αποτελεί τεράστιο πλούτο. Από τη στιγμή που είναι ένα δημόσιο τζάμι θα λειτουργήσει ως δημόσιο. Εξασφαλίζει η διαφάνεια και η βιωσιμότητα του» και εξέφρασε την ελπίδα η πρώτη προσευχή από τον ιμάμη να γίνει τον Σεπτέμβριο. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον συμβολισμό της χωροθέτησης του τζαμιού: «Στον ορίζοντα φαίνεται η Ακρόπολη, ένα από τα πολλά σύμβολα που κληρονομήσαμε. Από τη μια πλευρά του τζαμιού υπάρχει η Ιερά Οδός που βάδιζαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να πάνε στα Ελευσίνια μυστήρια. Εδώ στο κέντρο της πόλης και όχι κάπου απόμερα, επέλεξε η ελληνική πολιτεία να χτίσει το τζάμι. Και αυτό είναι συμβολικό». 

Στην ομιλία του ο κ. Γαβρόγλου δεν παρέλειψε να εξάρει τη συνεισφορά και της προκατόχου του, Μαριέττας Γιαννάκου, στο θέμα της κατασκευής του τεμένους. 

Όπως σημείωσε, ήταν εκείνη που ήδη από το 2006 εισηγήθηκε τον νόμο με τον οποίο άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του τεμένους. Εκτίμηση του υπουργού ήταν ότι σταδιακά ο χώρος θα ενσωματωθεί στη ζωή της πρωτεύουσας, ενώ δεσμεύθηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθεί και ο πολυέλαιος που έχει ζητηθεί. 

Ο κ. Γαβρόγλου έκλεισε την ομιλία του με μία αναφορά και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον νεκροταφεία των μουσουλμάνων.  «Γνωρίζουμε ότι στην Αθήνα υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το νεκροταφείο μουσουλμάνων. Στο Σχιστό η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παραχωρήσει 10 στρέμματα αλλά οι δικαστικές διαμάχες έχουν τραβήξει. Το θέμα το γνωρίζουμε και πρέπει να επιλυθεί. Αυτό», είπε, «είναι ένα στοιχείο αυτοκριτικής εκ μέρους μας». 

Από την πλευρά του ο ιμάμης του τεμένους δήλωσε: «περιμέναμε πολλά χρόνια και ευχαριστούμε τον  Αλλάχ που επιτέλους το τζάμι είναι γεγονός. Θα κάνουμε τις προσευχές μας και τις γιορτές μας εδώ. Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία της ειρήνης, της αδελφότητας και της ενότητας. Δεν ξεχωρίζει κανένας». 

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που μας δέχτηκε σαν Έλληνες πολίτες και μουσουλμάνους. Και ευχαριστώ το κράτος που μας βοήθησε για να υπάρχει αυτός ο χώρος», ήταν η φράση με την οποία ολοκλήρωσε τον δικό του χαιρετισμό ο ιμάμης. 

Πηγή: Protagon.gr, 7.6.2019, 14:12

Δεν υπάρχουν σχόλια: