e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οι γενναίοι δεν κλαίνε”


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Στην αποστολή, τη διακονία αλλά και τα μαρτύρια της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους προσκυνητές, από την Ελλάδα, τη Γεωργία και την Ουκρανία, οι οποίοι εκκλησιάστηκαν, σήμερα, Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, στον Πατριαρχικό Ναό. Στη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στο Άγιο Βήμα. 

Εκκλησιάστηκαν επίσης, οι Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομος, Συνάδων Διονύσιος και Κυδωνιών Αθηναγόρας, καθώς και, μεταξύ των προσκυνητών, η Ομάδα Υδατοσφαίρισης της ΑΕΚ, υπό τον κ. Πάνο Μιχαλόπουλο, Έφορο, και άλλους παράγοντες της Διοικήσεώς της.

“Εδώ στην Κωνσταντινούπολη και ιδιαιτέρως στους χώρους τους ιστορικούς του Ιερού μας Κέντρου, που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Ιερά πράγματα της πίστεώς μας και του Γένους μας τα βιώνουμε κατά τρόπο βαθύτερο και συγκινητικότερο και κατανυκτικότερο. Όταν αναλογίζεται κανείς τί είδε αυτός ο Θεσμός που λέγεται Οικουμενικό Πατριαρχείο, τί δόξες αλλά και τί μαρτύρια πέρασε. Όταν περνάει μπροστά από την κλειστή Πύλη, όπου απηγχονίσθη ο Γρηγόριος Ε’. Και δεν ήταν ο μόνος Οικουμενικός Πατριάρχης που έφθασεν εις την δόξαν του μαρτυρίου. Η ιστορία λέγει ότι 11 Πατριάρχαι εμαρτύρησαν για του Χριστού την πίστη την Αγία. Όταν αναλογιζόμαστε ποιοι πέρασαν και προσευχήθηκαν σε αυτόν τον ταπεινό και Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όταν σκεπτόμαστε όλα αυτά, τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου, τη σεμνότητα των Πατριαρχικών Χορών, όταν βλέπει κανείς την απλότητα και τη δωρικότητα της Θείας Λατρείας όπως αυτή τελείται εδώ, δεν μπορεί να μην συγκλονιστεί, να συγκινηθεί, να θυμηθεί τα περασμένα μεγαλεία για τα οποία, έλεγε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, “και διηγώντας τα μην κλαίς”. Να μην κλαις, διότι οι γενναίοι δεν κλαίνε, δεν πρέπει να κλαίνε”.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου για τη σημερινή χοροστασία του κατά τη Θεία Λειτουργία, και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη του Οικουμενικού Θρόνου για την Κρήτη, η οποία, όπως είπε, είναι ένα πολύτιμο διαμάντι στην κορόνα της Μητρός Εκκλησίας. “Έχω πει πολλές φορές ότι η μεγαλόνησος Κρήτη και η Εκκλησία στην Κρήτη είναι η ναυαρχίδα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου μέσα στη Μεσόγειο.  Και αν πάντοτε την αγαπούσαμε την Κρήτη, τα τελευταία χρόνια την αγαπούμε ακόμη περισσότερο, διότι, όπως γνωρίζετε, το 2016 εφιλοξένησε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία συνήλθε στην Ορθόδοξο Ακαδημία της Κρήτης, στο Κολυμπάρι στα Χανιά, και είναι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ένα μείζον εκκλησιαστικό γεγονός των νεότερων χρόνων. Ευγνωμονούμε την Κρήτη και γι’ αυτό, διότι εφιλοξένησε στο φιλόξενο έδαφός της αυτό το κοσμοϊστορικό εκκλησιαστικό γεγονός”.

Ολοκληρώνοντας ο Παναγιώτατος ευχήθηκε στην ομάδα της Α.Ε.Κ. να έχει πάντοτε επιτυχίες και επανέλαβε ότι “η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα. Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: