e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO


Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα, Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, στην Ι.Μ.Βαλουκλή, κατά τη διακοπή της πρωινής συνεδρίας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τον Εντιμ. κ. Μounir Bouchenaki, ειδικό σύμβουλο της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτό της προσφάτου μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί. 

Χαιρετίζουμε με ανακούφιση την απόφαση της Δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή

Το αγαθό της δικαιοσύνης 

Χαιρετίζουμε με ανακούφιση την σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή. 
Αυτοί οι άνθρωποι στηρίζουν τους καταληψίες κτηρίων της Μονής μας, οικονομικά και δυναμικά. 
Αυτοί προπηλάκισαν τον μακαριστό Γέροντά μας, ρίχνοντάς του σπρέι στο πρόσωπο και θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του. 

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ευστράτιο Ζεγκίνη, Ομότιμο Καθηγητή και Άρχοντα Μαΐστορα ΜτΧΕ


Το έργο και την προσφορά του αειμνήστου Ευστρατίου Ζεγκίνη, Άρχοντος Μαΐστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Διευθυντού του Ιστορικού Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, και Ομοτ. Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο, τίμησε σήμερα, 7 Οκτωβρίου 2020, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Ι.Μ.Βαλουκλή, μετά το πέρας των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ: Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ


π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ, "Ἡ κληρονομιὰ καὶ ὁ σκοπὸς τῆς Ὀρθόδοξης Θεολογίας" [περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΠΑ' (2010) 21-29]

π. Ηλίας Σέπερης για Covid-19: ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΟΣΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ! ΚΟΛΛΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΛΑΕΙ!

Γράφει ο π. Ηλίας Σέπερης, Εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης πόλεως Ιωαννίνων, στο Facebook:

ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΑΠΟ ΑΘΕΟΛΟΓΗΤΕΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ!

ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΟΣΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ! ΚΟΛΛΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΛΑΕΙ!

Κοντολογίς :

1. Ο Χριστός προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, όπως είναι (χωρίς την αμαρτία όμως), δεν την αλλοίωσε! Τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος! Οδηγήθηκε στο Σταυρό, περνώντας από το Πάθος... Και Σαρκὶ ὑπνώσας ὡς θνητός, τριήμερος ἐξανέστη...

2. Ο Θεός είναι πανταχού παρών! Όσοι ισχυρίζονται ότι στο Ναό δεν κολλάει γιατί είναι ο Θεός, ισχυρίζονται αυτομάτως και ότι έξω κολλάει γιατί δεν είναι ο Θεός...

3. Ο Ναός υπόκειται στη φθορά! Αν πιάσει φωτιά καίγεται, το σαράκι τρώει τα στασίδια κοκ. Όπου φθορά, θάνατος!

4. Το χειμώνα φοράμε παλτό για να πάμε στο Ναό για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από το κρύο! Δεν είδα κανέναν από αυτούς να έρθει με κοντομάνικο... Έτσι και τώρα ΘΑ ΦΟΡΑΜΕ τη μάσκα για την προστασία!

5. Όταν ένα μέλος του Σώματος νοσεί, νοσεί και το Σώμα, αυτό δεν είναι σχήμα λόγου...

Ο Γιάννης Γιγουρτσής, νέος Συντονιστής Εκπαίδευσης των Ομογενειακών Σχολείων ΚΠόλεως


Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας

Αγαπητός ο Γιάννης Γιγουρτσής σε όλους τους παροικούντες την εράσμια Πόλη του Κωνσταντίνου (είτε αυτοπροσώπως, είτε διαδικτυακώς), εκπαιδευτικός με ευαισθησίες και πόθο για τους καημούς και τα πάθη της Ρωμιοσύνης, μετά από καλλίκαρπη θητεία στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, επιστρέφει να ξαναϋπηρετήσει τον εκεί Ελληνισμό από την πολυεύθυνη θέση και περιωπή του Συντονιστή Εκπαίδευσης των Ομογενειακών Σχολείων της Πόλης. Θεωρούμε ότι θα επιτύχει, διότι διαθέτει και λογισμό και όνειρο!

Επιστολή - απάντηση σε ανακοίνωση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

 

Λάβαμε στο "Νυχθημερόν" από τον κ. Νικόλαο Δ. Καλλιούρη, Δικηγόρο Αθηνών, επιστολή - απάντηση σε πρόσφατη Ανακοίνωση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την οποίαν είχαμε δημοσιεύσει τις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ:

Екзарх Вселенського Патріарха в Україні архімандрит Михаїл Аніщенко вибраний єпископом Команським

 ДОСТОЙНИЙ!!!

Екзарх Вселенського Патріарха в Україні архімандрит Михаїл Аніщенко вибраний єпископом Команським!


У Вселенському Патріархаті ( і не лише у ньому) є традиція останніх століть - давати деяким нововосвченим єпископам титули міст Візантійської імперії, які, хоча вже і не існують, проте мають історичне значення і вагомі в історії Церкви.

Екзарх Вселенського Патріарха в Україні архімандрит Михаїл Аніщенко обраний єпископом Команським. Це древнє місто відоме з античних часів, пам'ятне нам як місце кончини святителя Іоанна Златоуста.

Останнім, хто титулувався єпископом Команським був владика Гавриїл де Вільдер (1946-2013), який очолював єпархію в Парижі. Чув з розповідей людей, що знали його - святого життя чоловік.

У добру путь, обраний єпископом древніх Коман, отче Михаїле!

[Віктор Мартиненко]