e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Σε ποιους ελπίζουν οι Ρώσοι για την αρπαγή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας


Η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας δεν μπορούσε να περάσει χωρίς συνέπειες, λένε οι Ρώσοι.  Για αυτό ορισμένοι ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας επιμένουν στη δημιουργία της «αφρικανικής μητρόπολης του Πατριαρχείου Μόσχας». Στόχος τους να πιέσουν τον νόμιμο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. 

Συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου σε συνάντηση στο Βατικανό για το Περιβάλλον

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου 2021, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με την Α. Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο παρέστησαν στην επίσημη τελετή υπογραφής της εκκλήσεως θρησκευτικών ηγετών υπό τον τίτλο “Faith and Science: Towards COP26”. 

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό


Σήμερα, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ecumenical Patriarch Bartholomew: “We need this dialogue”


The Ecumenical Patriarch Bartholomew of Constantinople addresses the “Faith and Science: Towards COP26” meeting at the Vatican (photo/Paul Haring)

Ecumenical Patriarch Bartholomew: “We need this dialogue in order to sustain the environment, in order to coexist with one another as human beings and as part of God’s sacred human creation, and we need it in order to simple be, breath and love one another.”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνάντηση “Faith and science” στη Ρώμη

ADDRESS OF HIS HOLINESS POPE FRANCIS TO THE PARTICIPANTS IN THE MEETING “FAITH AND SCIENCE: TOWARDS COP26”

Religious Leaders and Representatives,
Excellencies,
Dear Friends,

Thank you for your presence, which clearly shows our desire for a deepened dialogue among ourselves and with scientific experts. I would like to propose three concepts that can guide our reflection on this shared endeavour: openness to interdependence and sharingthe dynamism of love and the call to respect.

Κωνσταντίνου Καρρά: Οι συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου Α΄ (1972-1991) με εκκλησιαστικούς ηγέτες στο Φανάρι και οι επισκέψεις του στο εξωτερικό


Κωνσταντίνου Καρρά: Οι συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου Α΄ (1972-1991) με εκκλησιαστικούς ηγέτες στο Φανάρι και οι επισκέψεις του στο εξωτερικό
Μια ενδιαφέρουσα μεταπτυχιακή εργασία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 511 σελίδων, συμβολή στην Ιστορία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Οικουμενικός Πατριάρχης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Αρχειακή ραδιοφωνική εκπομπή π. Π. Καποδίστρια για την απώλεια του Πατριάρχη (1991)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ εξεδήμησε προς Κύριον στις 2 Οκτωβρίου 1991, η δε κηδεία του έγινε στις 8 Οκτωβρίου στο αειλαμπές Φανάρι. Σύμπασα η Ορθοδοξία πενθούσε. Τότε, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ο γράφων έκανε ειδικό αφιέρωμα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ζακύνθου και στο πλαίσιο της εκπομπής της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, με τίτλο "Αλήθεια και Επικαιρότητα".

Από εκείνη τη μακρά σειρά εκπομπών μόνον αυτή διασώθηκε: Η αναθηματική εκπομπή μας για τον εκλιπόντα Πατριάρχη του Γένους, Δημήτριο τον Ταπεινό. Όπως γίνεται κατανοητό, μόλις την αποκτήσαμε, προ ολίγων ημερών, η χαρά μας ήταν μεγάλη, διότι διασώζει αφενός μεν τη βαθιά συγκίνηση όλων μας για τη μεγάλη απώλεια, αφετέρου δε τον διάχυτο σκεπτικισμό για την διαδοχή. Τριάντα χρόνια μετά, έχοντες Πρωθιεράρχη της Ορθοδοξίας τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γνωρίζουμε ότι οι καημοί και πόθοι της Ρωμιοσύνης, εκπεφρασμένοι διά του μακαριστού Δημητρίου, απέκτησαν στεντόρεια φωνή στο υψιπετές παράστημα του Διαδόχου του.

Από την θέση αυτήν ευχαριστούμε θερμά όσους διέσωσαν, ψηφιοποίησαν και μας παρέδωσαν την αρχειακή αυτή -πλην ξεχασμένη- ραδιοφωνική εκπομπή μας!

π. Παναγιώτης Καποδίστριας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:  

Δημήτριος Α΄, ο λύχνος της Ορθοδοξίας


Άρθρο του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, γραμμένο στις 4 Οκτωβρίου 1991, τρεις ημέρες μετά την εκδημία του Οικουμενικού Πατριάρχου και δημοσιευμένου άμεσα στην πάλαι ποτέ εβδομαδιαία εφημερίδα "Ο Τύπος της Ζακύνθου"

Η Εξόδιος Ακολουθία για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο Α΄ | Φανάρι, 8.10.1991 [πλήρες video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μνήμη Δημητρίου, του μειλίχιου Πατριάρχου (+2.10.1991)


Σκέψεις του π. Νικοδήμου Κεφαλληνού 

Στις 2 Οκτωβρίου 1991 παρέδωσε την ψυχή του στο Δημιουργό της, ο μακαριστός Πατριάρχης του Γένους Δημήτριος. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης εκκλησιαστικής Ιστορίας. Εξελέγη Πατριάρχης σε μια δύσκολη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων διαδεχόμενος τον μεγάλο Αθηναγόρα και μετά την επέμβαση των τουρκικών αρχών στον κατάλογο των εκλογίμων και τη διαγραφή των ονομάτων των επικρατέστερων διεκδικητών. Δεν επεδίωξε ο ίδιος την εκλογή του αλλά η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου τον εξέλεξε ως τον καταλληλότερο να διοικήσει το πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας. 

Η γκαστρωμένη και τα Κρίταμα


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

-Αλεβίζο μου, ακούστηκε σιγανά η φωνή της Βασιλικούλας. Αλεβίζο, ξύπνα ψυχή μου, λίγο πιο δυνατή αυτή τη φορά.

-Μμμμμ…

-Σου λέω ξύπνα, αρκετά δυνατά την τρίτη φορά, αλλά προσεχτικά να μην ξυπνήσουν οι κοπέλες που κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.

-Εε εεεε τι τρέχει; μουρμουρίζει μισοκοιμισμένος ο άνδρας.

-Ξύπνα και ελιγκούρεψα κρίταμα.

-Τι λες τώρα χριστιανή μου, είσαι με τα καλά σου; Άγρια μεσάνυχτα και με τέτοιο καιρό πού να πάω να σου ΄βρω κρίταμα;

-Γύρισε πλευρό να κοιμηθείς και θα το ξεχάσεις…

-Μα, Αλεβίζο μου, κλωτσάει αβέρτα το παιδί σαν να μου φωνάζει, πώς να κοιμηθώ;