e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Γ΄ Νυμφίος 2019 στην Παναγούλα Μπανάτου. Ανάγνωση Τροπαρίου της Κασσιανής, σε μετάφραση Κ. Παλαμά [φωτογραφίες + video]


Το δειλινό της Μεγάλης Τρίτης, 23ης Απριλίου 2019, εψάλη στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου η Ακολουθία του Γ΄ Νυμφίου, δηλαδή ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Κατ' αυτή την λειτουργική βραδιά αποδίδεται το Δοξαστικό των Αποστίχων, γνωστό ως Τροπάριο της Κασσιανής. 
     Το ψάλμα αυτό απέδωσε κατανυκτικά, εκ μέρους των Ιεροψαλτών της Ενορίας μας, ο κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, συγκινώντας τους εκκλησιασθέντες. 
     Νωρίτερα ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας εξήγησε δι' ολίγων πώς προήλθε το ποίημα αυτό της Μοναχής Κασσιανής και ορισμένα ιστορικά στοιχεία περί της παρ' ολίγον βασιλίσσης Κασσιανής. 
     Εκτάκτως, η ηθοποιός κ. Αλεξάνδρα Ντούσεβιτς ανέγνωσε αισθαντικά την αξιάκουστη μετάφραση τού εν λόγω Τροπαρίου, την οποία έκανε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. [Δείτε σχετικό video ακολούθως].
Φωτογραφίες - video: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας
Η Ακολουθία του Γ΄ Νυμφίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου


Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων και Τιμίου Προδρόμου. Μεγάλη Τρίτη απόγευμα, 23 Απριλίου 2019, χοσοστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Κατά την Ακολουθία ακούστηκε για μιαν ακόμη φορά το γνωστό και λαοφίλητο ποίημα Κασσιανής Μοναχής: "Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Γυνή, την σην αισθομένη Θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι, προ του ενταφιασμού κομίζει ...".
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης]
Το Τροπάριο της Κασσιανής στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας Μεγάλης Τρίτης, 23ης Απριλίου 2019, ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης στον Ναό της Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. 
     Το Τροπάριο της Κασσιανής απέδωσε η Χορωδία του Ναού "Η Φανερωμένη", υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Σταμάτη Φιλιακού.
Η Ακολουθία του Γ΄ Νυμφίου 2019, με Πατριαρχική Χοροστασία, στο Φανάρι [video]
Απόψε, Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε από του Παραθρονίου και το Τροπάριο της Κασσιανής, ήτοι το Δοξαστικό των Αποστίχων του Όρθρου της Μ. Τετάρτης, έψαλε ο αριστερός χορός, υπό τον Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Στυλιανό Φλοίκο. 

Η Ακολουθία του Γ΄ Νυμφίου 2019 στα Κύθηρα


Κείμενο - φωτογραφίες: Γιώργος Λουράντος

"Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός, μνείαν ποιείσθαι οι θειότατοι πατέρες εθέσπισαν..." 

Στον ιστορικό Ναό Θεοτόκου Κοντελετούς στο Λιβάδι των Κυθήρων και σε ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης ψάλαμε απόψε την Ακολουθία του Γ΄ Νυμφίου, τον Όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, όπου μίλησε στο εκκλησίασμα περί ειλικρινούς μετανοίας. 

Με κατάνυξη και ιερό δέος αποδόθηκαν όλοι οι συγκλονιστικοί ύμνοι της ημέρας και ιδιαίτερα το Δοξαστικό των Αποστίχων, το αριστούργημα της εκκλησιαστικής ποίησης που έχει για ηρωίδα του την πόρνη του Ευαγγελίου και που συνέθεσε η μεγάλη όσο και αδικημένη βυζαντινή μοναχή και ποιήτρια του 9ου αιώνα, Κασσιανή. 

Καλή Ανάσταση!