e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η τουρκική προεδρία άσκησε έφεση κατά της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού – Πώς εξηγείται


Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η τουρκική προεδρία φέρεται να άσκησε έφεση κατά της απόφασης του ΣτΕ για λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, αναπαράγοντας είδηση της ιστοσελίδας Jurnal Türkiye, μεταδίδουν ότι η τουρκική προεδρία, η οποία στη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούλιο, αναφέρεται ως «εναγόμενος», εφεσίβαλε τον Αύγουστο την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ζητώντας να ξαναγίνει μουσείο.
Όπως αναφέρει το sigmalive, σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας προστίθεται πως στην αναζήτηση στο σύστημα Uyap (σύστημα αναζήτησης εγγράφων τουρκικής προεδρίας) –στο οποίο έχει πρόσβαση το κοινό- στο σημείο που αναγράφεται «τελευταίο στάδιο του φακέλου» φαίνεται πως από τις 19 Αυγούστου και μετά έχει δρομολογηθεί σχετική έρευνα του θέματος από τον αρμόδιο ανακριτή.
Όπως αναφέρεται, το 10ο τμήμα του ΣτΕ, σε απόφαση του που ανακοινώθηκε στις 10 Ιουλίου, ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 1934 αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τέμενος.
Μετά την απόφαση αυτή, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, που προέβλεπε την μετάθεση της αρμοδιότητας της Αγίας Σοφίας στην Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) και το άνοιγμα σε λατρεία. Στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία και η πρώτη προσευχή της Παρασκευής.

Πώς εξηγείται

Ορισμένα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου (Gerçek Gündem, Son Dakika Türk) εξηγούν και το για ποιο λόγο η Προεδρία εφεσίβαλε  την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμιού.
Τούρκοι γραφειοκράτες που κλήθηκαν να σχολιάσουν την απροσδόκητη αυτή νομική ενέργεια δηλώνουν ότι αποτελεί «κρατική παράδοση» η υποχρέωση της άσκησης έφεσης σε τέτοιες υποθέσεις που το κράτος είναι εναγόμενος, διαφορετικά μπορεί να ασκηθεί αγωγή εναντίον του αργότερα με την κατηγορία της «αμέλειας καθήκοντος».
Μια άλλη άποψη είναι η ενίσχυση της νομικής βάσης της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ απορρίψει την έφεση της τουρκικής προεδρίας, η απόφαση για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους θα ενισχυθεί νομικά.
Ωστόσο, ακόμη κι αν απορριφθεί η έφεση της τουρκικής προεδρίας, αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι μη αναστρέψιμη.
Με βάση το προεδρικό σύστημα, ένας άλλος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας μπορεί να λάβει νέα απόφαση στο μέλλον, ώστε η υπόθεση της Αγίας Σοφίας να παραπεμφθεί ξανά στη δικαιοσύνη.
Σε περίπτωση επίσης επιστροφής της Τουρκίας στο κοινοβουλευτικό σύστημα, αυτή τη φορά το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση και να παραπέμψει και πάλι την υπόθεση στη δικαιοσύνη να αποφασίσει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: