e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Παρά την κατοχή των Ρώσων στην Κριμαία, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας γιόρτασε στη Συμφερούπολη Φώτα 2021


Επιμέλεια κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας

Παρά την συνεχή πίεση και καταπίεση της ρωσικής κατοχικής δύναμης στη Συμφερούπολη της Κριμαίας, ο Ιεράρχης της επίσημης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Κλήμης, τέλεσε μόνος του τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στη Συμφερούπολη, στις 19 Ιανουαρίου 2021 (εορτή των Φώτων, με το ιουλιανό ημερολόγιο), στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας. Ακολούθως τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και ράντισε δι' αυτού τους εκκλησιασθέντες.
     
Σημειωτέον ότι οι κατακτητές Ρώσοι έχουν βαλθεί με κάθε μέσο και πρόφαση να κατεδαφίσουν τον εν λόγω Ναό, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τη μόνη νησίδα της επίσημης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην κατεχόμενη περιοχή. Ως εκ τούτων και άλλων διώξεων, τον Αύγουστο του 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) προσέφυγε στις ρωσικές αρχές για την παρενόχληση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Κριμαία. Ο πολύπαθος Μητροπολίτης Κλήμης, συχνά-πυκνά δηλώνει: "Εφόσον είμαστε εδώ, η Ουκρανία μπορεί να θεωρεί την Κριμαία Ουκρανική"!

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου ακινήτων της Κριμαίας, Άννα Ανουκχίνα, διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο της δεν ασκεί πίεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας: "Απευθείας με τον Αρχιεπίσκοπο Κλήμεντα, έχουμε επανειλημμένα επικοινωνήσει και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε μόνιμη δωρεάν χρήση, ούτε καν ενοικίαση, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Βλαδίμηρου και Όλγας, εάν η εκκλησία είναι εγγεγραμμένη στη Ρωσία ως θρησκευτικός οργανισμός. Σας ζητάμε, είτε να εγγραφείτε ΄σωστά', είτε να εκκενώσετε τις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει πίεση."

Τόσο υποκριτικά όλα!...


















Δεν υπάρχουν σχόλια: