e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Όχι στον δαίμονα του κέρδους και της ύλης

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ε΄ Ματθαίου 
21 Ιουλίου 2019
(Ματθ. η΄ 28 - θ΄ 1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Δύο σπουδαία θαύματα επιτέλεσε ο Κύριός μας στην χώρα των Γεργεσηνών: πρώτον, έδιωξε τα πονηρά δαιμόνια, τα οποία βασάνιζαν τους δυστυχείς Γεργεσηνούς και, δεύτερον, τα έστρεψε και τα ανάγκασε να εισέλθουν στους χοίρους, οι οποίοι έβοσκαν σε αγέλες στην τριγύρω περιοχή. Και θα ήταν πράγματι δυνατόν, η δεύτερη αυτή πράξη του Κυρίου, να μάς ξενίζει κάπως, αν βέβαια την σκεφτούμε επιδερμικά και επιπόλαια. Άραγε, για ποιο λόγο ο Παντοδύναμος και Πανάγαθος Κύριος, θέλησε να βασανίσει τα δυστυχή ζώα, τα οποία και αυτά είναι δημιουργήματά Του και, επιπλέον, να ζημιώσει και κάποιους ανθρώπους καταστρέφοντας την περιουσία τους;
Καταρχήν οφείλουμε να έχουμε πάντα κατά νου το γεγονός ότι κάθε πράξη του Κυρίου μας, κινείται εξ αγάπης και δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι «του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής». Ωστόσο, πολλές φορές, ο Κύριος μας, φανερώνει το μεγαλείο Του και επιδιώκει τον σωφρονισμό των ανθρώπων, με βίαιες φυσικές μεταβολές και ανατροπές. Μια τέτοια, λοιπόν, σωφρονιστική τιμωρία υπήρξε και ο καταποντισμός των χοίρων των Γεργεσηνών στη θάλασσα. Και τούτο, όχι επειδή μισούσε τα ζώα, αλλά επειδή ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους ασεβείς. Και πρώτα απ’ όλα, στους αλαζονικούς Σαδδουκαίους, οι οποίοι αμφισβητούσαν την ύπαρξη πονηρών πνευμάτων, παριστάνοντας  τους παντογνώστες και πάνσοφους. Εν συνεχεία ήθελε να δείξει στους ασεβείς χοιροβοσκούς ότι δεν μπορούσαν να καταπατούν τον θρησκευτικό νόμο για να κερδίζουν χρήματα. Ως γνωστόν, ο Μωσαϊκός Νόμος απαγορεύει την κατοχή και τη βρώση των χοίρων, επειδή θεωρεί τα ζώα αυτά ακάθαρτα. Παρά ταύτα, οι Γεργεσηνοί βοσκοί, υποκύπτοντας στον δαίμονα του κέρδους και της ύλης, παρέβαιναν προκλητικά τον νόμο του Θεού.
Ο Θεός, λοιπόν, τούς τιμωρεί καταστρέφοντας την μιαρή περιουσία τους. Δυστυχώς, όμως, οι ασεβείς Γεργεσηνοί, δεν έλαβαν το μήνυμά Του. Δεν αντιλήφθηκαν τη θεία δύναμη, βλέποντας την εξουδετέρωση της δύναμης του Διαβόλου από τον Κύριό μας. Αντίθετα, παρέμειναν αλαζονικοί, ψυχικά ακάθαρτοι και αμετανόητοι, σαν τους χοίρους που παρανόμως έβοσκαν. Ήταν και παρέμειναν άνθρωποι «χοιρώδεις», κατά τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Έτσι, ετράπησαν σε φυγή, κατασυκοφαντώντας τον Κύριο και εξεγείροντας τον κόσμο εναντίον Του.
Ας μην καταλάβει, λοιπόν, την ψυχή μας ο σκοτεινός φόβος που κατέκλυσε τους ασεβείς Γεργεσηνούς και ας συναισθανθούμε έγκαιρα την ρυπαρότητα και την αμαρτωλότητά μας. Γένοιτο!

Εν Φαναρίω τη 20ή Ιουλίου 2019

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Κρήτης κ. Εἰρηναῖον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Προδρόμου Ξενάκη, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόραν, ἐκζητήσαντα τάς σεπτάς Πατριαρχικάς εὐχάς, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Τόν Ἐξοχ. κ. Igor Bolboceanu, Πρέσβυν τῆς Μολδαβίας ἐν Ἀγκύρᾳ, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Ἐντιμ. κ. κ. Ion Lazarenco καί Tudor Vasilica. Τῇ Α. Ἐξοχότητι ἀπεδόθησαν αἱ ὑπό τοῦ Πατριαρχικοῦ Πρωτοκόλλου προβλεπόμεναι τιμαί. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Ἀντώνιον Ἠλιάδην, Λυκειάρχην τοῦ Ζαππείου Λυκείου, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Κάθριν καί τῆς θυγατρός αὐτῶν, ἐξαιτησαμένους τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τῇ βαπτίσει αὐτῆς. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Τάκην Μπαλτάκον, Δικηγόρον, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τήν Ἐλλογ. κ. Μερόπην Ἀναστασιάδου, Καθηγήτριαν Πανεπιστημίου, ἐκ Γαλλίας. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Δημήτριον Ραϊτσανόβσκη, ἐξ Ἀθηνῶν, μετά τῆς Εὐγεν. κ. Μαρίας Καλογρηᾶ, ἐκ Τρικάλων. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀπόστολον Διαμαντόπουλον, ἐπιχειρηματίαν, ἐκ Κρήτης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Κωνσταντῖνον Σαμαντᾶν, Ἰατρόν, μετά τῶν οἰκείων αὐτοῦ, ἐκ Πύργου Ἠλείας.

Αρχιερατική Λειτουργία προς τιμήν του Προφήτη Ηλία στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου


Από την σημερινή πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλία στο Μέγα Ρεύμα, 20 Ιουλίου 2019. Προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας.
[Φωτογραφίες: Ηλίας Κουλουρίδης]


Ιερατικό Συλλείτουργο για τον Προφήτη Ηλία στο Χουρχουλίδι Ζακύνθου


Σήμερα το πρωί, 20 Ιουλίου 2019, στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Χουρχουλιδίου Ζακύνθου, τιμήθηκε ευχαριστιακώς η πανεύφημη μορφή του Προφήτη Ηλία, ενθυμούμενοι ότι εντός του συνοικισμού υπήρχε προσεισμικώς αξιομνημόνευτος Ναός, που δεν υπάρχει σήμερα. 
     Στο Ιερατικό Συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας (ο οποίος ομίλησε προς το εκκλησίασμα κατάλληλα) και ο οικείος Εφημέριος Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης. Έψαλαν οι κ.κ. Ιωάννης Κλάδης, Σπύρος Έκτορας και Αντώνιος Κάνδηλας. 
     Στο τέλος έγινε η καθιερωμένη Αρτοκλασία και προσφέρθηκαν γλυκίσματα σε όλους.

Προφήτης Ηλίας: Επίκαιρος όσο ποτέ...

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 


«Καὶ προσήγαγεν ᾿Ηλιοὺ πρὸς πάντας, καὶ εἶπεν αὐτοῖς ᾿Ηλιού· ἕως πότε ὑμεῖς χωλανεῖτε ἐπ᾿ ἀμφοτέραις ταῖς ἰγνύαις; εἰ ἔστι Κύριος ὁ Θεός, πορεύεσθε ὀπίσω αὐτοῦ· εἰ δὲ ὁ Βάαλ, πορεύεσθε ὀπίσω αὐτοῦ. καὶ οὐκ ἀπεκρίθη ὁ λαὸς λόγον» (Βασιλ. Γ΄ ΙΗ΄ 21).

[Μετάφραση: «Ο προφήτης Ηλίας επλησίασεν όλους τους συγκεντρωθέντας εκεί και είπε προς αυτούς· “έως πότε εσείς θα χωλαίνετε και από τα δύο πόδια και θα κλίνετε πότε εδώ και πότε εκεί; Εάν ο Κύριος και Θεός των πατέρων μας είναι αληθινός, ακολουθήσατε αυτόν. Εάν όμως ο Βάαλ είναι ο πραγματικός θεός, λατρεύσατε αυτόν”. Ο λαός δεν απήντησε τίποτε εις αυτά».]

Τα παραπάνω λόγια του Προφήτη Ηλία προς τον δίψυχο λαό, που άλλοτε λάτρευε τον αληθινό Θεό και άλλοτε έτρεχε πίσω από τα είδωλα, ακούγονται στις ημέρες μας επίκαιρα και ελεγκτικά όσο ποτέ άλλοτε. Και σήμερα δεν απευθύνονται μόνον στο λαό του Θεού, αλλά πρωτίστως σε εμάς τους κληρικούς, και μάλιστα τους μεγαλόσχημους που έχουν και την κύρια ευθύνη για την πορεία της Εκκλησίας...

Τα όσα συμβαίνουν στην Ορθόδοξο Εκκλησία τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα, αποτελούν μια πραγματική αποκάλυψη. Ένα ξεσκέπασμα και ξεμπρόστιασμα όλων εκείνων που μέχρι τώρα κορόιδευαν Θεό και ανθρώπους, καλυπτόμενοι πίσω από καλοφτιασιδωμένες μάσκες υποκρισίας, ευσεβισμού και απάτης. Το κάλπικο, αντορθόδοξο -και ουσιαστικά αντιχριστιανικό- πνεύμα του κόσμου τούτου έχει κυριεύσει και κατευθύνει πολλούς από εκείνους που εθεωρούντο περίπου ως «στύλοι» της Ορθοδοξίας και λανσαρίζονταν ως σύγχρονοι μεγάλοι Πατέρες από το ακριβοπληρωμένο εκκλησιαστικό «μάρκετινγκ»...

Όμως ο Θεός δεν ανέχεται την υποκρισία και τον ευσεβισμό. Και αποφάσισε να θεατρίσει, να διαπομπεύσει, όλους αυτούς και να καταδείξει ενώπιον όλης της Οικουμένης, ενώπιον όλης της Δημιουργίας μάλλον, ποιος είναι και, για να το πούμε λαϊκά, «τι καπνό φουμάρει» ο καθένας...

Ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα. Δεν είναι το Ουκρανικό που τάραξε την Εκκλησία ή της προκάλεσε πληγές, όπως αναιδώς ισχυρίζονται όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν τη γύμνια τους. Οι πληγές και τα κακοφορμισμένα αποστήματα υπήρχαν ήδη και με λανθάνοντα τρόπο κατέτρωγαν το υγιές Ορθόδοξο φρόνημα. Η φανέρωση γίνεται με την Πρόνοια του Θεού, ώστε να επέλθει και η θεραπεία, όσο οδυνηρή και αν είναι.

«Ἐκ τῶν κρυφίων μου καθάρισόν με», λέγει ο ιερός Ψαλμωδός (Ψαλμ. ΙΗ΄ 13). Και αυτό ακριβώς κάνει ο Κύριος. Καθαρίζει την Εκκλησία Του από τα άδηλα και κρύφια λυκοποιμένων, ψευδοποιμένων και ψευδοπροφητών. Για να την παραστήσει, όπως πάντα, άμωμο Νύμφη, εργαστήριο σωτηρίας και αγιότητας. Αυτό όμως προϋποθέτει το ανακάτεμα, για να βγει στην επιφάνεια η σαβούρα και, ως ξένο σώμα, να αποβληθεί από το Πανάγιο Σώμα του Χριστού. Αμήν.