e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Τελετή Ανακομιδής Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο


Την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και κατανύξεως και με την συμμετοχή πλειάδος αγίων Αρχιερέων η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του  Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Μετά την Δοξολογία πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου.

Τα ιερά λείψανα προσεκόμισε στην είσοδο του ναού ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως. Εκεί τα υποδέχθηκαν ο ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης κ. Ιωήλ και οι μετέχοντες στον εορτασμό Ιεράρχες μεταφέροντάς τα στο κέντρο του ιερού ναού, όπου έγινε σύντομη δέησις κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελήμων ανέγνωσε ειδική ευχή επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων. Στη συνέχεια τα Ιερά Λείψανα τέθηκαν σε προσκύνηση για όλο το εκκλησίασμα.

Ακολούθως τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρυούλων και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιεροθέου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και του ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης κ. Ιωήλ. Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ. Μετείχαν ακόμη καθηγούμενοι ιερών μονών, κληρικοί των συνοδειών των αγίων αρχιερέων και άλλων περιοχών καθώς και κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, μοναχοί και μοναχές.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος εξήρε τις αρετές του τιμωμένου Αγίου λέγοντας ότι ήταν προφήτης, αφού από λαϊκός ακόμη εξήγγειλε τις βουλές του Θεού και φιλακόλουθος, αφού αγαπούσε πολύ την θεία λειτουργία και λειτουργούσε πολύ συχνά. Επίσης είχε συνεχώς ενώπιόν του την μνήμη της Βασιλείας του Θεού και επικαλείτο το έλεός Του, ήταν ποιμήν άριστος που με μεγάλη επιμέλεια επέλεγε τους αξίους της ιερωσύνης κληρικούς και φρόντιζε για την μόρφωση των ιερέων. Είχε εκκλησιαστικό φρόνημα και έβαζε πάντοτε πάνω από τον εαυτό του το συμφέρον της Εκκλησίας, είχε το ανεπίφθονο, δηλαδή δεν ζήλευε για την πρόοδο των άλλων, αλλά απεναντίας χαιρόταν γι᾿ αυτήν και επαινούσε τους κληρικούς του, ήταν ανεξίκακος και έτοιμος να συγχωρεί μέχρι το τέλος της ζωής του και είχε την αρετή της υπομονής, όπως φάνηκε και από την περίοδο της ασθένειάς του. Ο καθένας μπορεί να πάρει από τις αρετές του αυτές και να ωφεληθεί πνευματικά, τόνισε. Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την έκδηλη και μεγάλη συγκίνησή του επειδή όπως είπε: «εγώ, ένας ταπεινός διάδοχός του... αξιώθηκα να ακούσω την αγιοκατάταξή του». Τέλος ευχαρίστησε όλους συντελεστές του πανηγυρικού εορτασμού της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων και απηύθυνε αρχιερατικές ευχές προς όλους επικαλούμενος την ευλογία του Αγίου Καλλινίκου.

Κατά τις ιερές ακολουθίες έψαλλε ο βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και οι ιεροψάλτες του ναού με χοράρχη τον Διευθυντή της Σχολής, Πρωτοψάλτη Αριστοτέλη Βογιατζόγλου.

Στις ιερές ακολουθίες της 15ης Οκτωβρίου παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και Θ. Τζάκρη, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Β. Γκίζας, συγγενής του Αγίου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Τα ιερά λείψανα του Αγίου Καλλινίκου θα παραμείνουν στον Καθεδρικό Ναό, όπου θα τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία μέχρι την ημέρα του επισήμου εορτασμού της Αγιοκατατάξεως, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί προεξάρχοντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

και τα ακόλουθα ενδεικτικά βίντεο:Δεν υπάρχουν σχόλια: