e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

"Ίνα τί εφρύαξαν έθνη και λαοί εμελέτησαν κενά;"


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αυτόν τον ψαλμικό στίχο σκέφτηκα μελετώντας διάφορα δημοσιεύματα με αφορμή την ποιμαντική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Περιβόλι της Παναγίας μας. Και σκέφτηκα αυτόν τον στίχο, καθώς αδυνατώ να πιστέψω πόση δύναμη θεωρεί ότι έχει η προπαγάνδα και το ψεύδος. Όμως αυτή η δύναμη εξουθενώνεται μπροστά στο μεγαλείο της Αλήθειας.


Κορωνίδα σε αυτά τα δημοσιεύματα η «ανοικτή επιστολή» του Μητροπολίτου Λουκά, του εν Βαπορόζιε της Ουκρανίας διάγοντος και ανήκοντος στην εκκλησιαστική παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας εν Ουκρανία. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ιεράρχης αυτός ξεσηκώνει τους μοναχούς εναντίον του πνευματικού τους πατρός, του Κωνσταντινουπόλεως. Δεν θα κάνουμε αντιπαράθεση των επιχειρημάτων του αγίου Αρχιερέως. Κουράστηκε η κάλαμος να ασχολείται με ό,τι ανοησία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Δυο μόνο πράγματα:

Α) Με ποιο δικαίωμα -ή καλύτερα με ποιο θράσος- έγραψε επιστολή στους μοναχούς του Αγίου Όρους ο Μητροπολίτης Λουκάς; Ως τι; Τι είναι το Άγιον Όρος; Το ξέφραγο αμπέλι του παππού του; Έτσι το θεωρεί; Ως ένα διορθόδοξο χωράφι που όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει; Τόσο λίγους τους πέρασε τους Αγιορείτες; Νομίζει ότι δεν ξέρουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ορθώσουν τείχος εκκλησιολογικού φρονήματος πέριξ του κανονικού Επισκόπου τους, δηλαδή του Κωνσταντινουπόλεως; Μήπως εμείς δώσαμε τέτοιο δικαίωμα, αδελφοί Αγιορείτες, στους εκ Βορρά; Δεν το πιστεύω.

Β) Έρχεται στην επιφάνεια το έργο του εφ’ αγιότητι βίου γνωστού σε όλους μοναχού Δανιήλ Κατουνακιώτου με τίτλο: «ΔΑΝΙΗΛ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΦΥΕΙΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΕΝ ΤΗ ΚΑΤ' ΑΘΩ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ, 1927» το οποίο και ο καθένας μπορεί να μελετήσει εδώ, ώστε να δει ξανά και ξανά τι ήταν ο παράγοντας Ρωσία για το Άγιον Όρος και τον Ελληνισμό.

Σεβασμιώτατε κύριε Λουκά,

Ματαιοπονείτε! Αέρα δέρετε! Ο κύβος ερρίφθη! Μην ταράζετε την ησυχία μας με τα εμέσματα της ολιγοπιστίας, του φθόνου, της συκοφαντίας, της διαβολής! Κρατείστε τα για εσάς που τα γεννάτε διαρκώς και τα καλλιεργείτε! Σας το επιστρέφουμε ως Γένος το γράμμα ως απαράδεκτο! Κανείς σώφρων Αγιορείτης, επόμενος τοις μακαρίοις Πατράσι, δεν δέχεται να έρθει ένας εκ της Μοσχευωδίστου Ουκρανίας (όχι της καθ’ αυτού) για να διδάξει ήθος στον Άθω! Αιδώς, Αργείοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: