e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στην Παναγούλα εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]


Εσπέρας Παρασκευής, 16ης Απριλίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την γλυκιά Μητέρα του Θεού και των Ανθρώπων. 
     Τις τέσσερις στάσεις των Χαιρετισμών απέδωσε ενώπιον της Κυράς της Παναγούλας ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ενώ έψαλαν κατανυκτικά οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Σταμάτιος Ζούλας. 
     Ο κ. Ζούλας, εξάλλου, έμπειρος θεολόγος και εκκλησιαστικός ρήτορας, ομίλησε εμπνευσμένα προς τους πιστούς, περί της χρείας αποδόσεως εξαιρέτου τιμής και προσκυνήσεως προς την Μητέρα Πάντων. 
     Σημειωτέον ότι οι εκκλησιασθέντες συμμετείχαν υπό τις  υγειονομικές προϋποθέσεις έναντι του Κορονοϊού. 
     Η Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Οι επιθυμούντες δύνανται να την βρουν, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
με τον φακό του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια:

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου, σήμερα, Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.

Ακάθιστος 2021 στη Μητρόπολη Δέρκων

Τήν Παρασκευήν, 16ην Ἀπριλίου τρ.μ., ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ Ἁγίου Στεφάνου Γεσήλκιοϊ ἐτελέσθη Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων καί ἐν συνεχείᾳ ἐψάλη ὁ Ἀκάθιστος Ὕμνος πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου.
Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας ἡμέρας, ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ Ἁγίου Γεωργίου Μακροχωρίου ἐψάλη ὁ Ἀκάθιστος Ὕμνος πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον, χοροστατοῦντος τοῦ ὡς ἄνω Ἀρχιερέως.

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με Πατριαρχική Χοροστασία [video-photos]

Τό ἑσπέρας τῆς Παρασκευῆς, 3ης/17ης Ἀπριλίου 2021, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως ἡ ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου ὕμνου, ἤτοι τῶν τεσσάρων Στάσεων τῶν Χαιρετισμῶν τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καί Ἀειπαρθένου Μαρίας.

Αἱ Στάσεις τῶν Χαιρετισμῶν ἀπηγγέλθησαν ἐμμελῶς εἰς τό πλαίσιον τῆς Ἀκολουθίας τοῦ Μικροῦ Ἀποδείπνου καί τοῦ Κανόνος «Ἀνοίξω τό Στόμα μου».

Τήν Α΄ Στάσιν τῶν Χαιρετισμῶν ἀπήγγειλεν ὁ προεξάρχων τῆς τελετῆς Μακαριώτατος Πατήρ ἡμῶν καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, τήν Β’ Στάσιν ἀπήγγειλεν ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἱεραπόλεως κ. Ἰσίδωρος, τήν Γ΄ Στάσιν ἀπήγγειλεν ὁ Δραγουμᾶνος Ἀρχιμανδρίτης π. Ματθαῖος καί τήν Δ΄ Στάσιν ὁ Γέρων Καμαράσης Ἀρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος, ἐν ᾧ ἔψαλαν δεξιά ὁ Ἱεροδιάκονος π. Συμεών καί ἀριστερά ὁ κ. Βασίλειος Γκοτσόπουλος καί μαθηταί τῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς, παρουσίᾳ τοῦ Γενικοῦ Προξένου τῆς Ἑλλάδος εἰς τά Ἱεροσόλυμα κ. Εὐαγγέλου Βλιώρα καί προσωπικοῦ τοῦ Ἑλληνικοῦ Προξενείου καί προσευχητική συμμετοχῇ ἱκανῶν μοναχῶν, μοναζουσῶν καί λαϊκῶν πιστῶν.

 Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας


Εσπέρας Παρασκευής, 16ης Απριλίου 2021, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, υπό του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κωστή, του εκ Ζακύνθου. Όλα πραγματοποιήθηκαν υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις και προφυλάξεις έναντι του φονικού Κορονοϊού, καθώς ορίζει η ισχύουσα ΚΥΑ.

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας Παρασκευής, 16ης Απριλίου 2021, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Όλα υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις έναντι του Κορονοϊού.

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στη Μητρόπολη Αθηνών με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο [video-photos]


16.4.2021. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


«Ήρθαμε να υμνήσουμε, αλλά και να παρακαλέσουμε την Παναγία, την μητέρα μας, να μας δώσει κουράγιο, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες και να αρχίσουμε μία καινούργια ζωή, όπως την θέλει η Εκκλησία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπου τέλεσε την ακολουθία του Ακαθίστου ύμνου, η οποία ψάλλεται σήμερα σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την ακολουθία των χαιρετισμών ως μία από τις πιο κατανυκτικές και στάθηκε στην έκφραση «Ὦ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων Ἁγίων ἁγιώτατον Λόγον….», τονίζοντας με συγκίνηση πως η Παναγία είναι η μητέρα όλων μας και ανέφερε ότι την έχουμε τοποθετήσει ψηλά από την Αγία Τράπεζα, στον χώρο τον κυκλικό που ενώνει τον ουρανό με την γη, αφού είναι η μεσίτρια που μεσιτεύει για όλους μας και για τον καθένα ξεχωριστά.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυσε δύο συγκεκριμένες σκηνές από την ζωή του Κυρίου, που θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες και καλούμαστε να προβληματιστούμε. Αρχικά, στην Βαϊοφόρο, όπου έρχεται ο Κύριος στα Ιεροσόλυμα. Η είδηση διαδόθηκε και χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονταν να τον υποδεχτούν. Τότε, ο λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά, Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς των Ιουδαίων». 

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης κεκλεισμένων των θυρών [photos]

Τελέστηκε σήμερα (16.04.2021), Παρασκευή της Ε' Εβδομάδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των ισχυόντων περιορισμών κυκλοφορίας, η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο ναΰδριο της Σχολής, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Μετά το πέρας της ακολουθίας εψάλη υπό του Καθηγουμένου νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πρότριτα κοιμηθέντος Μητροπολίτου Συνάδων κυρού Διονυσίου, ο οποίος ετύγχανε απόφοιτος της Σχολής (1971).

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]

Παρασκευή, 3/16 Απριλίου 2021, στον Ναό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων Κιέβου, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, προέστη της Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου προς την Θεομήτορα, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Βίσχοροντ κ. Αγαπητό - Καθηγούμενο και άλλους Κληρικούς της εν λόγω επίσημης Εκκλησίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Το "Ρόδον το αμάραντον" της Σμύρνης


Το εόρτιο εικονοστάσιο του "Νυχθημερόν" κοσμεί σήμερα, Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου, το "Ρόδον το αμάραντον", εικόνα του 19ου αιώνος, που θησαυρίζεται στον Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης. Έχει αφουγκρασθεί όλα τα Πάθη των Ρωμιών της Σμύρνης και της όλης εκεί περιοχής. "Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν..." "τη βασιλίδι Μητρί"!

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στη μικρή Ενορία Δράκα Ζακύνθου [photos]


Παρασκευή, 16.4.2021, στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας της μικρής Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, υπό του Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση και τηρώντας τις υγειονομικές διατάξεις έναντι του Κορονοϊού.

Ο Ακάθιστος Ύμνος 2021, με Αρχιερατική Χοροστασία, στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 16ης Απριλίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Στο τέλος, κατά την τοπική παράδοση, η Καθέδρα της Παναγίας της Μερτιώτισσας μετακομίσθηκε λιτανευτικώς από το κέντρο του Ναού στην μόνιμη θέση προσκυνήσεώς Της. Όλα έγιναν κατά τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του Κορονοϊού, με την παρουσία τόσων πιστών, όπως ορίζει η ισχύουσα ΚΥΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στο Φανάρι. Χειροθεσία Μεγάλου Αρχιδιακόνου Παϊσίου [photos]

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Με τον Παναγιώτατο συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Ο Πατριάρχης ανέγνωσε την Α' Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και τις επόμενες τρεις ανέγνωσαν διαδοχικά οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος, Φιλαδελφείας και Μυριοφύτου και Περιστάσεως.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Αλέξανδρος.

Μετά την απόλυση ο Παναγιώτατος χειροθέτησε στο οφφίκιο του Μ. Αρχιδιακόνου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον Πανοσιολ. κ. Παΐσιο, μέχρι πρό τινος Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Απόγευμα Παρασκευής, 16.4.2021, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, υπό του οικείου άξιου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στην πόλη Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Απόγευμα Παρασκευή 3/16 Απριλίου 2021, στον Ναό της Παναγίας Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Θεοτόκο, χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ακάθιστος Ύμνος 2021 στον Ναό των Αγ. Πάντων και Παναγίας Βλαχερνών πόλεως Κερκύρας [video]

Απόγευμα Παρασκευής, 16.4.2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων και Παναγίας των Βλαχερνών πόλεως Κερκύρας, ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Παναγία, υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο Ακάθιστος Ύμνος 2021 στη Χαλκηδόνα [photos]

Την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίας Τριάδος. 

Η Ακολουθία ετελέσθη νωρίτερα λόγω του περιορισμού κυκλοφορίας των ηλικιωμένων ανθρώπων μετά τις δύο το μεσημέρι και σύμφωνα με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια ο Γέρων Χαλκηδόνος συναντήθηκε με τον Έπαρχο του Kadikoy και με τον Μουφτή της περιοχής, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Χαλκηδόνος.

H Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Μπανάτο Ζακύνθου (LIVE)


Εσπέρας Παρασκευής, 16ης Απριλίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την γλυκιά Μητέρα του Θεού και των Ανθρώπων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:


Ο Ακάθιστος Ύμνος 2021 στο Παρίσι [photos]

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη, ετελέσθη, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του COVID-19, νωρίς σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή, 16η Απριλίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Χοροστάτησε και ομίλησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, συμπαραστατούμενος υπό των Πρωτοπρεσβυτέρων π. Παναγιώτη Ξενιτέλη και π. Valentin Bratan.

Πατριαρχική και Συνοδική Χοροστασία στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου εν Φαναρίω [live]

Απόγευμα Παρασκευής, 16ης Απριλίου 2021, ψάλλεται η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων Ιεραρχών του Θρόνου. 
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Μέγας Κανών και Προηγιασμένη Λειτουργία στη Σμύρνη (14-15.4.2021)

Ετελέσθη, την Τετάρτην, 14ην Απριλίου ε.ε., η Ιερά Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου εις τον Ι. Ναόν Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, κατά την οποίαν εψάλη ο Μέγας Κανών, ποίημα του Αγίου Ανδρέου, Επισκόπου Κρήτης, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

"Χαίρε σκηνή του Θεού και Λόγου, χαίρε αγία αγίων μείζων"

Σε μία από τις πιο ωραίες εικόνες ο υμνογράφος του Ακαθίστου Ύμνου παραλληλίζει την Παναγία με την σκηνή του μαρτυρίου της Παλαιάς Διαθήκης. Η σκηνή ήταν η κατοικία του Θεού και το σημείο συνάντησής Του με τους Ισραηλίτες τα χρόνια της Εξόδου από την Αίγυπτο στην έρημο. Μόλις ο Μωυσής έμπαινε στη σκηνή, ένα σύννεφο, μία νεφέλη, κάλυπτε την είσοδο. Με αυτόν τον τρόπο ο Θεός εκεί «μαρτυρούσε», φανέρωνε δηλαδή την παρουσία του και συνομιλούσε με τον Μωυσή. Ο λαός σε ένδειξη σεβασμού την ονόμασε «Σκηνή του Μαρτυρίου». Επρόκειτο για ξύλινο παράπηγμα σχήματος «Π», του οποίου ο σκελετός ήταν από επιχρυσωμένα ξύλινα δοκάρια ακακίας. Το στέγαστρο της σκηνής ήταν από στρώσεις ταπήτων. Τοποθετημένη σε μια μεγάλη αυλή χωριζόταν από το στρατόπεδο των Ισραηλιτών με παραπετάσματα κατασκευασμένα από λινό ύφασμα. Μπροστά από την σκηνή βρίσκονταν ο χάλκινος λουτήρας και το θυσιαστήριο των ολοκαυτωμάτων. Εσωτερικά ένα καταπέτασμα από ανθεκτικό λινό ύφασμα με κεντημένα Χερουβείμ χώριζε τη σκηνή σε δύο μέρη: τα  Άγια των Αγίων, όπου μακριά από τα μάτια των ανθρώπων ήταν τοποθετημένη η Κιβωτός της Διαθήκης στην οποία φυλάσσονταν οι Δέκα Εντολές και μόνο ο αρχιερέας έμπαινε μία φορά το χρόνο, και τα Άγια, όπου ήταν τοποθετημένα η τράπεζα των Άρτων της προθέσεως, η επτάφωτος λυχνία και το θυσιαστήριο του θυμιάματος.

Η Παναγία μάς υψώνει


π. Δημητρίου Μπόκου

«Χαίρε ανόρθωσις των ανθρώπων»

1674… Στη μακρινή Ρωσία, οι βαρβαρικές ορδές των Μογγόλων λυμαίνονται τα πάντα. Λεηλατούν και τα μοναστήρια. Έχουν συλλάβει μοναχούς και τους κακομεταχειρίζονται. Τους βάζουν να δουλεύουν απ’ το πρωί ως το βράδυ σκληρά στα λατομεία, όπου κάτω απ’ το μαστίγιο σπάζουν και κουβαλούν πέτρα. Έχουν περάσει στα χέρια τους σιδερένιες αλυσίδες.