e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Με αναφορά στο Ουκρανικό ζήτημα κυκλοφορήθηκε βιβλίο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου


Παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κρατάμε στα χέρια μας ένα νέο βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ο οποίος από την πλημμυρίδα των γνώσεών του μάς πλουτίζει κατ' αυτάς με το πόνημα: "Το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας με αναφορά στο Ουκρανικό ζήτημα", εκδ. Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), 2019, με 402 σελίδες. 

Ο ίδιος ο πολυγραφότατος Μητροπολίτης εξηγεί την πρόθεση της συγκεκριμένης συγγραφής του: 

"Με απασχόλησε έντονα η βάση του προβλήματος, που είναι πώς λειτουργεί το πολίτευμα της Εκκλησίας, ώστε να μην είναι ούτε παπικό ούτε προτεσταντικό. Έτσι, το πολίτευμα της Εκκλησίας, είναι συνοδικό, αλλά και ιεραρχικό, δηλαδή είναι συνοδικόν ιεραρχικώς και ιεραρχικόν συνοδικώς.

Μέσα σε αυτήν την προοπτική πρέπει να τεθή το όλο ζήτημα που έχει ως αφορμή το ουκρανικό θέμα, αλλά δείχνει το πρόβλημα που υφίσταται σήμερα στην λειτουργία του εκκλησιαστικού πολιτεύματος.

Μελέτησα τους ιερούς κανόνας της Εκκλησίας, την εκκλησιαστική ιστορία και κατέθεσα μια συγκεκριμένη πρόταση, για την επίλυσή του, διότι φρονώ ότι πρέπει να αρχίση η διαδικασία επιλύσεώς του, γιατί το πολυχρόνιον και αθεράπευτον".

Προσωπική θεώρησή μας είναι ότι τα δημοσιευθέντα, στο ανά χείρας βιβλίο, κείμενα του αγίου Ναυπάκτου μπορούν να αποτελέσουν έναν στερεό και ασφαλή βατήρα, εκ του οποίου η Εκκλησία της Ελλάδος δύναται να προχωρήσει στην παραδοχή του χορηγηθέντος Τόμου Αυτοκεφαλίας στην αρτιγέννητη Εκκλησία στην μεγάλη χώρα των Ουκρανών

Συγχαίρουμε θερμά τον Σεβ. συγγραφέα για την μετ' επιστήμης και μετά πολλής ποιμαντικής αγωνίας απόδοση των θέσεών του για το πώς και το γιατί στο ανακύψαν μέγα θέμα της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, ευελπιστώντας ότι και μες από επόμενες γραφές του θα καταστούμε έτι σοφότεροι! 

Ακολουθεί ο πίνακας περιεχομένων, για να λάβουν γνώση οι αναγνώστες του πολυπεριοδικού μας




Δεν υπάρχουν σχόλια: