e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Γαλλίας Εμμανουήλ: «Οι προσευχές μας βρίσκονται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων του Λιβάνου»


Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, μετά του Πρωτοπρεσβυτέτου Wladimir Yagello.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς τόνισε: «Η Μεταμόρφωση του Κυρίου είναι ένα σημαντικό γεγονός της επίγειας ζωής Του που καταμαρτυρεί τη θεότητά Του και δείχνει με απλό και κατανοητό τρόπο, στα μάτια των τριών μαθητών του, τη διπλή φύση Του. Δεν το έπραξε ενώπιον περισσότερων μαθητών για να μην λογιστεί ως οφθαλμαπάτη αλλά επέλεξε τρεις από αυτούς. Ο Ιησούς έγινε φωτεινός στο σώμα ενώ το πρόσωπό του «ἔλαμπε ὡς ὁ ἥλιος» και τα ιμάτιά του έγιναν «λευκά ὡς τό φῶς». Έδειξε στους μαθητές ένα μικρό δείγμα της δόξης Του διότι ο άνθρωπος δεν κατανοεί το μεγαλείο του Θεού, και επιπλέον οι τρεις μαθητές Του ακόμα δεν είχαν λάβει τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Όπως γράφει ο Ευαγγελιστής «ἔπεσον ἐπί πρόσωπον αὐτῶν καί ἐφοβήθησαν σφόδρα» (Ματθ. 17,6). Και ενώ ο Μωυσής και ο Ηλίας συνομιλούσαν μαζί Του για το Πάθος Του που επρόκειτο να έλθει, ο Πέτρος ήθελε να στήσει σκηνές να τους προστατέψει και να μείνουν στο Όρος Θαβώρ. Ο Χριστός όμως τους έδειξε την ουράνια σκηνή που προστατεύει πάντες, «Ἰδού νεφέλη φωτεινή ἐπεσκίασεν αὐτούς», όπως συνέβη και στην Παλαιά Διαθήκη όπου ο Θεός παρουσιάστηκε ως νεφέλη. Η Μεταμόρφωση του Κυρίου φανερώνει τη θεότητά Του, ώστε να μην νομίσουν οι μαθητές Του ότι στον Σταυρό θα κρέμεται από αδυναμία, αλλά να κατανοήσουν ότι θυσιάστηκε εκούσια για τη σωτηρία τους. Αγαπητοί Χριστιανοί, η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας φωτίζει και μας στερεώνει στην πίστη, ανοίγει τους οφθαλμούς της καρδιάς μας και μας γεμίζει ενθουσιασμό και ελπίδα». 

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας επίσης αναφέρθηκε στην μεγάλη καταστροφή της Βηρυτού λόγω της έκρηξης που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και αφαίρεσε τη ζωή πολλών ανθρώπων. «Οι προσευχές μας βρίσκονται κοντά στις οικογένειες των θυμάτων του Λιβάνου. Όλοι μαζί προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών αυτών που έφυγαν άδικα. Προσευχόμαστε για την ανάρρωση των τραυματιών. Προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας στη Βηρυτό, για τις εκκλησίες που καταστράφηκαν και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους». 
























Δεν υπάρχουν σχόλια: