e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Προ-εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Γιβραλτάρ


Ανταπόκριση στο Νυχθημερόν από Γιβραλτάρ: Χθες, 4 Αυγούστου 2019, στα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη του Γιβραλτάρ, πραγματοποιήθηκε Ευχαριστιακή Σύναξη των Ορθοδόξων, φιλοξενουμένων στον  Αγγλικανικό Ναό της Αγίας Τριάδος, προ-εορτάζοντας μάλιστα τη μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 
Είχε να γίνει θεία λειτουργία πολλά χρόνια στον τόπο αυτόν. Εσχάτως καταβάλλεται προσπάθεια ανασυσπείρωσης των εντοπίων Ορθοδόξων, όντας υπό το ωμοφόριο του Σεβ. Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου. Λειτούργησε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Δημήτριος (Sáez), βοηθούμενος από τον π. Miguel Moreno από την πόλη Jerez de la Frontera της Ισπανίας.

*     *     *

Το πρωί της ίδιας ημέρας, Κυριακής, 4 Αυγούστου 2019, με την ευλογία και εκ προσώπου του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Δημήτριος (Σάεζ), Εφημέριος της ελληνορθόδοξης Ενορίας των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα Γιβραλτάρ, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Γιβραλτάρ, Carmel Zammit, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μαρίας, Μητροπολιτικού της ΡΚαθολικής Επισκοπής του Γιβραλτάρ. 


Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία έλαβε χώρα σε ατμόσφαιρα αδελφικής αγάπης, ο Mons. Carmel και ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μίλησαν για τη γενική κατάσταση των Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων Εκκλησιών. Στο τέλος της επίσκεψης, ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος δώρισε στον Monsignor Carmel με έναν επιστήθιο βυζαντινό σταυρό.

Αρχιερατικός Εσπερινός της Θείας Μεταμορφώσεως στην πανηγυρίζουσα Ενορία Καληπάδου Ζακύνθου


Εσπέρας παραμονής της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως, 5ης Αυγούστου 2019, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό του χωριού Καληπάδος της Ζακύνθου. 
     Χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ έψαλε καλλίφωνη Χορωδία, υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Σάββα Βοζαΐτη, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος. 
     Ομίλησε απ' άμβωνος επίκαιρα προς τους πανηγυριστές ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. 
     Ο άξιος Εφημέριος π. Κωνσταντίνος Κόκλας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας είχαν φροντίσει να είναι τα πάντα κατά τάξιν.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]
Η Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα, 5 Αυγούστου, η Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα, κυρία Wendy Hinton.

H κ.Hinton, η οποία συνοδευόταν από τον επίτιμο Πρόξενο της χώρας της στην Πόλη κ.Emin Hitay, έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

photos: Nikos Manginas / Ecumenical Patriarchate

Διπλή έκθεση φωτογραφίας από το «Αληθώς», για τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Ενορίας του Μπανάτου


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς», διευρύνοντας το φάσμα των δράσεών του και σε εικαστικό επίπεδο, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο στην διπλή έκθεση φωτογραφίας της Καλλιόπης Ζιάκα και της Λουκίας Καποδίστρια, με γενικό τίτλο:

«δέκα συν δέκα»

την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019, στις 8.30 το βράδυ, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα, όπου θα στεγαστεί η Βιβλιοθήκη της Ενορίας Μπανάτου, πλησίον του Ναού της Παναγούλας. 

Αυτή η έκθεση αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση για το άνοιγμα αυτού του νέου χώρου πολιτισμού, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν την ίδια βραδιά από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄

Αμέσως μετά την τελετή των Εγκαινίων η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων κ. Κατερίνα Δεμέτη θα παρουσιάσει τις εκτιθέμενες φωτογραφίες και το έργο των δύο καλλιτεχνών. 

Η έκθεση θα διαρκέσει από 9 έως 15 Αυγούστου 2019, ημέρα του Πανηγυριού του Μπανάτου. 

Η παρουσία των φίλων του «Αληθώς» και της τέχνης θα είναι τιμή για το Κέντρο Λόγου!