e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα Εφηφισμένων Επισκόπων Αργυρουπόλεως και Ναζιανζού [photos]

Οι Θεοφιλέστατοι Εψηφισμένοι Επίσκοποι Αργυρουπόλεως και Ναζιανζού ετέλεσαν εκάτερος αυθημερόν το Μικρόν και το Μέγα Μήνυμα αυτού και εδέχθησαν τα συγχαρητήρια του Παναγιωτάτου, των αγίων Αρχιερέων και των μελών της Πατριαρχικής Αυλής, οι οποίοι ηυχήθησαν εις αυτούς εύορκον Αρχιερατικήν διακονίαν. 
Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 19η Μαΐου 2021 
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου
Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για τον ρόλο της Εκκλησίας στον Πόντο

Εκδήλωση με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 19 Μαΐου, ανήμερα της 102ης Επετείου, στο Marana Hall, στο Hurstville του Σύδνεϋ, με κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο. Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Επιτροπή Μνήμης Νέας Νοτίου Ουαλίας για την Ποντιακή Γενοκτονία και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, τελούσε υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, ο κ. Peter Poulos ως εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Gladys Berejiklian, οι βουλευτές κ.κ. Fred Nile και Steve Kamper, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος Κρικέλης και πολλοί ιερείς της πόλεως του Σύδνεϋ, πλήθος εκπροσώπων ποντιακών σωματείων και άλλων ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι Αρμενικών και Ασσυριακών οργανώσεων.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΜΠΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

19/05/2021
Είναι εξαιρετικά σαφές πλέον σε όσους έχουν ασχοληθεί, έστω και κατ’ ελάχιστον, με την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού ότι τα ειδεχθή εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον του από τους Τούρκους έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας, αφού με τρόπο συστηματικό, μαζικό και εξαιρετικά βίαιο στόχευαν στον ολοκληρωτικό αφανισμό του Ελληνισμού του Πόντου από τις προαιώνιες πατρογονικές του εστίες. Τα ιστορικά τεκμήρια είναι αδιαμφισβήτητα και οι μαρτυρίες όσων επέζησαν της λαίλαπας των Νεότουρκων δεν μπορούν να διαψευστούν. Οι εκατόμβες των θυμάτων –πλέον των 350000- ζητούν, όχι εκδίκηση ασφαλώς, αλλά δικαίωση…

V. Rev. Archimandrite Athenagoras Ziliaskopoulos elected Bishop of Nazianzos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

AXIOS! AXIOS! AXIOS!

This morning, the Holy and Sacred Synod elected The V. Rev. Archimandrite of the Ecumenical Throne Athenagoras Ziliaskopoulos, Chief Secretary of the Holy Eparchial Synod and Chaplain of the Holy Cross Theological School, as the Bishop of Nazianzos, assistant Bishop of His All-Holiness the Ecumenical Patriarch, who placed him at the disposal of His Eminence Archbishop Elpidophoros of America in order that he may continue his current service in the Holy Archdiocese.
 
The full announcement is below.

Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής Αρχιμ. Αθηναγόρας εκλέχτηκε Επίσκοπος Ναζιανζού

Του Θεοδώρου Καλμούκου  | Εθνικός Κήρυξ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου και Εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος κατόπιν υποδείξεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκλέχτηκε παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ναζιανζού. 
Ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος Αθηναγόρας κανονικά θα υπάγεται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα λογίζεται δικός του βοηθός Επίσκοπος, και θα υπηρετεί κατ’ ανάθεση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και επίσης ως Εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. 
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η χειροτονία του εφηφισμένου Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα θα γίνει στον ναό του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, το Σάββατο 5 Ιουνίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. 

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής συγχαίρει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid-19 δε θα φορούν μάσκες


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκφράζει την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης κ. Cuomo, σε συνέχεια των σχετικών οδηγιών του CDC και του Λευκού Οίκου, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν απαιτείται να φορούν μάσκες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η είδηση αυτή αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος του εμβολιασμού είναι το κλειδί για την υπέρβαση της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα για όλους.

Η παροχή γευμάτων στην αιχμή του κοινωνικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Συστηματικά πλέον, ολοένα και περισσότερες ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας εντάσσουν στις κοινωνικές δράσεις τους προγράμματα παροχής γευμάτων σε μεμονωμένα άτομα και οικογένειες που χρειάζονται στήριξη.

Πρόκειται για δράσεις που διαρκώς επεκτείνονται με πρωτοβουλία και προτροπή του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ώστε να καλύπτονται κατά το μέγιστο δυνατό οι ανάγκες των εμπερίστατων αδελφών μας.

Εκλογές Επισκόπων σήμερα στο Φανάρι [video]

H Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την σημερινή συνεδρία της (Τετάρτη, 19-5-2021), υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, προέβη σε εκλογές νέων Επισκόπων.  εξέλεξε: 
- Τον Επίσκοπο Κρατείας Ανδρέα, σε Επίσκοπο Τορόντο της Ουκρανικής Εκκλησίας στον Καναδά. 
- Τον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Αμβρόσιο Κουτσουρίδη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας, εξέλεξε παμψηφεί Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αργυρουπόλεως, βοηθό του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου. 
- Τον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο, Αρχιγραμματέα της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εξέλεξε παμψηφεί Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ναζιανζού, βοηθό της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
ΔΕΙΤΕ τα σχετικά videos από τις εκλογές στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι: