e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Η Μητρόπολη Αξώμης πρωτομεταφράζει ορθόδοξα κείμενα στην Αμχαρική γλώσσα. Δείγμα στα αμχαρικά: το Σύμβολο της Πίστεως

Mε τη βοήθεια του Θεού, τις πρεσβείες του Αγίου Φρουμεντίου φωτιστού των Αιθιόπων και τις ευχές του Μακαρ. Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης ξεκίνησε την μετάφραση των λειτουργικών κειμένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην Αιθιοπική γλώσσα, με σκοπό οι Αιθίοπες Ορθόδοξοι πιστοί να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην λατρευτική μας ζωή και να γευτούν τον πνευματικό πλούτο των εκκλησιαστικών κειμένων.

Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμιά προσπάθεια μετάφρασης εκκλησιαστικών λειτουργικών και πατερικών κειμένων στην Αμχαρική γλώσσα.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε μεταφρασμένη στα Αμχαρικά την Θεία Λειτουργία, η οποία και θα εκδοθεί.

Επίσης προετοιμάζεται το πρώτο "Ορθόδοξο Προσευχητάριο" καθώς και η βιογραφία του νεοφανούς Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στους Ορθοδόξους Αιθίοπες.

Δημοσιεύουμε σήμερα, με πολύ ικανοποίηση, το "Σύμβολο της Πίστεως" στην Αμχαρική γλώσσα, το οποίο θα απαγγέλλεται κατά την Θεία Λειτουργία!
ቀኖና ዘ ሃይማኖት
ሁሉን በሚይዝ ሰማይንና ምድርን የሚታየውን እና የማይታየውን በፈጠረ በአንድ አምላክ በአብ አምናለሁ፡፡
እንዲሁም የአብ አንድያ ልጅ በሆነዉ ከዘመናት በፊት ከአብ የተወለደ በአንድ ጌታ በኢየሱስ ክርስቶስ ከብርሐን የተገኘ ብርሐን ከእውነተኛ አምላክ የተገኘ አምላክ የተወለደ እንጂ ያልተፈጠረ በባሕርይዉ ከአብ ጋር አንድ የሆነ ሁሉ በእርሱ ሆነ፡፡
ስለእኛ ስለሰዎች እኛን ለማዳን ከሰማይ ወረደ በመንፈስ ቅዱስ ግብር ከድንግል ማርያም ሰዉ ሆነ፡፡
በጴንጤናዊዉ በጲላጦስ ዘመን ስለእኛ ተሰቀለ ተሰቃየ ተቀበረ.
በሶስተኛዉ ቀን ከሙታን ተነሳ፡፡
በቅዱሳን መጻሕፍት እንደተጻፈ ወደ ሰማይ አረገ በአባቱም ቀኝ ተቀመጠ፡፡
ዳግመኛ በሕያዋን እና በሙታን ለመፍረድ በክብር ይመጣል ለንግስናዉ ፍጻሜ የለውም፡፡
እንዲሁም በጌታ በመንፈስ ቅዱስ ከአብ የሰረፀ ከአብና ከወልድ ጋር በአንድነት የሚመለክና የሚከበር እርሱም በነብያት በኩል የተናገረ ነዉ፡፡
በአንዲት ቅድስት ኩላዊት ሐዋርያዊት ቤተክርስትያን፡፡
ኃጥያት የሚሰረይባትን አንዲት ጥምቀትን እመሰክራለሁ፡፡
የሙታንን ትንሣኤ እና የሚመጣውንም የዘለዓለም ሕይወት ተስፋ አደርጋለሁ፡፡
አሜን፡፡

Δεν υπάρχουν σχόλια: