e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

"Επιστροφή" του Αγίου Λουκά, ιατρού και Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, στο Μόναχο

Μετά από 124 χρόνια το Μόναχο φιλοξενεί και πάλι τον Άγιο Λουκά τον ιατρό και Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, με ένα απότμημα λειψάνου και ιερών αμφίων του, που δώρισε στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος (Ναύπλιο) κ. Νεκτάριος.

Ως γνωστό, ο άγιος ιατρὀς Λουκάς, (με το κοσμικό του όνομα Βαλεντίν Φέλιξοβιτς Βόινο-Γιασενέτσκι) γεννήθηκε στην πόλη Κερτς της Κριμαίας στις 14 Απριλίου 1877. Λόγω οικονομικών δυσκολιών η οικογένειά του μετεκόμισε στο Κίεβο όπου και ο νεαρός Βαλεντίνος τελείωσε το γυμνάσιο και παράλληλα σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Κιέβου. Σε ηλικία 20 ετών ήλθε στο Μόναχο (1897) για να συνεχίσει τις σπουδές του στη ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Μονάχου, κοντά στον διάσημο καθηγητή κ. Κνιρρ. Παρέμεινε στο Μόναχο μερικούς μήνες και επέστρεψε στο Κίεβο για να σπουδάσει ιατρική κα κατόπιν να αφιερώσει τη μαρτυρική ζωή του στη διακονία των συνανθρώπων του, ως ιατρός και ως κληρικός της Ορθόδοξης Ρωσσικής Εκκλησίας. Κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 11 Ιουνίου 1961, Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Ένας άριστος βιογράφος της ζωής και του έργου του Αγίου Λουκά του ιατρού είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος επισκέφθηκε επανειλημμένα το Κίεβο και όλες τις πόλεις μέχρι τη Σιβηρία όπου έζησε, έδρασε και μαρτύρησε ο Άγιος Λουκάς, συνομίλησε με μέλη-απογόνους της οικογενείας του Αγίου, με πνευματικά του τέκνα και φίλους του, συνέγραψε βιβλία με πληροφορίες, εμπειρίες και φωτογραφίες από τα ταξίδια αυτά και μετέφερε στη Ελλάδα ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε τη Γερμανία, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, και με αφορμή τη συμμετοχή του στο 51ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, με το γενικό θέμα "Εκκλησία και πανδημία" που έλαβε χώρα από 1ης μέχρι 4ης Νοεμβρίου στη πόλη Augsburg της Βαυαρίας. Στο συνέδριο ήταν κύριος ομιλητής και ανέπτυξε με επιστημονική ακρίβεια και γλαφυρότητα λόγου το θέμα: "Εκκλησία και πανδημία. Πειρασμοί, διλήμματα, προκλήσεις, προοπτικές", ενώ ο επίσης προσκεκλημένος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος ανέπτυξε με το χάρισμα που διαθέτει το θέμα: "Τα ψυχολογικά προβλήματα των ιερέων τον καιρό της πανδημίας".

Το απόγευμα της 4ης Νοεμβρίου, μετά το πέρας του συνεδρίου, επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, όπου και έλαβε μέρος στον Εσπερινό και ομίλησε στο εκκλησίασμα και με προβολή διαφανειών, για τη ζωή και το έργο, τις κακουχίες, το μαρτυρικό τέλος και την αγιοποίηση του Αγίου Λουκά του ιατρού. Οι εκκλησιασθέντες πιστοί με επικεφαλής το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, και τους κληρικούς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, Πρωτοπρεσβυτέρους Απόστολο Μαλαμούση, Ιωάννη Μηνά, Γεώργιο Βλέτση, Πλούταρχο Κωσταντινίδη και Διάκονο Νικόλαο Τζώρτζη, είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να ασπασθούν τεμμάχια Λειψάνου του Αγίου Λουκά, που έφερε μαζί του ο Μητροπολίτης Αργολίδος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος δώρισε απότμημα ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του ιατρού στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, ως μόνιμη παραμονή στο Ναό και διηνεκή ευλογία των πιστών.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια: