e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος λειτούργησε στην πόλη Ζαπορόζιε της Ουκρανίας


Σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2019, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου της πόλης Ζαπορόζιε της νοτιοανατολικής Ουκρανίας (κτισμένης στις όχθες του ποταμού Δνείπερου), έλαβε χώραν ένα σημαντικό γεγονός: για πρώτη φορά η θεία Λειτουργία ακούστηκε σε δύο γλώσσες: Ουκρανικά και Ελληνικά. Μαζί με τον προϊστάμενο του Ναού π. Ο Βολωμούρ Γκοσόφσκι λειτούργησε ο π. Σωτήριος Κόσκορης, από την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ελλαδική Εκκλησία αναγνώρισε πρόσφατα την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας και η άφιξη του π. Σωτηρίου Κόσκορη στη Ζαπορόζιε συμβόλιζε, όχι μόνο την λειτουργική ενότητα των δύο εκκλησιών, αλλά και την υποστήριξη που παρέχει η Εκκλησία της Ελλάδος στην Ουκρανή αδελφή της.

Οι ενορίτες, που δεν γνώριζαν καν ελληνικές λέξεις, κατάλαβαν από τη Λειτουργία, την ουσία των λεχθέντων. Ήταν γοητευμένος από το ελληνική λειτουργική μελωδία - διαφορετική από τη σύγχρονη ουκρανική. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι στην Ουκρανία υπήρχε ανάλογη ψαλτική μέχρι τον XVII, και σε ορισμένα μέρη μέχρι το XIX αιώνα.

Μετά τη Λειτουργία, ο Πρ. Σωτήριος Κόσκορης απευθύνθηκε στους ενορίτες με τα εξής λόγια: "Είμαι ευγνώμων στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο, τον προϊστάμενο του Ναού π. Vladimir και τον π. Ιβάν Γκοσόφσκι, που με δέχθηκαν και όλους εσάς για την κοινή προσευχή. Η ευκαιρία να υπηρετήσουμε μαζί τη Λειτουργία υπογραμμίζει εκ νέου την ενότητά μας".

Ο πνευματικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τους ενορίτες της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και όλους τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να πλαισιώσουν τον κλήρο, να εμπιστευτούν τους ηγέτες της Εκκλησίας, να αγιασθούν με την παρουσία τους στο ναό, στην υπηρεσία του Θεού, να φέρουν τα παιδιά στην κοινωνία και να ζήσουν με τον Χριστό.  

Ο π. Κόσκορης είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί την Εταιρεία Ελληνικού Πολιτισμού στη Ζαπορόζιε.

















Клірик Елладської Церкви співслужив з представниками ПЦУ у Запоріжжі

30 Жовтня 2019

У храмі на честь святителя Миколая міста Запоріжжя вперше було звершено Божественну літургію двома мовами – українською і грецькою. Настоятелю храму протоієрею Володимиру Гошовському та священникам Роману Леху і Івану Гошовському співслужив протоієрей Сотіріс Коскоріс з Калавритської та Егіалійської Митрополії Елладської Православної Церкви.
     Нещодавно Елладська Церква визнала автокефалію Православної Української Церкви і приїзд отця Сотіріса Коскоріса до Запоріжжя символізував не лише єднання у служінні двох церков, а й ту підтримку, яку Грецька Церква надає своїй українській сестрі.
     На завершенні літургії отець Сотіріс Коскоріс звернувся до прихожан і настоятеля зі словами вдячності за теплий прийом і можливість разом звершити Божественну літургію.
     Представник Елладської Православної Церкви окрім того закликав прихожан храму святителя Миколая і всіх вірян Православної Церкви України об’єднатися довкола духовенства, довіряти очільникам Церкви, освячуватися своєю присутністю у храмі та приводити дітей до Євхаристії й жити з Христом.
     Отець Сотіріс Коскоріс також мав нагоду відвідати товариство грецької культури у Запоріжжі.


Δεν υπάρχουν σχόλια: