e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στα εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως Μπραζαβίλ


Μετά από μία πολύμηνη περίοδο υποχρεωτικής παύσεως δραστηριοτήτων και μετακινήσεων στην κογκολέζικη επικράτεια εκ μέρους των πολιτικών και υγειονομικών αρχών της χώρας, συνεπεία της πανδημίας του Covid-19, την 28η Οκτωβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων μετέβη οδικώς στην πόλη Dolisie, όπου τέλεσε τον αγιασμό στα ορθόδοξα εκπαιδευτήρια «Φως Εθνών» επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους (1.10.2020 - 30.7.2021).

Απευθυνόμενος προς τους πολυπληθείς μαθητές και τις μαθήτριες ανεφέρθη στην σημασία της μορφώσεως για την πνευματική πρόοδο και ωρίμανση του προσώπου και κατ' επέκτασιν του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, ετόνισε την μοναδικότητα της Χριστοκεντρικής παδείας, ενώ μετέφερε την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ προς τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους. Επίσης, ανεφέρθη εκτενώς στην πανδημία Covid-19 και έδωσε σαφείς οδηγίες, αλλά και αυστηρές εντολές περί της υποχρεωτικής και ορθής χρήσης της μάσκας προστασίας του προσώπου από διδάσκοντες και διδασκομένους και της τηρήσεως των προβλεπομένων αποστάσεων.

Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τον Εξοχ. κ. Anatole Collinet Makosso, Υπουργό Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Αλφαβητισμού (Ministre de l’Enseignement Primaire, Secondaire et de l’Alphabétisation) της Δημοκρατίας του Κονγκό, ο οποίος από τριετίας ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του Μητροπολίτη και απέσπασε επτά εκπαιδευτικούς από τον δημόσιο τομέα στα σχολεία της Ι.Μητροπόλεως, σύμφωνα με την σύμβαση που υπεγράφη την 23η Αυγούστου 2014 μεταξύ της τότε Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και του αρμοδίου Υπουργείου.

Κατ’ αυτήν τα ορθόδοξα εκπαιδευτήρια «Φως Εθνών» ανεγνωρίσθησαν επισήμως ως «établissement privé conventionné» (ιδιωτικό ίδρυμα ειδικής συμβάσεως) και απολαμβάνουν ειδικών ευεργετημάτων, όπως κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα κάθε βαθμίδος που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό-Μπραζαβίλ και λειτουργεί ή θα λειτουργήσει στην επικράτεια της χώρας. Αντίστοιχη σύμβαση διέπει και ευεργετεί τα ιδιωτικά σχολεία της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας.

Ακόμη προσέφερε μία σχολική τσάντα σε κάθε μαθητή και μαθήτρια, προσφορά της Ι. Μητροπόλεως και των μελών του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Αυτής, ενώ έδωσε σύντομη συνέντευξη προς την κρατική τηλεόραση Télé Congo, η οποία εκάλυψε τηλεοπτικώς την τελετή του αγιασμού.

Ακολούθησε σύσκεψη με την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα.Francine-Solange Youndouka, τον Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Florant Moussouka, τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο των εκπαιδευτηρίων κ. Urban-Meletios Ihouangou, τον εκπρόσωπο του Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και τον Αρχιερατικό Επίτροπο περιφερείας Niari και Bouenza π. Paul Diafouka, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές για τις φιλότιμες και άκρως παραγωγικές προσπάθειές τους επ’ ωφελεία των ορθοδόξων εκπαιδευτηρίων.

Εν συνεχεία επισκέφθηκε τον παρακείμενο Ιερό Ενοριακό Αγίας Ειρήνης, προς τον οποίο προσέφερε νέα ιερά Λειτουργικά σκεύη.

Αμέσως μετά μετέβη στο πρότυπο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος», όπου συνομίλησε με τα περιθαλπόμενα παιδιά για την πανδημία covid-19 και τα μέτρα προστασίας από αυτόν. Σε όλα προσέφερε εικονίσματα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως και γλυκίσματα και αναψυκτικά.


































Δεν υπάρχουν σχόλια: