e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Άγκυρα επισκέφθηκε το Φανάρι


Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκε την Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020, ο νέος Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Άγκυρα, Εξοχ. κ. Jürgen Schulz, με την ευκαιρία της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αποχαιρετά τον ομογενή γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη


Με μια βαθιά συναισθηματική και συγκινητική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αποχαιρετίζει τον κορυφαίο ομογενή γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή «ειρηνικά», όπως ανέφερε ο γιος του, βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, σε ηλικία 87 ετών.

Κυριακή Ι΄ Λουκά και εορτή Αγ. Νικολάου στη μεγαλούπολη Pretoria, South Africa [video]


Πρωί Κυριακής Ι΄ Λουκά και εορτής του Αγίου Νικολάου, στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μεγαλουπόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Βισβίνη. Πριν από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας έγινε και εόρτια Αρτοκλασία, προσφορά ευσεβών ομογενών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Νικολάου στο Kapiri Mposhi της Κεντρικής Ζάμπιας


Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 τελέστηκε Θεία Λειτουργεία μετ' αρτοκλασίας στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, στο Kapiri Mposhi.

Η εορτή του Αγίου Νικολάου 2020 στη Lusaka της Zambia


Κυριακή Ι΄ Λουκά, 6 Δεκεμβρίου 2020, εορτή του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού. Άγιος Νικόλαος, «ο γαληνεμένος όρμος και το λιμάνι της σωτηρίας»!

Στιγμές από την σημερινή θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλέξανδρου στην ελληνική κοινότητα της Λουσάκα. Στο Θείο κήρυγμα της εορτής του Αγίου Νικολάου, στο πνεύμα των ημερών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στη Χάλκη των Πριγκηποννήσων (7.12.2020)


Τον λαοφιλή Άγιο του Χριστιανισμού, τον θαυματουργό Άγιο και γόνο της Ορθοδόξου Ανατολής Νικόλαο, τον σεπτό ποιμένα των Μύρων της Λυκίας, τίμησε εορτίως σήμερα (λόγω της χθεσινής απαγορεύσεως κυκλοφορίας) η Ιερά Μητρόπολις Πριγκηποννήσων, στην Χάλκη των Πριγκηποννήσων, το πλήρωμα της οποίας ευλογεί και καθαγιάζει εξ αιώνων. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος.

Εξαναγκασμός στη Ρωσική Ορθοδοξία

Του Μπορίς Ντεμάς (Boris Demash)

Μετάφραση στα ελληνικά: Έλληνας2015

Πριν από μια εβδομάδα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ). Την παραμονή αυτού του γεγονότος, οι Κύπριοι παρακολούθησαν με έκπληξη, και μάλιστα με κάποια αμηχανία, πως η Ρωσία -την οποία πολλοί από αυτούς είχαν θεωρήσει για πολλά χρόνια, τουλάχιστον, μια φιλική χώρα- ανοιχτά, αγενώς, με αυθάδη τρόπο παρενέβη στα εσωτερικά της Κύπρου, προκειμένου να αποτρέψει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ΟΕΟ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η έκπληξη των Κυπρίων είναι κατανοητή. Αυτή είναι η πρώτη φορά στη μνήμη τους που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Προηγουμένως, η Ρωσία και οι πράκτορές της στην Κύπρο προσπάθησαν, αν και με δυσκολία, να διατηρήσουν τουλάχιστον τα ελάχιστα όρια αξιοπρέπειας.

Για πολλά έτη, η Ρωσία και οι πράκτορές της, με τη βοήθεια ψευδούς προπαγάνδας, έχουν μάθει να καμουφλάρουν τις καταστροφικές τους πράξεις με διάφορα ευγενή και ευφημιστικά ονόματα. Ή, τουλάχιστον, προσπάθησαν να τις καμουφλάρουν. Οι περισσότεροι νηφάλιοι άνθρωποι στον κόσμο δεν παραπλανήθηκαν από αυτό: όλοι καταλάβαιναν απόλυτα ότι αντιμετώπιζαν σκληρούς και επιθετικούς ψεύτες και υποκριτές.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος από επιπλοκές Covid-19


Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, κ.κ. Αλέξιος. Ο πρώην Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής θετικός στον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Νοσοκομείο των Τρικάλων βρισκόταν εδώ και περίπου μια εβδομάδα, η κατάσταση όμως της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση καθώς υπέστη πνευμονικό οίδημα.