e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Πασχαλινό Μήνυμα 2021 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [κείμενο - video]


«Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου απαρχήν»

Η Αγία μας Εκκλησία, για άλλη μια φορά, μάς προσκαλεί σε πνευματική πανήγυρη. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι. Πρώτα απ’ όλα εορτάζουμε τη νέκρωση του θανάτου. Ο Κύριός μας, μέσα από τη δική Του Ανάσταση καταφέρνει καίριο και οριστικό πλήγμα κατά του μεγαλύτερου εχθρού της ανθρωπότητας, δηλαδή του θανάτου.

Ο άνθρωπος πλέον δεν βλέπει τον θάνατο ως τέλος, αλλά ως μετάβαση από τα επίγεια στα επουράνια, από τα φθαρτά στα άφθαρτα. Αποκτά την ικανοποίηση να διατηρείται στη ζωή, αφού μπορεί να κατακτήσει την αγιότητα και δι’ αυτής να ξεπερνά τον πνευματικό θάνατο. Η νέκρωση του θανάτου από τον Κύριο της ζωής, μόνο αφορμή χαράς και ευτυχίας μπορεί να είναι.

Ο δεύτερος λόγος συμμετοχής μας στην πνευματική πανήγυρη είναι η καθαίρεση του Άδου. Ο Άδης είναι το κράτος του Διαβόλου, η δύναμη του πειρασμού, που επηρεάζει τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην καταστροφή και την απώλεια.

Ο Αναστάς Κύριος όμως καθαιρεί την δύναμη του Άδη. Του αφαιρεί την καταστροφική επίδραση του στον άνθρωπο, καθιστά το δημιούργημά Του ανώτερο και ικανό να ξεπερνά κάθε δαιμονική δολοπλοκία και πειρασμικό λογισμό. Ο ιερός Χρυσόστομος διατρανώνει αυτή τη νίκη του Θεού μας κατά του Άδη λέγοντας: «πού σου Άδη το νίκος; Ανέστη Χριστός και συ καταβέβλησαι».

Εμείς οι Χριστιανοί, πανηγυρίζουμε και για έναν ακόμη λόγο: Γιατί η Ανάσταση του Κυρίου εγκαινιάζει την απαρχή της αιώνιας βιοτής. Η βιοτή αυτή αρχίζει από τούτον τον κόσμο και ολοκληρώνεται στον επόμενο. Μες από την επιτυχή αντιμετώπιση των δυσκολιών καταφέρνουμε να γευόμαστε τις ευεργετικές συνέπειες της αναστάσιμης δύναμης του Χριστού. Με Εκείνου την αρωγή, την ευλογία, την ενδυνάμωση μπορούμε να στεκόμαστε στα πόδια μας και να αγωνιζόμαστε.

Ήδη βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το περσινό Πάσχα, αφού έχουμε την δυνατότητα να εκκλησιαζόμαστε, έστω και με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως, η ευχάριστη αυτή εξέλιξη είναι η απόρροια της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Με τη δική Του φιλευσπλαχνία εξακολουθούμε να ζούμε, αντιμετωπίζουμε με ψυχικό σθένος τις ψυχολογικές συνέπειες του εγκλεισμού, προπέμπουμε με τη βεβαιότητα της αιώνιας ζωής τούς κεκοιμημένους αδελφούς μας από την πανδημία. Αξιοποιούμε όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο πνευματικά, εμπνεόμενοι από την Ανάσταση Εκείνου.

Αγαπητοί μου,

Ο Χριστός μας ανασταίνεται για να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και να βιώνουμε την αιώνια ζωή από τώρα! Μην χάνουμε την ελπίδα μας! Ήδη το φως της Αναστάσεως πλημμύρισε τον κόσμο! Ας του επιτρέψουμε να μας διαπεράσει, ώστε να βιώσουμε τη χαρά του Ουρανού στην καθημερινότητά μας!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ο Μητροπολίτης

Ο Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄Δεν υπάρχουν σχόλια: