e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Στάση στον φραγκισκανικό ναό του Αγίου Πέτρου Old Jaffa, Israel


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας εξηγεί γιατί κήρυξε την τοπική Εκκλησία σε διωγμό [video]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος κήρυξε την τοπική Εκκλησία των Κορφών «εν διωγμώ», διαμαρτυρόμενος για την μη άδεια προσκυνήματος του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά τις ημέρες της μνήμης Του εκ μέρους των κρατικών αρχών, με την αιτιολογία του φόβου εκ του Κορονοϊού. Μάλιστα, πένθιμα θα κτυπούν οι καμπάνες του νησιού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ 
ΣΤΟ ΙΟΝΙΑΝ TV:

Η υβριδική επίθεση της Ρωσίας στην Εκκλησία της Κύπρου {3}

Στις 25 Νοεμβρίου 2020, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ). Προηγήθηκε μια σειρά από γεγονότα, τα οποία μπορούν να περιγραφούν αποκλειστικά ως αναίσχυντη και εμφανής παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της Κύπρου και της Εκκλησίας της Κύπρου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναγνώριση της ΟΕΟ.

Το Cyprus Daily News δημοσίευσε δύο άρθρα σχετικά με το θέμα των Ρώσων πρακτόρων που έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά έντονη δραστηριότητα εναντίον του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ και της απόφασής του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΟΕΟ.

Αφού η Ιερά Σύνοδος υποστήριξε κατά πλειοψηφία τον Χρυσόστομο Β’ και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ΟΕΟ, φαίνεται ότι το ζήτημα διευθετήθηκε. Τελεία και παύλα.

Η υβριδική επίθεση της Ρωσίας στην Εκκλησία της Κύπρου {2}

Αύριο, 23 Νοεμβρίου, θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου. Θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα, πιθανότατα, θα είναι το ζήτημα της αναγνώρισης από την Εκκλησία της Κύπρου του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ). Ήταν οι διαφωνίες μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου σε αυτό το ζήτημα που προκάλεσαν τη σύγκληση της Συνόδου.

Covid-19: Ανοιχτές εκκλησίες και λειτουργίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων ζητούν οι Ιεράρχες


10.12.2020 | 18:19

Από τη μία οι ιεράρχες διαμηνύουν με κάθε τρόπο πως δε θα ανεχθούν να κάνουν Χριστούγεννα με κλειστές εκκλησίες, από την άλλη ωστόσο ο κορωνοϊός συνεχίζει να δοκιμάζει κληρικούς.

Εκτός από τον μητροπολίτη Καστοριάς, στο 424 νοσηλεύονται και άλλοι τέσσερις κληρικοί από την Καστοριά που νόσησαν και ανέβασαν πυρετό.

Κυβέρνηση και εκκλησία συζήτησαν για το ενδεχόμενο άνοιγμα των εκκλησιών ενόψει Χριστουγέννων, ενώ όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι δύο πλευρές είναι κοντά στην χρυσή τομή.

Η πανήγυρις της Πλατυτέρας των Ουρανών στο Παρίσι


Της πανηγύρεως της ενορίας της Πλατυτέρας των Ουρανών Παρισίων (Nôtre Dame de Signe) προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ σήμερα το πρωί (Ιουλιανό Ημερολόγιο – Σλαβονικό Τυπικό). 

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας Πρωθιερέας Βλαντιμίρ Yagello, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας και πιστοί. 

Στο ιερό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος και ο Αρχιερατικός Επίτροπος του Βικαριάτου της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Alexis Struve

Επισκόπου Αβύδου Κυρίλλου: Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Δημοσιεύουμε ακολούθως ένα άρθρο  του Θεοφ. Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, με θέμα: "Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας", που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Δωδεκάνησος" (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019):

Άγγελμα εορτής του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου για τους σλαβόφωνους ΚΠόλεως (14.12.2020)


 ΙΕΡΟΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΝ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΑΛΑΤΑ 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ 
Ἀνακοινοῦται, ὅτι τήν Δευτέραν, 14ην Δεκεμβρίου, καί ὥραν 10ην π. μ., ἐπί τῇ, λόγῳ τῶν περιοριστικῶν μέτρων κατά τά Σάββατα καί τάς Κυριακάς, μεταθέσει τῆς κατά τό ἰουλιανόν ἡμερολόγιον ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου καί πανευφήμου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου, πανηγυρίζοντος τοῦ ἐν Γαλατᾷ φερωνύμου Ἱ. Μετοχίου, θά χοροστατήσῃ ἐν αὐτῷ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος. 
Διεύθυνσις: Aya Andrea Kilisesi, Mumhane Cad. No. 39, Karaköy

Άγγελμα εορτής Οσίας Θεοφανούς της Βασιλίσσης στο Φανάρι (15-16.12.2020)


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 

Ἀνακοινοῦται, ὅτι ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ὁσίας Μητρός ἡμῶν Θεοφανοῦς τῆς Βασιλίσσης, ἧς τό ἱερόν Λείψανον φυλάσσεται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, τελεσθήσονται ἐν αὐτῷ τήν μέν παραμονήν, Τρίτην, 15ην Δεκεμβρίου, καί ὥραν 4:30 μ. μ. πανηγυρικός ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, τήν δέ ἑπομένην, ἡμέραν τῆς ἑορτῆς, Τετάρτην, 16ην ἰδίου, ἡ Θεία Λειτουργία ἱερουργοῦντος τοῦ αὐτοῦ Ἀρχιερέως. Τό ἱερόν Λείψανον τῆς Ἁγίας θά εἶναι ἐκτεθειμένον ἐν τῷ Σωλέᾳ εἰς προσκύνησιν ὑπό τῶν εὐλαβῶν Χριστιανῶν.