e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Μήνυμα ενότητας και υποστήριξης από τον Πατριάρχη Βουλγαρίας προς το Άγιο Όρος


Την υποστήριξή του στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου και την ευχή του για ενότητα στο Άγιο Όρος εξέφρασε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 η αυτού μακαριότης ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος και ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Λευκοπόλεως κ.κ. Πολύκαρπος υποδέχθηκαν στο πατριαρχικό μέγαρο τον Πανοσιολογιώτατο καθηγούμενο της Ι. Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους, αρχιμ. Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του. Ο καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου Βαρθολομαίος βρέθηκε στη Σόφια στο πλαίσιο της παρουσίασης του νεοεκδοθέντος βιβλίου πνευματικού περιεχομένου του ιδίου σε αίθουσα του Πατριαρχείου.

Πρόγραμμα Ακολουθιών για την εορτή του Ναού της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας 2019

Από τον Ενοριακό Ναό Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, όπου εφημερεύει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής, ο Ζακύνθιος, λάβαμε το Πρόγραμμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων της Ενορίας από 19 έως 24 Οκτωβρίου 2019, το οποίο έχει ως ακολούθως:


Ξεκίνησε ο βρώμικος υβριδικός πόλεμος της Μόσχας κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Με διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις των «αντιφρονούντων» Μητροπολιτών και δημοσιεύματα σύγχυσης και διχασμού σε ελληνικές ιστοσελίδες που συστηματικά υπηρετούν τη μοσχοβίτικη προπαγάνδα, ξεκίνησε, όπως όλα δείχνουν, ο υβριδικός πόλεμος της Μόσχας κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως «αντίποινα» για την απόφαση της τελευταίας να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
     Και φυσικά τα δημοσιεύματα των κάθε λογής φαντασιόπληκτων στρατευμένων κονδυλοφόρων (που βλέπουν.... «χάος στην Εκκλησία της Ελλάδος» λόγω Ουκρανικού) ούτε μπορούν να ελεγχθούν ούτε και να αποσοβηθούν. Δημοκρατία και ελευθεροτυπία έχουμε στην Ελλάδα, δόξα τω Θεώ. Ας γράφουν και ας ονειρεύονται όσες ακαταστασίες θέλουν και ό,τι ικανοποιεί τους εντολείς τους. Η Ελλάδα και η Εκκλησία της Ελλάδος δεν φοβήθηκαν ποτέ και δεν θα φοβηθούν και τώρα τους σκοτεινούς προπαγανδιστές και υπηρέτες αλλοτρίων συμφερόντων. Άλλωστε, η γενναία και ιστορική απόφαση της Ιεραρχίας αυτό κατέδειξε προς πάσα κατεύθυνση και γι’ αυτό επαινέθηκε ακόμη και από Ιεράρχες άλλων Εκκλησιών που υφίστανται τις απειλές και τους εκβιασμούς της Μόσχας, όπως η Εκκλησία της Γεωργίας.

Αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για Πράγα


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 

Τήν μεσημβρίαν τῆς Δευτέρας, 14ης Ὀκτωβρίου 2019, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Θεοδώρου, ἀνεχώρησεν ἀεροπορικῶς εἰς Πράγαν.

Τήν ἑπομένην, Τρίτην, 15ην ἰδίου, ὁ Παναγιώτατος, ἀνταποκρινόμενος προφρόνως εἰς σχετικήν πρόσκλησιν τοῦ Ἐντιμ. κ. Jakub Klepal, Ἐκτελεστικοῦ Διευθυντοῦ τοῦ Διεθνοῦς Ὀργανισμοῦ «Forum 2000», ἱδρυθέντος ὑπό τοῦ τότε Προέδρου τῆς Τσεχοσλοβακίας Václav Havel, θά τιμήσῃ διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας καί διά καταλλήλου ὁμιλίας τάς ἐργασίας τῆς ἐτησίας Γενικῆς Συνελεύσεως αὐτοῦ, ἐπί τοῦ θέματος «Recovering the Promise of 1989».

Ἐφέτος ἑορτάζεται ἡ συμπλήρωσις 30ετίας ἀπό τῆς ἱδρύσεως τοῦ Ὀργανισμοῦ. Κατά τήν βραχεῖαν παραμονήν Του ἐν Tσεχίᾳ, ὁ Παναγιώτατος θά συνοδεύηται καί ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Αὐστρίας κ. Ἀρσενίου, θά ἔχῃ δέ καί ἐπαφάς μετά τῶν ἁρμοδίων στελεχῶν τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας Τσεχίας καί Σλοβακίας. Ὁ Παναγιώτατος θά ἐπιστρέψῃ, σύν Θεῷ, εἰς τήν Πόλιν αὐθημερόν τό ἑσπέρας.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


Σε διάφορες ιστοσελίδες έχει ήδη δημοσιευθεί η Εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ προς την Έκτακτη Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνήλθε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 με αποκλειστικό θέμα την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτό που έχει δημοσιευθεί όμως είναι η σκαναρισμένη πρωτότυπη εισήγηση, η οποία ενδείκνυται μεν για ανάγνωση, αποθήκευση και εκτύπωση, αλλά όχι για χρήση ως πηγής συγκεκριμένων παραπομπών σε αυτήν, αφού θα πρέπει προηγουμένως να δακτυλογραφηθεί σε επεξεργάσιμο κείμενο. 
     Με πολλή χαρά έκανα αυτήν την εργασία και την δημοσιεύω παρακάτω. Διότι θεωρώ ότι το κείμενο αυτό του Μακαριωτάτου, το οποίο ενεκρίθη από τη συντριπτική πλειοψηφία των αγίων Συνοδικών Αρχιερέων, πλην 7 (ή κατ’ άλλους 8, αλλά μένει να διευκρινιστεί...), οι οποίοι ουσιαστικά δεν διαφώνησαν με αυτήν καθεαυτήν την εισήγηση, αλλά ζήτησαν την αναβολή της λήψης τελικής αποφάσεως. Διότι εάν είχαν καταψηφίσει την εισήγηση, αυτό όφειλε να καταγραφεί στα Πρακτικά και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξεδόθη, το οποίο ρητώς αναφέρει: «... η Ιεραρχία απεφάσισε όπως αποδεχθεί την απόφαση της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήτοι αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας», ενώ επτά Μητροπολίτες εζήτησαν την αναβολή λήψης Αποφάσεως». Το αίτημα για «αναβολή λήψης Αποφάσεως» δεν συνιστά καταψήφιση. Και για το λόγο αυτό ας σταματήσουν ορισμένοι εκ των υστέρων να προσπαθούν να περισώσουν το τρωμένο «κύρος» της δήθεν «ακριβείας» περί τα εκκλησιαστικά πράγματα, προκαλώντας σύγχυση και διχασμό στο πλήρωμα της Εκκλησίας με απαράδεκτες παρεμβάσεις τους «παρά την Σύνοδον» (για να μην πω «κατά της Συνόδου»...). 
    Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο της εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που ενέκρινε η Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από ενδελεχή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, θα μείνει στην Εκκλησιαστική Ιστορία ως μία ισχυρή και θαρραλέα Ομολογία Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας, ως ένας οριστικός ενταφιασμός των ανιστόρητων και προκλητικών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων της Ρωσικής Εκκλησίας σε βάρος του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου και της Ορθοδοξίας γενικότερα.
     Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος και απείρου αγαλλιάσεως, ότι ο ασεβής μοσχοβίτικος πόθος της «Τρίτης Ρώμης» απεπνίγη εις τα ιερά νερά του Βοσπόρου την 31ην Αυγούστου 2018, το δε όζον και καταμολύνον την Εκκλησίαν ρυπαρόν πτώμα του απετεφρώθη (ου γαρ ην άξιον ταφής) εν Αθήναις την 12ην Οκτωβρίου 2019.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποδέχτηκε πρόταση Μνημοσύνης της Γενοκτονίας των Ποντίων


Κατά τις προ ολίγων ημερών εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης κατέθεσε προς τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ και τους περί Αυτόν Ιεράρχες πρόταση για την αναγνώριση εκ μέρους του Αλεξανδρινού Θρόνου της Γενοκτονίας των Ποντίων, μέσω της οποίας οι Ελληνικές Κοινότητες ανά τις Μητροπόλεις της Αφρικής, θα αναθυμούνται ευχαριστιακά και θα μνημονεύουν επ' εκκλησίαις την φρικτή αυτή εμπειρία του Ελληνισμού του Πόντου.
     Μετά από διαλογική συζήτηση, η πρόταση έγινε δεκτή και στο εξής οι αδικοσκοτωμένοι εκείνοι Έλληνες να βρίσκονται στην ιστορική - συλλογική μνήμη τού δευτερόθρονου Πατριαρχείου. 
     Από τη θέση αυτή συγχαίρουμε τον Σεβ. Ζάμπιας για την καρδιακή πρότασή του, η οποία προέρχεται από την ευαισθησία του ίδιου ως Ποντίου προς την πατρώα ασίγαστη Μνήμη, γνωρίζοντας ότι όταν ξεχνάμε την Ιστορία μας, είμαστε υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουμε!

Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΜΠΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ:Η Χειροτονία του Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου [video - photos]


Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών. Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ Γ΄, προεστώτος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλειάδος Αρχιερέων.