e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Τελετή της Ανάστασης και οι "θεολόγοι του καναπέ"


Σχόλιο του Αρχιμανδρίτη ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Άρχισαν πάλι οι "θεολόγοι του καναπέ" να επιτίθενται στην Εκκλησία με αφορμή τις... 3 ώρες "πρόωρη" Ανάσταση... Άνθρωποι χωρίς θεολογική και ποιμαντική ευθύνη και διάκριση.

Άντε να τους πεις ότι το θέμα το χρόνου είναι σχετικό... Ότι ο λειτουργικός χρόνος δεν ταυτίζεται με τον αστρονομικό και δεν δεσμεύεται από αυτόν. Ότι αρχίζοντας την Θεία Λειτουργία έχουμε σύγκλιση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος από την γέννηση του Χριστού στα έσχατα...

Αλλά όταν η θεολογία είναι ακαδημαϊκή -και πολύ χειρότερα "οργανωσιακή"- και όχι εμπειρική υπόθεση, αυτά θα έχουμε δυστυχώς. Γιατί κανένας δεν έμαθε να λέει "να 'ναι ευλογημένο" στην Εκκλησία.
Υστερόγραφο:
Ο Χριστός πέθανε τη Μεγάλη Παρασκευή. Εμείς, στις ενορίες εν τω κόσμω, τελούμε αυτή την Ακολουθία των Αχράντων Παθών το εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης, για λόγους ποιμαντικούς, για να μπορούν οι άνθρωποι να συμμετάσχουν, και όχι τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής, όπως είναι η αρχαία θέση αυτής της Ακολουθίας (όπως γίνεται ακόμη και σήμερα στο Άγιο Όρος). Κανένας όμως ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε που... βιαζόμαστε να... "πεθάνουμε" τον Χριστό μια μέρα νωρίτερα! Τώρα κάποιοι διαμαρτύρονται επειδή τάχα η Εκκλησία δέχθηκε να Τον... "αναστήσει" μια μέρα νωρίτερα (δηλαδή τρεις ώρες για την ακρίβεια)... Ο απόλυτος παραλογισμός από ανθρώπους που δεν έχουν το Ορθόδοξο βίωμα της Εκκλησίας της Αναστάσεως, αλλά είναι κολλημένοι στο γράμμα του νόμου, στη μπόχα και τη μαυρίλα του θανάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: