e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Άκουσον, άκουσον: Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ καθιστά κριτή κανονικότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία τον... Πάπα Ρώμης!

Όλα μπορεί πλέον να τα περιμένει κανείς από τη λεγόμενη "Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία"... Αλλά ότι θα χρησιμοποιούσαν τον Πάπα της Ρώμης (με τον οποίο η Ορθοδοξία βρίσκεται σε σχίσμα εδώ και μια χιλιετία, για αρκετούς δε από τους φανατικούς ρωσόφιλους ταλιμπάν είναι και "αιρεσιάρχης"...) ως λυδία λίθο και κριτήριο για το ποιος είναι κανονικός και ποιος σχισματικός στην Ορθοδοξία, αυτό σίγουρα αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στις ασχημοσύνες των Μοσχοβιτών.

Ημερίδα του Μαλιωτείου Κέντρου για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελληνική Επανάσταση

Εθνικός Κήρυξ 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με επιτυχία και ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά μέρη του κόσμου διεξήχθη το Σάββατο 17 Απριλίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού η τηλεημερίδα, με θέμα: «1821-2021: Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ελληνική Επανάσταση» στo πλαίσιo του διακοσιοστού ιωβηλαίου από την Ελληνική Επανάσταση. 
Η ημερίδα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ελληνορθόδοξος κλήρος στη δημιουργία και διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας. 

Η κηδεία του αειμνήστου Μητροπολίτου Συνάδων Διονυσίου [photos]

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη προπέμφθηκε στην αιωνιότητα, από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Συνάδων κυρός Διονύσιος, τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021.
Το πρωί, τελέστηκε Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, στο τέλος της οποίας εψάλη νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Ιεράρχου. Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους στο Templestowe της Μελβούρνης


Το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, μιας Αγίας της Εκκλησίας μας η οποία έκανε το προσωπικό της ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, παρουσίασε ενώπιον των πιστών της Ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους, στο Templestowe της Μελβούρνης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. 

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη


Επίσκεψη στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας, 19 Απριλίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. 


Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο Γενικός Πρόξενος, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και του νέου Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα και εποικοδομητικό κλίμα. 


Τη συζήτηση απασχόλησαν ζητήματα που άπτονται των αναγκών της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας στη Βικτώρια, καθώς και της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ συνομολογήθηκε η ανάγκη για στενή και αγαστή συνεργασία. 


Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ευχήθηκε στον κ. Κακαβελάκη, καθώς και στο προσωπικό του Γενικού Προξενείου, καλή δύναμη και επιτυχία στο απαιτητικό και ευθυνοφόρο έργο που έχουν αναλάβει. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρόξενος θα ανταποκριθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Μελβούρνη, καθώς πρόκειται για ένα αξιόλογο πρόσωπο που χαίρει ήδη της αποδοχής και της εκτίμησης των ομογενών.


Όροι και όρια της Μεγάλης Σαρακοστής


Επίκαιρες σκέψεις του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Άλλη μία Μεγάλη Σαρακοστή σε κόβει και σε ράβει, ευπρεπίζοντας αρμόδιο ένδυμα για την συνάντηση με τον μεγάλο Χορηγό της Ζωής, της όντως ζωής σου! Μιας ζωής, όχι με τα χαρακτηριστικά της κοσμικότητας και της ταλαιπωρίας εν τω μέσω της κάθε λογής νυκτός, του εκάστοτε ιδιωτικού λαβυρίνθου σου, αλλά με τα χρώματα της γόνιμης εσωστρέφειας και της βίωσης μυστικών και ανάκουστων καταστάσεων της βαθείας ψυχής σου. 

Η Εξόδιος Ακολουθία για τον Μητροπολίτη Συνάδων Διονύσιο [live]


Ψάλλεται αυτή την ώρα, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Συνάδων Διονυσίου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης στη Μελβούρνη, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Ποιμαντική επίσκεψη στην πολιτεία της Βικτώριας πραγματοποιεί ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, λαμβάνοντας μέρος και στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες στη Μελβούρνη.