e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας με φωτοστιγμιότυπα εν Συνόδω του Οικουμενικού Θρόνου (12-14.1.2021)

 Εν Συνόδω!

Η δεύτερη θητεία μου στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πρόσκληση της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο.


Στα διαλείμματα των εργασιών της Συνόδου, από 12 έως 14 Ιανουαρίου 2021, βγήκαν κάποιες φωτογραφίες. Η πιο συγκινητική απ᾽ όλες είναι αυτή με πέντε Ιεράρχες του Θρόνου κι αυτό διότι κανείς από μας τους πέντε δεν φανταζόταν ότι, τουλάχιστον 35 χρόνια μετά, θα συναντιόμασταν και πάλι, ως πάρεδροι της Συνόδου του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας.


Από αριστερά: 1. Ο Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, συμμαθητής μου στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και συμφοιτητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. 2. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, γνώριμος από την 22ετή ιερατική διακονία μου στις ΗΠΑ. 3. Στη μέση η ελαχιστότητά μου. 4. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, γνώριμος από τα χρόνια της φοιτήσεως και των δύο μας στην Αγγλία, μιας και οι δύο μας φιλοξενούμασταν στο Μέγαρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Θυατείρων. 5. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, συμμαθητής μου στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και συμφοιτητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Οι εργασίες της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν εντός του Ι. Ναού της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αοιδίμων Πατριαρχών και Αρχιερέων που αναπαύονται στη Χώρα των Ζώντων!
Ιδιαίτερη ευλογία δι᾽ εμέ η συμμετοχή μου στην εκλογή τριών Μητροπολιτών, του Κολωνείας από Τροπαίου κ. Αθανασίου, του Ιταλίας από Ισπανίας κ. Πολυκάρπου (συμφοιτητού μου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών) και του Ισπανίας Παν. Αρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος.

Πανέμορφοι και περιποιημένοι όλοι οι χώροι της Μονής Βαλουκλή. Η φιλοξενία αρχοντική και αβραμιαία, χάρις στις ακούραστες προσπάθειες του οικοδεσπότου, Σεβ. Μητροπολίτου Σασίμων κ. Γενναδίου.
Οι σκάλες που οδηγούν στην τραπεζαρία και ο όλος ο αύλειος χώρος ήταν στολισμένος με κυκλάμινα, τα οποία και φωτογράφισα, μιας κι εμείς, οι διαβιούντες εν Σκανδιναυΐα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας των -8 βαθμών κελσίου, θα αργήσουμε να δούμε τη φύση και πάλι ν᾽ ανθίζει!

Η Σύνοδος είναι ένα μεγάλο σχολείο, αρκεί να έχεις τη διάθεση να αφομοιώσεις, να σκεφθείς, να διδαχθείς, να επεξεργασθείς και να συμμετάσχεις δυναμικά στα όσα συζητιούνται και συναποφασίζονται εν αυτή, υπό την ποδηγεσία και την 30ετή συμπυκνωμένη Πατριαρχική σοφία του Πρώτου της Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: