e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Εορτή Αγ. Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου, στη γενέτειρά του, το χιονοσκέπαστο Νιχώρι Βοσπόρου [photos]


Με τη σεμνότητα και την αρχοντιά που διακρίνουν την Πολίτικη Ρωμηοσύνη γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, στη γραφική και πάλλευκη γενέτειρά του, το Νιχώρι του Βοσπόρου. 
Το απόγευμα της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νεοχωρίου ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της Περιφερείας Βοσπόρου, ο οποίος ευλόγησε την αρτοκλασία και κήρυξε τον θείο λόγο. Συμπροσευχήθηκαν Άρχοντες Οφφικιάλλιοι, Κοινοτικοί παράγοντες, ευάριθμοι ενορίτες και άλλοι προσκυνητές. 
Το πρωΐ, της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου, ημέρα του μαρτυρίου του Αγίου μας, τελέσθηκε στον ίδιο Ιερό Ναό ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του ανωτέρω Αρχιερέως, ο οποίος στο τέλος ευλόγησε τα κόλλυβα του εορταζομένου Νεομάρτυρα και μίλησε σχετικά. 
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες έσπευσαν να τιμήσουν τον Άγιο μας και να δεχθούν την ευλογία του αρκετοί χριστιανοί, τόσο από το Νιχώρι, όσο και από άλλα προάστια του Βοσπόρου και της Πόλεως γενικότερα. 
Κατά το εορταστικό αυτό διήμερο τέθηκε σε προσκύνηση η εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρος, καθώς και μέρος από το μαρτυρικό πουκάμισό του, ευλαβέστατα αφιερώματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης.

Τον λειτουργό Αρχιερέα πλαισίωσαν ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας των Πατριαρχείων (ο οποίος μέχρι πριν ένα μήνα ήταν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της πανηγυρίζουσας Κοινότητας Παναγίας Νεοχωρίου), ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερατικώς Προϊστάμενος της γειτονικής Κοινότητας Ευαγγελιστρίας Βαφεοχωρίου, ο Πατριαρχικός Διάκονος Βαρνάβας Γρηγοριάδης, ενώ τα Αναλόγια διακόνησαν ο Μέγας Κατηχητής Χρύσανθος, νέος Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος και ο Νίκος Παπαγεωργίου, τακτικός Ιεροψάλτης της πανηγυρίζουσας Κοινότητας. 
Κατά τη δεξίωση δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν εγκάρδιοι χαιρετισμοί μεταξύ του Προέδρου της Κοινότητάς μας Λάκη Βίγκα, Άρχοντα Μεγάλου Χαρτοφύλακα και του νέου Μεγάλου Αρχιμανδρίτου Αγαθαγγέλου, ο οποίος απάντησε και στη συγχαρητήρια προσλαλιά του Σεβ. Ιεράρχη, καθότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Κοινότητά μας μετά την επάξια προαγωγή του. 
Η ευλογία του ευκλεούς γόνου του Νεοχωρίου, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, ήταν εμφανής και κατά το εορταστικό αυτό διήμερο και όλοι επανήλθαν στα ίδια πνευματικά ενισχυμένοι, δοξάζοντας τον θαυμαστό εν τοις Αγίοις Του Θεό των πατέρων μας.
Από την σελίδα στο fb της Κοινότητος Νεοχωρίου. 
Φωτογραφίες: Απόστολος Ντόβας - Τζώνυ Κουρτέσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: