e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Τζαμί η Αγία Σοφία: Οι διαστάσεις μιας βέβηλης πράξης


Τις διαστάσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, εξ αφορμής της χθεσινής ισλαμικής προσευχής στο ναό, ανέλυσαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο», τρεις ειδικοί.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρη Σέρμπο, από το 1970 συζητάται στην Τουρκία το αν θα μετατραπεί σε τέμενος η Αγία Σοφία.

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας υπηρετεί εσωτερικές και εκλογικές πολιτικές απαιτήσεις και αλλά και μια σουνιτική θρησκευτική διάσταση στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε ο καθηγητής, λέγοντας πώς ο Ερντογάν είναι ένα πολιτικός που τρέφεται από την πόλωση, την αντιπαράθεση και τον διχασμό.

Για τον καθηγητή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, αρέσκεται στο να παίζει με τους συμβολισμούς, ενώ όπως υποστήριξε, η Δύση, μέσω των οικονομικών ζητημάτων μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο αντιναύαρχος ε.α., Σπύρος Περβαινάς, αναφερόμενος στην ένταση των προηγούμενων ημερών στο Αιγαίο, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

Σύμφωνα με τον κ. Περβαινά, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, μαρτυρά την πρόθεση του Ερντογάν σε όλη την υφήλιο «να πραγματοποιήσει τους σχεδιασμούς του».

Παράλληλα, σημείωσε πως η τουρκική NAVTEX νοτιοανατολική της Κρήτης συνδέεται και με τα γεγονότα στη Σύρτη της Λιβύης.

«Δε γίνεται ο Ερντογάν να θέλει να ανοίξει δύο μέτωπα με δυο μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Με έναν από τους δύο αντιπάλους, θα συγκρουστεί», πρόσθεσε.

Για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ο Ομότιμος καθηγητής Θεολογίας, Μιλιτιάδης Κωνσταντίνου, ήταν ξεκάθαρος.

«Είναι λογικό να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Αλλά Αν κάτι είναι δικό σου, δε νιώθεις ποτέ την ανάγκη να το διακηρύξεις. Πρόκειται για μια κίνηση που γίνεται έξι αιώνες μετά την κατάκτηση της Πόλης. Κομπλεξική συμπεριφορά να πανηγυρίσουν για ένα γεγονός που συνέβη έτσι πριν έξι αιώνες. Δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ με την ιδέα ότι είναι δικό τους», επισήμανε, λέγοντας πως η πράξη της μετατροπής του ναού σε τζαμί, είναι αντίθετη με την ισλαμική παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: