e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ανάσταση το απόγευμα;


Γράφει ο π. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΑPKΑΚΗΣ

1. Η Εκκλησία τηρεί τον βυζαντινό τρόπο αλλαγής του εικοσιτετραώρου, στην δύση του ηλίου, στον Εσπερινό (μόνο στη νηστεία τηρεί τον ρωμαϊκό, στις 12 η ώρα τα μεσάνυχτα). Συνεπώς το εορτολογικό περιεχόμενο μιας εορτής ξεκινάει από τον Εσπερινό της προηγούμενης ημέρας.

2. Σε αρκετές περιπτώσεις ο Εσπερινός μεταφέρεται τόσο μπροστά, ώστε να τελείται ακόμη και το πρωί της προηγούμενης ημέρας, όπως οι Εσπερινοί της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι Εσπερινές Λειτουργίες μεγάλων Δεσποτικών Εορτών (Χριστουγέννων, Θεοφανείων κ.α.).

3. Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, όλες οι Ακολουθίες έχουν μεταφερθεί από τον «φυσικό» τους χρόνο. Οι Όρθροι τελούνται το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και οι Εσπερινοί το πρωί, όπως οι ακολουθίες του Νυμφίου, ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου, ο Εσπερινός της Αναστάσεως, ακόμη και ο Μυστικός Δείπνος, παρότι δείπνος και Εσπερινός τελείται τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί. Η ανάμνηση της Σταυρώσεως δεν γίνεται την έκτη ώρα της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ κ.α.

4. Από τα παραπάνω παραδείγματα καταλαβαίνουμε ότι η Εκκλησία στο Εορτολόγιό της, παρόλο που αναφέρεται σε συγκεκριμένες ώρες όπου τελέστηκαν τα γεγονότα, δεν τα αναπαράγει εκείνη ακριβώς την ώρα, αφού δεν τα βλέπει επετειακά, αλλά τα μυσταγωγεί μέσα στις Ιερές Ακολουθίες ως βιώματα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο Μυσταγωγία και άλλο αναπαράσταση και η Εκκλησία δεν κάνει αναπαράσταση αλλά Μυσταγωγία, δηλαδή εμπεριέχει τα γεγονότα μέσα στις Ιερές Ακολουθίες.

5. Συνεπώς δεν υπάρχει εμπόδιο να τελεστεί η Ανάσταση το εσπέρας του Μεγάλου Σαββάτου, αφού ήδη έχουμε ξεκινήσει τον εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα από το Μέγα Σάββατο το πρωί με την Εσπερινή Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου, με το˙ «Ἀνάστα ὁ Θεός».

6. Για να μην χάνουν οι πιστοί το κορυφαίο γεγονός της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, θα μπορούσε να προταθεί, μήπως η τέλεση της Αναστάσεως στο εσπέρας, να μην γίνει εξαίρεση μόνο για την φετινή περίπτωση, αλλά να γίνει κανόνας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: