e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Ο επίσημος Εσπερινός για την Μετάθεση του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717)


Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, βράδυ 23ης Αυγούστου 2020, με πολλά περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19
     Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα προς το εκκλησίασμα. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.
     Προ του τέλους των Εσπερίων έγινε απονομή του Παρασήμου του Αγίου Διονυσίου στον εξαίρετο Ζακύνθιο επιχειρηματία κ. Νικόλαο Μουζάκη, ο οποίος από ετών συνδράμει το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας, έχοντας μεταφέρει, με το Γραφείο Μεταφορών που διαθέτει, χιλιάδες τόνους τροφίμων, πάντοτε αφιλοκερδώς.
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Θερινή εορτή Αγ. Διονυσίου 2020. Η Κάθοδος από τη Μονή στον Ναό και η Λιτή του Σκηνώματός Του


Δειλινό Κυριακής, 23ης Αυγούστου 2020 και υπό την αυτοσυγκράτηση λόγω Κορονοϊού. Σύμφωνα με τα παραδεδομένα, Κάθοδος του Ιερού Κλήρου από το Αρχονταρίκι της Μονής στο Καθολικό της, για τα εσπέρια του Αγίου Διονυσίου επί τη αναμνήσει της Μετακομιδής του σεπτού Σκηνώματός Του από τα νησάκια Στροφάδες στη Ζάκυνθο (1717). 
     Άμα τη εισόδω στον Ναό έγινε η καθιερωμένη Λιτή του σεπτού Σκηνώματος τρις, εναπόθεσή Του στη "Θύρα" της προσκυνήσεώς Του και Δέηση. 
     Κατά την παράδοση, σε όλα τα ανωτέρω προΐσταται ο οικείος πάντα Μητροπολίτης, εν προκειμένω ο Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Απόψε συμπαρίσταντο οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Αξώμης κ. Δανιήλ.
     Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια.

Βαρθολομαίος: Μας πόνεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη


«Είναι γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τώρα της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη μας πόνεσε. Τα δύο αυτά μοναδικά μνημεία της Πόλης χτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί. Αποκαλύπτουν εύγλωττα την αλήθεια της ενανθρωπίσεως του Λόγου του Θεού, την Ομορφιά που σώζει τον κόσμο. Εκφράζουν το οικουμενικό πνεύμα της πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητος. Τα απαράμιλλα ψηφιδωτά και οι άλλες εικόνες τους αποτελούν ουράνια τροφή για τη ψυχή και ‘'ανεξάντλητο χαρά'' για τα μάτια, όπως θα έλεγε και ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου, και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης στη Κύζικο, όπου χοροστάτησε για την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Εόρτια Εσπέρια προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου από τη Ζάκυνθο [live]


Εσπέρας 23ης Αυγούστου 2020, ξεκινούν τα λειτουργικά - λατρευτικά δρώμενα για την θερινή εορτή του Αγίου Διονυσίου, δηλαδή της αναμνήσεως της Μετακομιδής του σεπτού Σκηνώματος από τα Στροφάδια στην πόλη της Ζακύνθου (1717).
     Η πανήγυρις -αν και πολύ συγκρατημένη και περιορισμένη, λόγω Κορονοϊού- άρχεται με Κάθοδο από το Αρχονταρίκι της Μονής στο Καθολικό, λιτάνευση του Αγίου Διονυσίου τρις εντός του Ναού , εναπόθεσή Του με Δέηση στη Θύρα προσκυνήσεως και ακολούθως εόρτιος Εσπερινός.

Όλα τα ανωτέρω μεταδίδει LIVE το IONIAN TV ακολούθως:

Αρχιερατική Λειτουργία για την Παναγία Φανερωμένη της Κυζίκου στο Φανάρι


Πρωί Κυριακής, 23ης Αυγούστου 2020, ημέρα αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, όπου θησαυρίζεται η εφέστια Εικόνα της Κυζίκου, Παναγίας της Φανερωμένης, εκ της ερειπιώδους σήμερα Μονής Της. Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας. 
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

Κατανυκτική Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2020 στην Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω


Με σεμνοπρέπεια και κατάνυξη αποδόθηκε σήμερα στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου η πανέορτη Κοίμηση της Θεοτόκου (κοινώς: τα Εννιάμερα της Παναγίας). Συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μωραΐτης, Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Μαρίνης Εκάλης και ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ψαλλόντων των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα και Ιωάννου Καραβάνη. 

Πατριαρχική Χοροστασία επί των ερειπίων της Μονής Φανερωμένης στην Αρτάκη Κυζίκου [video]


Πρωί Κυριακής, 23ης Αυγούστου 2020, ημέρα αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έγινε Πατριαρχική Χοροστασία (όχι φέτος Πατριαρχική Λειτουργία) εντός των χώρων της ερειπιώδους Μονής Παναγίας της Φανερωμένης στην Αρτάκη της Κυζίκου. 
Όλα έγιναν κατά τάξιν, αλλά περιορισμένα, εξαιτίας του φόβου διαδόσεως του νέου Κορωνοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ:

Εν Ζακύνθω, 23.8.2020, 11 π.μ. "σηκώθηκε" ο Άγιος Διονύσιος από την Λάρνακά Του


23 Αυγούστου 2020, ώρα 11 το πρωί ακριβώς, στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Ιεράς Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, κατά τα παραδεδομένα θέσμια, ο Καθηγούμενος και η Αδελφότητα της εν λόγω Μονής "σήκωσαν το Άγιο Κορμάκι"!