e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Ποιος χρηματοδοτεί την ανέγερση ναών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία;

Από πέρυσι, προσκείμενα στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία ΜΜΕ άρχισαν να επιδεικνύουν με καμάρι τους νέους Ιερούς Ναούς, στους οποίους τελούνταν θυρανοίξια κάθε τρεις και λίγο. Πρόκειται για ναούς που έχουν κτιστεί «στη θέση εκείνων που αρπάχθηκαν από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία». Δηλαδή πρόκειται για τις ενορίες όπου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μετάβασης στην Ουκρανική Εκκλησία, έπειτα από ψηφοφορίες των ενοριτών. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Νίζνας Κλιμέντ σε συνέντευξή του στη ρωσική ιστοσελίδα «Православие.ру»: «Σε εκείνα τα μέρη όπου μας πήραν τους ναούς έχουμε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις κτίσει νέους». Μάλιστα η κατασκευή τους σε πολλές περιπτώσεις έγινε σε χρόνο – ρεκόρ, από οκτώ μέχρι τρεις μήνες. 

Δημοσίευμα της Τατιάνας Ντερκάτς στην ιστοσελίδα RISU αναφέρει σχετικά: «Είναι κατανοητό ότι οι ίδιοι οι ενορίτες δεν μπορούν να σηκώσουν οικονομικά μια τέτοια κατασκευή, μόνο τον φράχτη θα μπορούσαν να κατασκευάσουν. Παρόλαυτά μπορούν να εντοπιστούν οι πηγές της χρηματοδότησης. Σε μία περίπτωση είχε δηλωθεί ανοιχτά ότι τα χρήματα έδωσε ο Μητροπολίτης Μπορίσπιλ (σ.σ. της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας) Αντώνιος (Πακάνιτς). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι εμπλεκόμενος με την κατασκευή ένας από τους μεγάλους δωροθέτες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας Βαντίμ Νοβίνσκι, ή άλλοι “συνάδελφοί του”. Και αυτό το σχήμα αυτής της συμμετοχής (από την τσέπη των Ουκρανών ολιγαρχών ή συγκέντρωση κεφαλαίων από πιο ισχυρούς προστάτες του εξωτερικού) είναι κάτι που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση».


Ακόμα η συντάκτρια επισημαίνει ότι για τα θυρανοίξια τέτοιων ναών φέρνουν πιστούν από άλλες ενορίες για τη δημιουργία εντυπώσεων για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς.  «Όπως μπορείτε να δείτε από τη φωτογραφία, ο αριθμός των πιστών σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι δυσανάλογος με το μέγεθος της νεόκτιστης εκκλησίας. Υπάρχει εξήγηση για αυτό, η οποία μάλιστα συναντάται ακόμα και στις ανακοινώσεις της ίδιας της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας: Δεν είναι μέλη των ενοριών αλλά “πολλοί προσκυνητές” που μεταφέρονται για τους αγιασμούς των καινούριων ναών» αναφέρεται στο δημοσίευμα.


Οι φωτογραφίες αυτές φανερώνουν ότι ολόκληροι ναοί κατασκευάζονται ουσιαστικά «στα χωράφια». Για παράδειγμα Ιερός Ναός στον οποίον έγινε αγιασμός στις 27.09.2021 στο χωριό Κοπίτκοβο, στην περιφέρεια Ρίβνε, σύμφωνα με αυτά που είπε ο εφημέριος, κτίστηκε στο προσωπικό του κτήμα.

Και βέβαια είμαι αμφίβολο ότι η κατασκευή αυτών των ναών ακολουθεί οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία καθώς, βάσει νομοθεσίας, η θρησκευτική κοινότητα (ενορία) οφείλει εξαρχής να απευθυνθεί στην τοπική αρχή για τη παραχώρηση χώρου για τον Ιερό Ναό. Στη συνέχεια, μετά τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών, συγκεντρώνεται ένα ολόκληρο πακέτο εγγράφων, καταρτίζεται σχέδιο για την μελλοντική κατασκευή. Και μόνο μετά από αυτό ξεκινάνε οι κατασκευαστικές εργασίες. Αν δεν έχει ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία τότε τέτοιοι ναοί θεωρούνται αυθαίρετοι.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: