e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2020 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [video+κείμενο]

 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2020

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄

Προς
τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον Λαό
της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου

Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσέτση: Σκέψεις γύρω από ένα βιβλίο περί του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου

O λόγος για το πρόσφατο σύγγραμμα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, τιτλοφορούμενο «Το σύγχρονο Ουκρανικό ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του». Ένα βιβλίο το οποίο, ουσιαστικά, θέτει ένα διπλό ερώτημα. Τουτέστιν, α) αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα του χορηγείν Αυτοκεφαλίες και β) αν το, πρωτοβουλίᾳ αυτού, και άνευ Πανορθοδόξου Συνοδικής διαγνώμης, χορηγηθέν Αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας,  έχει οποιοδήποτε Ιεροκανονικό έρεισμα. 

Μια πρόγευση του περιεχομένου του πονήματος αυτού, είχε δώσει το Ανακοινωθέν τεσσάρων Ιεραρχών της Εκκλησίας Κύπρου (των Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού και του ΕπισκόπουΑμαθούντος) στις 24 παρελθόντος Οκτωβρίου, ευθύς μετά την μνημόνευση από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου  Χρυσόστομο, του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου, ως Προκαθημένου της νεοσυστάτου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Ουκρανίας.

Συναγερμός στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου από κρούσμα κορωνοϊού. Θετικός ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος


Σε μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό υποβλήθηκαν κληρικοί και λαϊκοί στην Αρχιεπισκοπή, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε κληρικό της Αρχιεπισκοπής. Πρόκειται για τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο και έναν εκ των βοηθών του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Ψηφιακή Έκθεση «Λεπτομέρειες Δωδεκαήμερου από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων» για 3η χρονιά

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, για τρίτη συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία των φετινών εορτών οργανώνει ειδικό χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα με θέμα:

«Λεπτομέρειες Δωδεκαήμερου

από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων».

Εγκύκλιος Μητροπολίτη Ζακύνθου για το πώς θα λειτουργηθούν οι Ναοί του νησιού το Δωδεκαήμερο 2020-21


Εγκύκλιο απέστειλε σήμερα, 21.12.2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, με την οποία γνωστοποιεί και μεθερμηνεύει τα υγειονομικά μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να λειτουργηθούν με ασφάλεια οι Ναοί της νήσου κατά τις επί θύραις τρεις μεγάλες εορτές: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια, οπότε θα επιτραπεί ο υπό όρους εκκλησιασμός. Η εν λόγω Εγκύκλιος βασίζεται στην πρόσφατη Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (υπ' αριθμ. 3032/15.12.2020) και την ανάλογη Κ.Υ.Α. της ίδιας ημέρας.

Διαβάστε ακολούθως: 

Η Πατριαρχική Απόδειξις επί τοις Χριστουγέννοις 2020

 
+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ,
ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΧΑΡΙΝ, ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

* * *

Τιμιώτατοι ἐν Χριστῷ ἀδελφοί καί προσφιλέστατα τέκνα,

Συμπορευόμενοι μέ τήν Παναγίαν Παρθένον, τήν ἐρχομένην «ἀποτεκεῖν ἀπορρήτως» τόν προαιώνιον Λόγον, καί ἀτενίζοντες τήν ἑτοιμαζομένην νά ὑποδεχθῇ τό Θεῖον Βρέφος Βηθλεέμ, ἰδού ἐφθάσαμεν καί πάλιν τά Χριστούγεννα, ἔμπλεοι αἰσθημάτων εὐγνωμοσύνης πρός τόν Θεόν τῆς ἀγάπης. Ἡ πορεία πρός τήν μεγάλην ἑορτήν τῆς κατά σάρκα Γεννήσεως τοῦ Σωτῆρος τοῦ κόσμου ἦτο ἐφέτος διαφορετική ὡς πρός τάς ἐξωτερικάς συνθήκας, λόγῳ τῆς σοβούσης πανδημίας. Καί ἡ ἐκκλησιαστική ζωή, ἡ συμμετοχή τῶν πιστῶν εἰς τάς ἱεράς ἀκολουθίας, ἡ ποιμαντική μέριμνα καί ἡ καλή μαρτυρία ἐν τῷ κόσμῳ, ὑπέστησαν τάς συνεπείας τῶν ὑγειονομικῶν περιορισμῶν. Πάντα ταῦτα ὅμως δέν ἀφοροῦν εἰς τήν ἐσωτάτην σχέσιν τοῦ χριστωνύμου λαοῦ μέ τόν Χριστόν, εἰς τήν πίστιν εἰς τήν πρόνοιαν Αὐτοῦ καί τήν ἀφοσίωσιν εἰς τό «ἕν, οὗ ἐστι χρεία»[1].

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος για τα Χριστούγεννα 2020


 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020

Προς
τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή λαό
της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Αγαπητά μου παιδιά, παιδιά της Εκκλησίας,

«Χριστός επί γης· υψώθητε!»

Στο Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, θετικός στον Covid-19


Στο Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, απ' όπου αντλούμε στοιχεία, ο Μητροπολίτης Βαρνάβας διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό την Παρασκευή 18/12. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους ο ίδιος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και έγινε εισαγωγή και νοσηλεύεται.

Σε επικοινωνία με την Μητρόπολη Τριμυθούντας αναφέρθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του Μητροπολίτη Βαρνάβα είναι καλή και σταθερή, αλλά θα πρέπει να νοσηλευθεί για λίγες ημέρες για προληπτικούς λόγους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Αρχών τον περασμένο Απρίλιο για μη συμμόρφωση με τις προειδοποιήσεις και το κάλεσμα σε πιστούς, να προσέλθουν στους ναούς.


Η Λεονάρντα Καλοφώνου από το Μπανάτο Ζακύνθου στο "The Voice of Greece"


"The Voice of Greece". Πρόκειται για το show που έδωσε φωνή στο όνειρο και μεταδίδεται από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Με κριτές τους Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Πάνο Μουζουράκη, Έλενα Παπαρίζου και Σάκη Ρουβά, το "The Voice of Greece", αναζητά την επόμενη μεγάλη φωνή που θα μας κατακτήσει ανάμεσα στους νέους μας! 

Εκεί, πρόσφατα, βρέθηκε ως διαγωνιζόμενη η ζακυνθινοπούλα Λεονάρντα Καλοφώνου, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Η Λεονάρντα έχει μόνιμη κατοικία κοντά μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου και είναι θυγατέρα του ιατρού νεφρολόγου Διονύση Καλόφωνου και της καθηγήτριας ιταλικών Annamaria Rita Troia.

Εμείς οι συντοπίτες της, παρακολουθώντας την Λεονάρντα να διαγωνίζεται, αισθανθήκαμε ψηλότεροι και δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε από καρδιάς να έχει πάντα επιτυχίες στη ζωή της. Πάντα να αριστεύει σε όλους τους τομείς! Στους δε φίλους μας γονείς της, ευχόμαστε να την καμαρώνουν, ενισχύοντάς την με την αγαπητική τους συμπαράσταση σε ό,τι εκείνη πασχίζει!

Θαυμάστε τη Λεονάρντα ακολούθως:

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Δεν μου αρέσει η ουδέτερη στάση"


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, μιλάει στο ΤοThemaonline για την Ιερά Σύνοδο, τα φετινά (διαφορετικά) Χριστούγεννα και τους λόγους για τους οποίους θέλει να παίρνει πάντα ξεκάθαρη θέση, αποφεύγοντας την ουδετερότητα.

Συνέντευξη στον Τάσο Θεοδώρου

Θα κάνετε το εμβόλιο; Έχετε κάποιες επιφυλάξεις;