e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Αγιά Σοφιά: Αντίστροφη μέτρηση για τη δικαστική απόφαση για την μετατροπή σε τζαμί [video]


Στην Τουρκία οι οπαδοί του Ερντογάν περιμένουν να ακούσουν την απόφαση που θα κάνει την Αγία Σοφία τζαμί. Μία απόφαση που οι εφημερίδες προεξοφλούν αν και ακόμα και μέσα στην Τουρκία οι φωνές αντίδρασης είναι πολλές. Στην μάχη για να σταματήσει η πρόκληση μπαίνει και το ΔΗΚΟ στην Κύπρο που ξεκίνησε την συλλογή υπογραφών. 
Σε λιγότερο από 24 ώρες αναμένεται η απόφαση του Τουρκικού Ανώτατου δικαστηρίου για το αν θα μετατραπεί σε τζαμί η Αγια Σοφιάς, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 9ης Ιουλίου 2020


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Μια θεολογική προσέγγιση του π. Παν. Καποδίστρια στην ταινία "Η Θυσία" του Ταρκόφσκι


Γράφει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος | Ιδιωτική Οδός

Κυκλοφορήθηκε σε ανάτυπο αυτές τις μέρες του Ιουλίου 2020, η ευσύνοπτη μελέτη του π. Παναγιώτη Καποδίστρια "Θεολογία και κινηματογραφική αφήγηση στον Ταρκόφσκι. Ελευθερία, αγάπη και το νόημα της ύπαρξης στην ταινία Η Θυσία", προερχόμενη από τον τιμητικό επιμνημόσυνο Τόμο "Αγάπης Αντίδωρον. Μνήμη Μητροπολίτου κυρού Γερασίμου Φωκά", εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, 2019. 

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: "Η Αγία Σοφία αγγίζει τα εσώτερα όλων των πολιτισμένων ανθρώπων"

9.7.2020   

Στην αξία της Αγίας Σοφίας ως σημαντικού θρησκευτικού και πολιτιστικού μνημείου αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης της Δ.Ι.Σ., κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τόνισε ότι είναι ένα θέμα «που αγγίζει τα εσώτερα όχι μόνο τα δικά μου και των θρησκευομένων, αλλά όλων των πολιτισμένων ανθρώπων» και σημείωσε ότι «η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένα χριστιανικό μνημείο που το έφτιαξε ο Ιουστινιανός, είναι ένα παγκόσμιο μνημείο που έχει μία μεγάλη θέση στην πολιτιστική ιστορία. Και όπου πολεμιέται ο πολιτισμός πέφτει η ανθρώπινη αξία και αυτό είναι ένα δείγμα ότι η ανθρωπιά χάνει κάθε μέρα και περισσότερο».

Μαρτυρία ΡΚαθολικού ιερέα στην Brescia της Λομβαρδίας, επίκεντρο της τραγωδίας εκ του Covid-19


Το lockdown που είχε επιβληθεί στην Ιταλία λόγω του κορονοϊού τελείωσε και ο ημερήσιος αριθμός νεκρών έχει λιγοστέψει, αλλά οι Ιταλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αντίκτυπο της επιδημίας που οδήγησε 35.000 ανθρώπους στο θάνατο και ανέτρεψε χιλιάδες ζωές.

Ο Μάρκο Μόρι είναι ένας καθολικός ιερέας από τη Μπρέσια, μια από τις χειρότερα πληγείσες πόλεις στην περιοχή της Λομβαρδίας, στο επίκεντρο της τραγωδίας της COVID-19 που βίωσε η χώρα.

Τουρκάλα Βουλευτής ζητά η Αγιά Σοφιά να λειτουργεί ως Εκκλησία! (video)


Υπάρχουν και αυτές οι φωνές στην Τουρκία. Φωνές λογικής και σεβασμού στη θρησκευτική ελευθερία και διαφορετικότητα των λαών, αλλά και στον ιδιαίτερο πολιτισμό των διαφόρων θρησκειών, αναγκαίες προϋποθέσεις για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία.

Δημοσκόπηση: Ποιον θέλουν οι Ουκρανοί ως Προκαθήμενο μιας ενωμένης Εκκλησίας;


Εάν η (Αυτοκέφαλη) Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αποφασίσουν να ενωθούν μεταξύ τους, τότε οι Ουκρανοί θα ήθελαν να δουν ως επικεφαλής της (ενωμένης) Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Η ψυχή μας αναπνέει μέσα στην Αγιά Σοφιά [photos]


Ευλαβική φωτο-περι-διάβαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 2011 και 2013

Η ώρα της απόφασης για την Αγία Σοφία - Τα τουρκικά ΜΜΕ σίγουρα για τη μετατροπή σε τζαμί


Μαρία Ζαχαράκη, ethnos.gr, 09.07.2020, 09:24

Ελάχιστες οι τουρκικές πένες που θεωρούν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα δώσει παράταση στην αγωνία και θα παραπέμψει το θέμα ενδεχομένως στην Ολομέλεια

Σε όλα τα πρωτοσέλιδα του Τουρκικού τύπου σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου πρώτο θέμα είναι η κρίση του ΣτΕ την Παρασκευή 10 Ιουλίου για την Αγία Σοφία. Σύσσωμος σχεδόν ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προεξοφλεί τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική» απόφαση, θεωρώντας δεδομένη την κρίση του ΣτΕ υπέρ της μετατροπής.