e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019

Ελληνορωσική προπαγάνδα κατά της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος


Δυστυχώς, οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας επιμένουν να διασπείρουν ψεύδη και απειλές κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έτσι, όπως πληροφορούμαστε από το ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI, ο γνωστός Βλαντιμίρ Λεγκόϊντα, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, αναπαρήγαγε επισήμως  στο κανάλι του στο Telegram τα fake news που εγράφησαν σε περιθωριακά προπαγανδιστικά ελληνικά ιστολόγια ότι τάχα ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ απαγόρευσε στους Ουκρανούς προσκυνητές, με επικεφαλής τους Μητροπολίτες Βίνιτσα Συμεών και Περεγιασλάβ Αλέξανδρο, να λειτουργήσουν στη Μονή της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα (στην πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώσαμε και από επίσημη πηγή της Μητροπόλεως Ύδρας, οι δύο Μητροπολίτες δεν πήγαν ποτέ στην Αίγινα, ούτε και ζήτησαν να λειτουργήσουν εκεί). Η προέλευση αυτής της ψευδούς προπαγάνδας που επί ημέρες προσπαθεί να εμπλέξει το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ και την Αίγινα μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα από πού προέρχεται... Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Σεβασμιώτατος είχε αποδοκιμάσει σκληρά και δημόσια δύο κληρικούς του, οι οποίοι αυθαίρετα, χωρίς ευλογία και εξουσιοδότηση, πήγαν στο Κίεβο, συλλειτούργησαν με τον Ονούφριο και προέβησαν σε δηλώσεις δήθεν... εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος!...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διαβόητη προπαγανδιστική σελίδα pravoslavie.ru η οποία δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: Στην Ελλάδα δεν επιτράπη στους «Ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας» να τελέσουν Θείες Λειτουργίες»...

Φυσικά, τα προπαγανδιστικά μέσα αποσιωπούν το ότι οι Ουκρανοί προσκυνητές λειτούργησαν στο μεγάλο Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια. Ευτυχώς, που υπάρχουν και εκκλησιαστικά ΜΜΕ με συνείδηση του καθήκοντός τους για τη σωστή ενημέρωση των πιστών και από εκεί πληροφορηθήκαμε για τη Θεία Λειτουργία των Ουκρανών στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσσο: Προσκυνηματική περιοδεία στη Βόρεια Εύβοια από Ουκρανούς κληρικούς.

Αλλά το προσκύνημα των Ουκρανών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος συνεχίζεται. Θα δούμε ενδεχομένως λειτουργίες τους και σε άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Διότι εξαρχής δεν είχαν σκοπό να λειτουργήσουν σε όλα τα μέρη του προγράμματος του προσκυνηματικού τους ταξιδιού! Έλεος δηλαδή! Σε κάποια μέρη πήγαν απλά για να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα και να περιηγηθούν σε ιστορικά και ιερά μέρη της Ελλάδος, όχι για να αποδείξουν κάτι στους ψεύτες προπαγανδιστές!

Το ότι η Εκκλησία της Ελλάδος τους έχει αναγνωρίσει αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Και ουδείς Έλληνας κληρικός της Κανονικής Εκκλησίας μπορεί να τους αρνηθεί να λειτουργήσουν, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς να καθίσταται ο ίδιος υπόλογος ανυπακοής, κανονικής και νομικής ευθύνης, έναντι της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πήρε ξεκάθαρη απόφαση. Μια απόφαση που κανονικώς επισημοποίησαν οι δύο πράξεις του Προκαθημένου της: Η αποστολή του Γράμματος και η Μνημόνευση.

Ας το χωνέψουν λοιπόν. Το θέμα τελείωσε. Και όπως λέει και λαός, «μόνο η κακία θα τους μείνει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: