e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Συγχαρητήριο Γράμμα Αρχιεπισκόπου Κύπρου για την 2η επέτειο από την Ενωτική Σύνοδο του Κιέβου


Θερμό συγχαρητήριο Γράμμα απέστειλε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ στον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο επί τη ευλογητή συμπληρώσει δύο ετών από την εν Κιέβω Ενωτική Σύνοδο (2018), η οποία ίδρυσε τη νέα Εκκλησία της πολύπαθης αυτής χώρας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, μεταξύ άλλων, αναφέρει [ακολούθως ανεπίσημη μετάφραση]: 

Συγχαρητήριο Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχου για την 2η επέτειο της Ενωτικής Συνόδου του Κιέβου [video]


Βαρθολομαίος προς Επιφάνιον: Το Ουκρανικόν Αυτοκέφαλον είναι γεγονός τετελεσμένον, το οποίον ουδεμία παρέμβασις δύναται να ακυρώση. Όσοι εμμένουν εις την απόρριψιν της αληθείας ταύτης υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, μη «εις αγαθόν φέροντα», και, αναποφεύκτως, αντλούν εις πίθον Δαναΐδων. Εις την ευλογημένην ζωήν της Εκκλησίας δεν ευδοκιμεί η πρακτική των «τεχνασμάτων», ούτε η μετατροπή της θεολογίας εις σοφισματώδη και αδόλεσχον «τεχνολογίαν».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Συγχαρητήριο Γράμμα Αλεξανδρινού Προκαθημένου για την 2η επέτειο από την Ενωτική Σύνοδο του Κιέβου


Θερμό συγχαρητήριο Γράμμα απέστειλε ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ στον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο επί τη ευλογητή συμπληρώσει δύο ετών από την εν Κιέβω Ενωτική Σύνοδο (2018), η οποία "γέννησε" τη νέα Εκκλησία της πολύπαθης αυτής χώρας.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, μεταξύ άλλων, αναφέρει [ακολούθως ανεπίσημη μετάφραση]: 

Συγχαρητήριο Γράμμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών για την 2η επέτειο από την Ενωτική Σύνοδο του Κιέβου

 


Вітання Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма

Περί αδαών μέγιστων θεμάτων


15/12/2020 Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ 
  

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις φωναχτές διαφωνίες που ενίοτε φτάνουν και σε αψιμαχίες ανάμεσα στη θεσμική εκπροσώπηση της Εκκλησίας και την κυβέρνηση, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών κατά τις επικείμενες μεγάλες γιορτές.

Ο εορτασμός της 2ης επετείου της Ενωτικής Συνόδου του Κιέβου [πλήρες video + 60 photos]


Δοξολογία εψάλη σήμερα το μεσημέρι (15.12.2020) στον μεγαλειώδη και ιστορικό της Αγίας Σοφίας Κιέβου για την 2η επέτειο της Ενωτικής Συνόδου του 2018. 
Η Δοξολογία έλαβε χώρα αμέσως μετά την τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Ομίλησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος, ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και στη συνέχεια μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας κ. Πέτρο Ποροσένκο.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ 60 ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ:

Με περισσότερους πιστούς τελικά οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα – Τι θα ισχύσει


15.12.2020 | 19:55

Το πράσινο φως για περισσότερα άτομα από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί έδωσε η κυβέρνηση στις εκκλησίες που ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στους πιστούς με μάσκες και αποστάσεις για τις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων. 

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στην Δοξολογία για την 2η επέτειο της Ενωτικής Συνόδου του Κιέβου


Δοξολογία ετελέσθη σήμερα το μεσημέρι στην Αγία Σοφία Κιέβου για την δεύτερη επέτειο της Ενωτικής Συνόδου του 2018. Η Δοξολογία έλαβε χώρα αμέσως μετά την τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ομίλησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος, ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και στη συνέχεια μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας κ. Πέτρο Ποροσένκο.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ στην αγγλική γλώσσα:

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές οι Εκκλησίες για τους πιστούς, αλλά με τήρηση των μέτρων


Αλληλέγγυα προς την ελληνική κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές, δηλώνει η Ιερά Σύνοδος, η οποία απευθύνεται προς τους πιστούς χριστιανούς, αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως και ζητά από όλους να συναισθανθούν την κρισιμότητα των καιρών και να επιλέξουν τη λιτότητα και απλότητα στον εορτασμό αυτών των ημερών, τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα, χωρίς περιττές κοινωνικές συναναστροφές και επαφές με πολλούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία συνεδρίασε σήμερα διαδικτυακά υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ζητείται να τηρήσουν τα μέτρα και οι μητροπολίτες, αλλά και οι 9.000 κληρικοί, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες.

Επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προσκύνηση και κατ' ιδίαν προσευχή όσο και για προσέλευση κατά τις κύριες Θείες Λειτουργίες των τριών μεγάλων Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού, Θεοφάνια), τηρουμένων των προβλεπομένων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού (1 πρόσωπο ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας καθ' όλη τη διάρκεια των ιεροπραξιών), με επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς ναούς τον αριθμό των 25 προσώπων και σε κεντρικούς ναούς των 50 προσώπων».

 Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΙΣ:

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πώς θα γίνουν οι εκκλησιασμοί του Δωδεκαημέρου 2020-21


Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα εντός των εορτών. Εκεί βρίσκονται και οι προβλέψεις για το θέμα του εκκλησιασμού. 

Σύμφωνα με ΦΕΚ  που δημοσιεύτηκε στην κυβέρνηση για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 1.1.2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021  και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένα πιστός ανά 15τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους  χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Το ΦΕΚ αναφέρει λεπτομερώς των αριθμό των πιστών που αποτελείται από 25 σε Ναούς και 50 σε Μητροπολιτικούς Ναούς.

Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Θεοφανούς στο Φανάρι [video]

 
Επί τῇ ἑορτῇ τῆς Ὁσίας Μητρός ἡμῶν Θεοφανοῦς τῆς Βασιλίσσης, ἧς τό ἱερόν Λείψανον φυλάσσεται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ΑΠΟΨΕ, Τρίτην, 15ην Δεκεμβρίου, καί ὥραν 4:30 μ. μ. εγένετο πανηγυρικός ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος. 
Τό ἱερόν Λείψανον τῆς Ἁγίας εἶναι ἐκτεθειμένον ἐν τῷ Σωλέᾳ εἰς προσκύνησιν ὑπό τῶν εὐλαβῶν Χριστιανῶν.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Συγκίνηση στην παρουσίαση του Τόμου και του Ντοκιμαντέρ για τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό

 

Η μορφή ενός σπουδαίου Πρωθιεράρχου, μιας πολυσχιδούς και πολυχαρισματικής προσωπικότητας, που έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ζωντάνεψε στη μνήμη όσων παραβρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα τελετών της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, στο Σύδνεϋ. Ο χώρος της Θεολογικής Σχολής, την οποία τόσο πολύ είχε αγαπήσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός, φιλοξένησε μια σεμνή πνευματική εκδήλωση μνήμης και ευγνωμοσύνης προς τιμήν Του, η οποία περιελάμβανε την παρουσίαση του τιμητικού Τόμου, που φέρει τον τίτλο “Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός – Ποιμήν, Θεολόγος, Ποιητής”, και την προβολή, για πρώτη φορά, του Ντοκιμαντέρ: “Οπάλιο πολύχρωμο: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης (1935-2019)”.

Άνοιγμα των εκκλησιών ζητούν οι ιερείς – Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι


15.12.2020 | 09:21

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, για τα μέτρα σύμφωνα με τα οποία θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και για το ποια είναι η πρόταση του ιερατικού κόσμου σχετικά με αυτό.

Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, δίχως πιστούς [live]

Πρωί Τρίτης, 15ης Δεκεμβρίου 2020, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, Αρχιερατική Λειτουργία, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορονοϊού, στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Πρόκειται για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας


Σκέψεις του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΛΑΝΤΗ, θεολόγου εκ Μονάχου

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τηλεφωνήθηκαν, η επικοινωνία όμως Πολιτείας και Εκκλησίας παραμένει προβληματική. Η ουσιαστική εκκρεμότητα εντοπίζεται στην ανειλικρίνεια της σχέσης των δύο θεσμών που συζητούν περί όνου σκιάς, αποσιωπώντας όμως αυτό που ουσιαστικώς τους καίει και το οποίο έχει όνομα: Πρόκειται για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας.