e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

"Ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου"


Σχόλιο: π. Ρωμανός Αναστασιάδης

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η προσέλευση στους ναούς σε περιόδους πανδημίας είναι... ακίνδυνη, ή ότι ο Θεός είναι περίπου... υποχρεωμένος να προστατεύσει όποιους με εγωισμό και αλαζονεία βάζουν τους εαυτούς τους σε πειρασμό για να δουν αν θα τους... σώσει ο Θεός! Αγνοούν το πώς απάντησε ο ίδιος ο Χριστός στον διάβολο όταν του πρότεινε να πέσει από τη στέγη του Ναού του Σολομώντα για να τον σώσει ο Θεός... θαυματουργικά. Τι είπε ο Κύριος στο σατανά; "οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου"! (βλ. Λουκ. δ΄ 1-13).

Από τα Πατριαρχικά Έγγραφα του Καλλίνικου Δελικάνη, Τόμος Γ΄, σελ. 241, παραθέτω, καθ' υπόδειξιν του αγαπητού Καθηγητού κ. Konstantinos Vetochnikov ένα "Γράμμα Εκδόσεως", δηλαδή άδεια, του τότε Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον τότε Καθολικό Αρχιεπίσκοπο της Γεωργίας (Προκαθήμενο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Γεωργίας), με ημερομηνία 2 Αυγούστου 1726, ώστε να μην πηγαίνει στο ναό να ιερουργεί, λόγω της τότε πανδημίας της πανώλης, αλλά να το πράττει "εις διωρισμένον μέρος του ιδίου οικήματος, οπόταν βουληθή, μετά ιερού αντιμηνσίου".

Ας ενσκήψουμε με σοβαρότητα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, χωρίς φανατισμούς και χωρίς ανόητες φοβίες ότι τάχα θα... χαθεί η πίστη μας από μια προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των Ιερών Ναών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: