e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Το βρέφος «Εμμανουήλ» καθοδηγεί και φωτίζει

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Προ της Χριστού Γεννήσεως 
22 Δεκεμβρίου 2019
(Ματθ. α΄ 1-25)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Ο ιερός Ευαγγελιστής Ματθαίος παραθέτει στην αρχή του Ευαγγελίου του, τον κατάλογο των κατά σάρκα προγόνων του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σε αυτήν την -κατά πολλούς ανούσια- γενεαλογία συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα όλων των Προπατόρων του Κυρίου, είτε αυτοί υπήρξαν διάσημοι είτε ασήμαντοι, είτε δίκαιοι είτε άδικοι και αμαρτωλοί, είτε Ισραηλίτες είτε όχι.  Σε αυτήν εκπροσωπείται, όχι μόνο το έθνος του Ισραήλ, αλλά και όλα τα έθνη της γης, διότι τόσο τα αμαρτήματα και τα πάθη, όσο και οι αρετές είχαν οικουμενική και πανανθρώπινη ισχύ. Δεν κάνουν διάκριση εποχής, κοινωνικής και οικονομικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου, φυλής και χρώματος. Επίσης, στον σημαντικότατο αυτό γενεαλογικό κατάλογο τονίζεται υπέρμετρα και η βασιλική καταγωγή του Κυρίου, επομένως και η ιστορικότητα του προσώπου Του, ενάντια σε κάθε παλιό ή νέο αμφισβητία.


Το ιερό ζεύγος Ιωσήφ και Παρθένου Μαρίας είλκε την καταγωγή του από το ένδοξο βασιλικό γένος του Προφητάνακτος Δαυίδ. Όμως, όπως συχνά τονίζεται, ο Ιωσήφ δεν ήταν κατά σάρκα πατέρας του Κυρίου, διότι όπως προαναγγέλθηκε από τους αρχαίους Προφήτες, ο Υιός του Θεού θα γεννιόταν ασπόρως εκ της Παρθένου Μαρίας, η οποία κατέστη «σκεύος εκλογής» του Θεού για την σωτηρία των ανθρώπων. Ο Ιωσήφ υπήρξε κατά τον νόμο μνηστήρας της Παρθένου και υπήκοος του θείου θελήματος. Στην αρχή, βεβαίως, ως άνθρωπος είχε τις κακές σκέψεις, τις αμφιβολίες και τους κλονισμούς του. Ωστόσο, τελικά πείσθηκε με θεϊκή παρέμβαση, η οποία του διέλυσε κάθε κακό λογισμό.

Ο Ιωσήφ αποτελεί μέγα παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αληθινό και πιστό Χριστιανό όπου γης. Διότι, δυστυχώς, ο άνθρωπος, πάντοτε εκ φύσεως, τείνει να απολυτοποιεί τον ορθό λόγο και, ό,τι αδυνατεί να συλλάβει δια της λογικής του, το ειρωνεύεται και το απορρίπτει. Όμως παραγνωρίζει ότι και η ανθρώπινη περιορισμένη λογική που κατέχει, δεν είναι δική του, αλλά αποκλειστικά και μόνο δώρο του Θεού και Δημιουργού του. Τα «άδηλα» και τα «κρύφια» προσεγγίζονται μόνο δια της υποταγής στον Θεό και της ανιδιοτελούς πίστεως. Διότι ο άνθρωπος από μόνος του έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και, χωρίς την βοήθεια του Θεού, βρίσκεται πάντα στο σκοτάδι και στην άγνοια των σωτηριωδών αληθειών.

Το βρέφος «Εμμανουήλ», λοιπόν, λέξη που σημαίνει ο «Θεός μαζί μας», ας μας καθοδηγεί και ας μας φωτίζει πάντα, κάνοντάς μας άξια μέλη της ακατάβλητης, έως της συντέλειας, Εκκλησίας Του και αξιώνοντάς μας να γίνουμε μέτοχοι της Βασιλείας Του. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: