e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

"Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη". 4η Συνάντηση Θεολόγων "Καιρού" [video]

Η 4η Συνάντηση Θεολόγων του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ», με τη συνεργασία του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., με θέμα «Οι άλλες Γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της Θεολογίας με την Τέχνη», πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14-15 Μαΐου 2021. 
Η Συνάντηση ξεκίνησε με τον Χαιρετισμό και τις αναστάσιμες ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργου Καλαντζή, το καλωσόρισμα του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής καθηγητή κ. Θεόδωρου Γιάγκου και του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας αναπλ. καθηγητή κ. Νίκου Μαγγιώρου, τον χαιρετισμό του εκπροσώπου του Ι.Ε.Π., συμβούλου για το Μάθημα των Θρησκευτικών και συναδέλφου θεολόγου κ. Σπύρου Κιουλάνη, και τέλος με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ» και καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Χρήστου Καρακόλη. 
Οι ομιλίες της πρώτης απογευματινής συνεδρίας, την Παρασκευή 14 Μαΐου, ανέδειξαν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνεχή ανατροφοδότηση της θεολογίας από την τέχνη διά μέσου ποικίλων διαδρομών: θεολογικών, λογοτεχνικών και ποιητικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών. Με έκπληξη και τέρψη γνωρίσαμε θεολογικές αναφορές και ερμηνείες θεολογικών πηγών αλλά και θύραθεν προτάσεων: Georges Bernanos, Georges Bataille, Oscar Wilde, Tennessee Williams, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Τάκης Παπατσώνης, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Γιώργος Σεφέρης, Αντώνης Σαμαράκης, Μανώλης Αναγνωστάκης και Τάσος Λειβαδίτης, είναι ορισμένοι μόνον από αυτούς που εμπλούτισαν τη σκέψη μας, καθώς αναζητούν τρόπους βίωσης της ιερότητας, του ελέους και της χάριτος, της ανάμνησης και της φανέρωσης του ιερού, της επίγειας και της ουράνιας Ιερουσαλήμ, της θυσίας ως προσφοράς στον άλλο. 

Το Σάββατο 15 Μαΐου παρουσιάστηκαν εργαστήρια και προτάσεις διδακτικές από συναδέλφους που υπηρετούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με στόχο την εφαρμογή τους στο σύγχρονο σχολείο για μια δημιουργική διάδραση θεολογίας και διαφόρων μορφών τέχνης συμπεριλαμβανομένων της ζωγραφικής, της μουσικής και του κινηματογράφου. Η συζήτηση που συνόδευσε τις πλούσιες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις υπήρξε ζωηρή και δημιουργική για όλες και όλους τους συναδέλφους που παρακολούθησαν τη συνάντηση. 
Παραθέτουμε δύο βίντεο με τις εργασίες της Συνάντησης.
Στο βίντεο του Σαββάτου και η εισήγηση του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου για μια Μουσική Ποιητική στο μάθημα των Θρησκευτικών. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: