e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Τα Αναστάσιμα της Κυριακής του Πάσχα 2020 στη Ν. Υόρκη υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο [video]


Οι ιερές Ακολουθίες και Τελετές στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής πραγματοποιήθηκαν φέτος -όπως και ανά την υφήλιο- υπό την σκιά και τον φόβο του Covid-19. 

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέστη των Αναστασίμων Δρωμένων στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου Παύλου Νέας Υόρκης, συμπαραστατούμενος από κληρικούς μόνο, τουτέστιν κεκλεισμένων των θυρών.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΗΡΕΙΣ ΟΙ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΝΥΧΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:

Ευχές εκ περάτων προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Πάσχα 2020


Τις εγκάρδιες ευχές τους για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου εξέφρασαν προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο πρώην Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως της Ελλάδος Εξοχ. κ. Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Εξοχ. κ. Νίκη Κεραμέως.

Αυτός είναι ο κόσμος της Αφρικής


Πάσχα 2020

Ήταν πολλές φορές που, φυλλομετρώντας τα Ευχολόγια της Αγίας μας Εκκλησίας, έφτανα στις ευχές: "Επί συμφορά λαού ή επί λοιμικής νόσου" και τις προσπερνούσα, θεωρώντας ότι ήταν κάτι που ανταποκρινόταν στις συνθήκες ζωής κάποιων άλλων εποχών που θεωρούσα ότι έφυγαν ανεπιστρεπτί...

"Τη μιά των σαββάτων και των θυρών κεκλεισμένων" ο Εσπερινός της Αγάπης 2020 στο Μπανάτο [photos]


"Τη μιά των σαββάτων και των θυρών κεκλεισμένων", κατά την ρήση του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, για τον φόβέγινε σήμερα το εσπέρας (Πάσχα 2020), ο καθιερωμένος Εσπερινός της Αγάπης στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου. 
     Επειδή μάλιστα δεν ήταν δυνατόν να γίνει η πατροπαράδοτη λιτάνευση των Εικόνων της Αναστάσεως και της Θεομήτορος, έγινε εντός του Ναού τρις λιτανεία των εν λόγω Εικονισμάτων. Σημειωτέον λιτανεύτηκε η παλαιά Εικόνα της Παναγούλας, αυτή της Ευρέσεως, η οποία φυλάσσεται σε χρυσοξυλόγλυπτο εικονοστάσιο. 
     Προ της απολύσεως έγινε Δέηση ενώπιον της Παναγίας υπέρ αποκαταστάσεων των εν ασθενεία και μακρονοσία ευρισκομένων και αποδρομής του Λοιμού.
     Την επίκαιρη ομιλία της ημέρας έκανε ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, το δε Ψαλτήριο τίμησαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Δημήτριος Παπαδάτος.
     Η όλη Ακολουθία μεταδόθηκε live διαδικτυακά, μες από το κανάλι της Ενορίας στο YouTube. Υπάρχει ΕΔΩ!

[Ακολουθούν φωτογραφίες του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια:]

Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε την Κυριακή του Πάσχα, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο Εξοχ. Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να εκφράσει τις θερμότερες ευχές του για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου και του Αγίου Πάσχα, στον ίδιο και στους Ορθοδόξους υπό τη δικαιοδοσία του. 
Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του να εκφράσει τηλεφωνικώς τις ευχές του, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον της χώρας του για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τον ευχαρίστησε επίσης για το ενδιαφέρον του και προς την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, και το ποίμνιό της. 
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν τον προσεχή Μάιο, αλλά, ωστόσο, λόγω της Πανδημίας η επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Αμερική αναβλήθηκε για το επόμενο έτος.

Κυριακή του Πάσχα 2020 στην Pretoria της Νοτίου Αφρικής, κεκλεισμένων των θυρών [video]


Όλες οι ιερές Ακολουθίες της περιόδου του Μεγαλοβδόμαδου και της Λαμπρής 2020 τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και στον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της όμορφης μεγαλουπόλεως Pretoria της Νοτίου Αφρικής, διά τον φόβον του Covid-19, που ήδη αποδεκατίζει την υφήλιο. 

Ο Εσπερινός της Αγάπης 2020 στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου [live, απόψε 7 μμ]


Κεκλεισμένων παραμενουσών των θυρών των Ναών, όχι διά τον φόβον των Ιουδαίων, αλλά του θανατηφόρου Κορονοϊού, μεταδίδουμε απευθείας χάριν των Ενοριτών και των Φίλων του "Νυχθημερόν", τον Αναστάσιμο Εσπερινός της Αγάπης, από τον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω. 

Κατ' έτος εκεί, μετά την πανηγυρική αυτήν Ακολουθία, γίνεται λιτάνευση των Εικόνων Αναστάσεως και Κυράς Παναγούλας ανά τους δρόμους της Ενορίας, για να διακηρυχθεί το μεγαλειώδες Αναστάσιμο Μήνυμα και να ευλογηθούν τα σπιτικά. Φέτος λόγω εκτάκτων συγκυριών- γίνονται όλα απλά και απέριττα, εντός του Ναού, δίχως λιτανεία. 


ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ LIVE, ΜΕΣΩ YOUTUBE:


Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2020, κεκλεισμένων των θυρών, στον Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Κεκλεισμένων των θυρών, λόγω του κινδύνου εκ του Κορονοϊού, έγινε σήμερα το πρωί, Πάσχα 2020, στον Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου, η Τελετή της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία. Λειτούργησε ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, ενώ έψαλαν οι κ.κ. Διονύσιος Πόθος και Βασίλειος Χρυσοβιτσιώτης. Του τελευταίου είναι και οι δημοσιευόμενες φωτο-αποτυπώσεις.

Οι Ακολουθίες για το Άγιο Πάσχα 2020 στη Lusaka της Ζάμπιας [video - photos]


Kεκλεισμένων των θυρών έγινε η Ανάσταση, μεταξύ 18ης και 19ης Απριλίου 2020, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Λουσάκα Ζάμπιας από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Ζάμπιας  κ. Ιωάννη.

Αναστάσεως αντάμωμα


Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 19.4.2020

"Μόνοι... Μόνοι... Μόνοι..."

Η λέξη που μοιάζει να περιγράφει την ψυχή κλήρου και λαού αυτό το Πάσχα. Μόνοι, κεκλεισμένων των θυρών. Μόνοι, στην απανταχού της γης απομόνωση. Μόνοι, στα ανήλιαγα δωμάτια των ψυχών μας, που πάντα τρομακτικά άδεια ήταν. Και οι βαρύγδουπες φράσεις: "πώς θα γίνει Ανάσταση δίχως πιστούς;" Πώς θα βιώσουμε το πάθος και τη λήξη αυτού δίχως την παρουσία του άλλου;". Και τότε να! Η ταπείνωση δια της Εκκλησίας. Ουδένα χρειάστηκε ο Χριστός για να Αναστηθεί, ουδένα για να προσφέρει τη ζωή. Μόνος, ως ο Μόνος Θεός, κατέβηκε στα παλάτια του Άδου συντρίβοντας μοχλούς αιωνίους, Μόνος ως μοναδική ακτίνα φωτός στον τόπο της απόγνωσης, Μόνος ως δρόσος στο καύμα της κολάσεως.

Δεύτερη Ανάσταση ή εορτή της Αγάπης 2020 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων [video - photos]


Τήν μεσημβρίαν 12:00-13:00 μ.μ. θερινήν ὥραν τῆς ἡμέρας τοῦ Πάσχα, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ Δευτέρα Ἀνάστασις γνωστή καί ὡς ἑορτή τῆς Ἀγάπης.

Ἐφέτος, λόγῳ τῶν μέτρων προστασίας τῆς ὑγιείας δέν ἑωρτάσθη διά πανηγυρικῆς Καθόδου μέσῳ τῆς Χριστιανικῆς Ὁδοῦ πρός τόν Ναόν τῆς Ἀναστάσεως, ἀλλά εἰς τό Πατριαρχεῖον.

Ενθαρρυντικός λόγος Οικουμενικού Πατριάρχη κατά τον Εσπερινό της Αναστάσεως στο Φανάρι 2020 [photos - video]


Ενθαρρυντικό λόγο κατά τον Εσπερινό της Αναστάσεως στον πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Κωνσταντινουπόλεως απηύθυνε προς τους χριστιανούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Μεταξύ των συγκινητικών του λόγων είπε:

Η κεκλεισμένων των θυρών Τελετή και Λειτουργία της Αναστάσεως 2020 στην Addis Ababa


Kεκλεισμένων των θυρών έγινε η Τελετή και ακολούθως η θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, μεταξύ 18ης και 19ης Απριλίου 2020, στην Addis Ababa της Αιθιοπίας από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Αξώμης κ. Δανιήλ. Ο Κορονοϊός αποτελεί τη γενική απειλή της ανθρωπότητας όπου γης, κατά συνέπειαν απαξάπαντες λαμβάνουν τις αναγκαίες προφυλάξεις.

Ο Εσπερινός της Αγάπης 2020 στη νήσο Σύμη [video - photos]


Τό Ἅγιον Πάσχα τοῦ σωτηρίου ἔτους 2020 καί ἡ Ἀνάστασις τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἑορτάσθη ἐκ τῶν πραγμάτων καί στήν Ἱερὰ Μητρόπολη Σύμης μας «διαφορετικά», ἀπό τήν μακραίωνη ἐκκλησιαστική τάξη καί τήν ἱερά παράδοση τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ μας. Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης. 

Τὸ πρωΐ τῆς Κυριακῆς τοῦ Πάσχα, περί ὥρα 11:00 μέσα στήν πανηγυρικὴ ἀτμόσφαιρα τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου, ἐτελέσθη ὁ Ἑσπερινὸς τῆς Ἀγάπης καί πάλιν στὸν Ἱερὸν Μητροπολιτικὸν Ναὸν Τιμίου Προδρόμου Σύμης, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου ἐκ τοῦ Ἐφημερίου, δύο Ἱερέων καί τοῦ Διάκονου μας, ὅπου κατά τήν ἐκκλησιαστική τάξη ἀνεγνώσθη ἡ Εὐαγγελική περικοπή τῆς ἐμφανίσεως τοῦ Ἀναστάντος σέ διάφορες γλῶσσες.

Οἱ πιστοί εἶχαν τήν δυνατότητα νά παρακολουθήσουν τόσον τόν Ἑσπερινόν τῆς Ἀγάπης σέ ζωντανή σύνδεση ἀπό τό διαδικτυακό κανάλι «Symi TV».

Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2020 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας [video - photos]


Στο μεταίχμιο των ημερών 18 προς 19 Απριλίου 2020, έγινε η Παννυχίδα, η Τελετή και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα, στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας και δη στον Καθεδρικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΛΕΥΚΩΜΑ:

Η Τελετή της Ανάστασης και η Λειτουργία του Πάσχα 2020 στη νήσο Σύμη [video - photos]


Τό Ἅγιον Πάσχα τοῦ σωτηρίου ἔτους 2020 καί ἡ Ἀνάστασις τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἡ ὁποία κορυφαία «ἐστί ἑορτὴ ἑορτῶν καὶ πανήγυρις πανηγύρεων» τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας, ἑορτάσθη ἐκ τῶν πραγμάτων καί στήν Ἱερὰ Μητρόπολή μας «διαφορετικά», ἀπό τήν μακραίωνη ἐκκλησιαστική τάξη καί τήν ἱερά παράδοση τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ μας. Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε τῆς Παννυχίδος καί τέλεσε τὴν Ἀναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στόν Μητροπολιτικὸ Ναὸ τοῦ Τιμίου Προδρόμου Σύμης μέ συλλειτουργούς του τόν Ἐφημέριο τοῦ Ναοῦ Πρωτοπρ. Στέφανο Μακρῆ καί τόν Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό καί τούς δύο Ἱεροψάλτας καί μόνον.

Οἱ πιστοί εἶχαν τήν δυνατότητα νά παρακολουθήσουν τόσον τήν Ἀναστάσιμη Θεία Λειτουργία, σέ ζωντανή σύνδεση ἀπό τό διαδικτυακό κανάλι «Symi TV».

Η νύκτα της Αναστάσεως του 2020 στο Κίεβο, από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας


Χωρίς την παρουσία λαού, λόγω Covid-19, πραγματοποιήθηκε, τη νύκτα 18 προς 19 Απριλίου 2020, η Παννυχίδα και η θεία Λειτουργία της Αναστάσεως του Κυρίου, στον χρυσότρουλο Ναό τους Αγίου Μιχαήλ, στο κέντρο του Κιέβου. Προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της χώρας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Μήνυμα Επιφανίου επί τη εορτή του Πάσχα αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια της Ευχαριστιακής Συνάξεως, στο δε τέλος αναπέμφθηκε δέηση για την απαλλαγή από την Πανδημία του Κορονοϊού. 
Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2020 υπό τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο Drabinko στο Κίεβο [video - photos]


Πάσχα 2020 (3/19 Απριλίου 2020) στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιέβου. Σημειωτέον, ο εν λόγω καθεδρικός ναός βρίσκεται σε μιαν όμορφη τοποθεσία πάνω από μια μικρή τεχνητή λίμνη στο πάρκο Yelizavetinsky. 
     Εκεί έγινε, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Covid-19, η Τελετή και θεία Λειτουργία της Αναστάσεως του Κυρίου, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Ιεράρχης προσχωρήσας στη νεοπαγή Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενο Μακ. κ. Επιφάνιο.


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Τα λειτουργικά της Κυριακής του Πάσχα 2020 στη Μητρόπολη Αυστρίας [video]


Κατά την ημέρα της Λαμπρής, 19η Απριλίου 2020, όλα τα ιερά Δρώμενα του Πάσχα έγιναν κατά τάξιν στη Βιέννη, εκ μέρους της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως, αυτήν της Αυστρίας, με Ποιμενάρχη τον Σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο. 
     Όλα κεκλεισμένων των θυρών όμως, εξαιτίας των προσεκτικών μέτρων της χώρας για την μη περαιτέρω εξάπλωση του Covid-19. Στις πλείστες των περιπτώσεων -κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος- ο ίδιος ο Μητροπολίτης βρισκόταν στο ψαλτήρι. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ: 

Η Τελετή της Αναστάσεως και η Πασχαλινή Λειτουργία 2020 στο Παρίσι


Κεκλεισμένων των θυρών εορτάστηκε το Πάσχα στο Παρίσι λόγω της φοβεράς πανδημίας του κορονοϊού που μέχρι στιγμής αφαίρεσε τη ζωή 20.000 ανθρώπων στη χώρα μας. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μετά την Τελετή της Αναστάστεως λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων. Απηύθυνε μάλιστα δέηση προς τον Αναστάντα Χριστό για την γρήγορη εύρεση κατάλληλων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προσευχήθηκε για το νοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα μας, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται καθημερινά, με την ελπίδα του χρόνου όλοι μαζί να εορτάσουμε στις εκκλησίες μας την Ανάσταση του Κυρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Ο Εσπερινός της Αγάπης 2020 στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [video]


Κυριακή του Πάσχα, 19 Απριλίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, ο επίσημος -αν και μοναχικός, λόγω Κορονοϊού- Εσπερινός της Αγάπης, προεστώτος του Θεοφ. Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ2:

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: "Το φως νικάει το σκοτάδι. Τίποτε δε μπορεί να μας φοβίσει"


19.4.2020. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Το φως νικάει το σκοτάδι. Τίποτε πια δε μπορεί να μας φοβίσει. Κανένας δε μπορεί να αφαιρέσει από τη ζωή σας την χαρά του Θεού», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, κεκλεισμένων των θυρών, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο.

Ο Αρχιεπίσκοπος «αυτό το ευλογημένο Πάσχα της πικρής δοκιμασίας», θέλησε να απευθυνθεί προς όλους ως Πατέρας και να μιλήσει με απλότητα στην καρδιά κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που αναζητούν την αλήθεια.

Ανάσταση και Λειτουργία του Πάσχα 2020 στο Lagos της Νιγηρίας, κεκλεισμένων των θυρών [video - photos]


Νύκτα 18ης προς 19η Απριλίου 2020, ήτοι νύκτα της Αναστάσεως του Κυρίου, στον φερώνυμο Καθεδρικό Ναό Lagos, της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19, έγινε Αναστάσιμη Τελετή και ακολούθως θεία Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ανάσταση και Πατριαρχική Λειτουργία του Πάσχα 2020 στα Ιεροσόλυμα [video - photos]
Τό ἑσπέρας τοῦ Μεγάλου Σαββάτου πρός Κυριακήν, Κυριακήν τοῦ Πάσχα, 5ης/18ης πρός 6ην/19ην Ἀπριλίου 2020, ἑωρτάσθη ἡ ἑορτή τῆς ἐκ νεκρῶν Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Κατά τήν ἑορτήν ταύτην ἡ Ἐκκλησία εὐγνωμονεῖ καί δοξολογεῖ, ποιοῦσα μνήμην τοῦ θείου καί θαυμαστοῦ γεγονότος, ὅτι ὁ ἐσταυρωμένος Υἱός καί Λόγος τοῦ Θεοῦ, Ἰησοῦς Χριστός, ὁ Ναζωραῖος, ταφείς, ἐνίκησε τήν δύναμιν τοῦ διαβόλου καί τήν ἐξουσίαν τοῦ Ἅιδου καί ἀνέστη ἐκ νεκρῶν συνανιστῶν τόν Ἀδάμ καί τούς ἀπογόνους αὐτοῦ χειρί παντοδυνάμῳ.

Ο Εσπερινός της Αγάπης 2020 στο Φανάρι [live]


ΤΩΡΑ, Κυριακή του Πάσχα, 19.4.2020, ο Πατριαρχικός Εσπερινός της Αγάπης στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορονοϊού. Προΐσταται ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης άνευ άλλων Αρχιερέων. Ψάλλουν οι Κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:


Ανάσταση και Λειτουργία του Πάσχα 2020 στην παλαιστινιακή πόλη Beit Jala [video -photos]


Στο μεταίχμιο της νύχτας 18 προς 19 Απριλίου 2020, στη μικρή πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης έγινε μοναχικά, λόγω του Covi-19, η τελετή της Αναστάσεως και ακολούθως η πασχαλινή θεία Λειτουργία, λειτουργούντων των οικείων Εφημερίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

Λαμπρή Ανάσταση 2020 στο Φανάρι. Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου προς Νέους [photos]


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Οικουμενικός Πατριάρχης προς τους νέους: Μπορείτε να μετατρέψετε την πανδημία του φόβου και της ασθένειας σε ευκαιρία συμπαράστασης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου της τελετής της Αναστάσεως στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, περιστοιχιζόμενος από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, και ακολούθως απηύθυνε Μήνυμα για την εορτή του Αγίου Πάσχα προς το πλήρωμα της Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως προς τους νέους, στους οποίους έχει αφιερώσει το τρέχον έτος 2020. Έκανε δε ιδιαίτερη συγκινητική αναφορά στους Ορθοδόξους νέους που ζουν στην Τουρκία, μέσα σε ένα ετερόθρησκο περιβάλλον και προέρχονται από διάφορες εθνικές μειονότητες, ζώντας κάτω από την στοργή και την μέριμνα της τοπικής, πρωτόθρονης Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε:

Η Τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου 2020 στην Επισκοπή Μοζαμβίκης [πλήρες video]


Το εσπέρας του Μεγάλου Σαββάτου, 18 Απριλίου 2020, στον ελληνορθόδοξο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Μαπούτο, πρωτεύουσας της Μοζαμβίκης, έγινε η Τελετή της Αναστάσεως, κεκλεισμένων των θυρών, για τον φόβο μετάδοσης του Covid-19. Προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον π. Χρήστο Σιτόε. Την όλη ιερά Ακολουθία μετέδωσε απευθείας, μέσω ίντερνετ, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μοζαμβίκη. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή του Πάσχα 2020 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω (Ανάσταση και Λειτουργία) [video]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ βρέθηκε σήμερα, Κυριακή του Πάσχα 18 προς 19.4.2020, ιερουργών στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, τόσο στην Τελετή της Αναστάσεως (τα μεσάνυχτα), όσο στην Αναστάσιμη θ. Λειτουργία (το πρωί).
Άπαντα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών εξαιτίας του ενσκήψαντος Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΙΟΝΙΑΝ:

Το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για το Πάσχα 2020 [σε video]Τα λειτουργικά της ημέρας του Πάσχα 2020 στη Μητρόπολη Σουηδίας [πλήρη video]


Τα λειτουργικά της ημέρας του Πάσχα 2020 στη Μητρόπολη Σουηδίας είχαν μια διαφορετική χροιά φέτος, καθώς υπάρχει περιρρέων ο θανάσιμος κίνδυνος εκ του Covid-19, επαπειλώντας τα πάντα. Λειτουργός μόνος ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας.

Πάμφωτη Λειτουργία της Λαμπρής 2020 στο Μπανάτο Ζακύνθου, αν και των θυρών κεκλεισμένων [photos]


Μετά την Τελετή της Αναστάσεως, στην "εκκλησιά τη λαμπροφόρα" της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, έγινε η επίσημη Θεία Λειτουργία του Πάσχα, των θυρών κεκλεισμένων, διά τον φόβον του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΑΝΑΣΤΑΣΗ 2020 στη Φανερωμένη Μπανάτου. Πώς φίλοι έκαμαν Ανάσταση μαζί μας διαδικτυακά


Βαθιά συγκίνηση στον άδειο και μοναχικότατο Ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, για την Τελετή της Αναστάσεως του Χριστού. Όλοι Απόντες, λόγω του επάραρου Κορονοϊού, αλλά -μέσω διαδικτύου- όλοι οι βουλόμενοι μετέλαβαν Χαράς και Χάριτος του Αναστημένου.

 Ακολουθεί σχετικό φωτορεπορτάζ:

Πάσχα 2020


«Ἀναστάσεως ἡμέρα καί λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει...»

Ας λάμψουμε όλοι από χαρά, γιατί σήμερα γέμισε με φως αναστάσιμο όλος ο κόσμος, γέμισε με φως αναστάσιμο η ζωή μας.