e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Χρονικό εορτασμού της επετείου 30 ετών από την εκλογή Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο [photos]

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε σήμερα, Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021, στην Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την εκλογή του στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Οικουμενικό Θρόνο. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Κρήνης κ. Κύριλλος, Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Καστορίας κ. Καλλίνικος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

O Αρχιμ. Τύχων Σταυρονικητιανός για τον πειρασμό της απόσχισης και τον κίνδυνο της πλάνης [video]


Η Εκκλησία μέσα στους αιώνες ακολουθεί μια πορεία, βασισμένη στην παράδοση, η οποία ξεκινάει με τους Αποστόλους του Χριστού και το κήρυγμά Του. Δύο χιλιετίες αργότερα, η Εκκλησία ακολουθεί την ίδια ακριβώς πορεία, παρά τους κινδύνους που έχει αντιμετωπίσει μπροστά στις διάφορες αιρέσεις και αποκλίσεις από την Ορθοδοξία, με τους μεγάλους Πατέρες της να στέκονται στέρεοι μπροστά στον κίνδυνο αυτό, αποτελώντας "λαμπάδες" μέσα στο σκοτάδι των δυσκολιών.

Συμβολή στην 30ετηρίδα Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου


Διάλεξη του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. ΚΛΕΟΠΑ, 
στο διαδικτυακό πρόγραμμα "Lectures Αληθώς" του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς"

[Μεταδόθηκε την 20ή Οκτωβρίου 2021, από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube, ΕΔΩ]

Η 30ή επέτειος της ευκλεούς Πατριαρχίας της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πνευματικού Ηγέτου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων ανά την οικουμένην, συνιστά αφορμή δοξολογίας προς τον Θεόν. Το 2008, το παγκοσμίου φήμης περιοδικό «Times» απεφάσισε, να συγκαταλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ανάμεσα στις 100, πλέον σημαντικές με επιρροή, προσωπικότητες ανά τον κόσμον, διότι ο Προκαθήμενος της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως διασχίζει όλη την υφήλιο, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες επίσημες επισκέψεις σε όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, σε Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, καθώς και σε Διαχριστιανικούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Η αυτοσυνειδησία Του επί των συγχρόνων ζητημάτων, που απασχολούν την ανθρωπότητα καθόλη, εδράζεται στην υποχρέωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την κινητοποίηση κάθε γωνιάς του πλανήτη.

Ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος, παθών από Covid-19, μιλά μετά από 63 μέρες διασωληνωμένος [video]


 Ο π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος, παθών από Covid-19, όπως και η Πρεσβυτέρα του, μιλά μετά από 63 μέρες διασωληνωμένος. Καταθέτει εμπειρίες και τι διδάχθηκε. Θεωρεί πάντως ότι, ενώ είχε κάνει ο ίδιος και η Πρεσβυτέρα του δηλώσεις ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο κατά του Κορονοϊού, η ασθένεια ήρθε ως απάντηση ή μήνυμα εκ Θεού, για να μην καυχάται πάσα σαρξ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας της Ελλάδας με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων


Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα ο Εξοχότατος Υπουργός Επικρατείας κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα. 

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής π. Νικόδημος Αναγνωστόπουλος. 

Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για θέματα που αφορούν στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και ο κ. Γεραπετρίτης με τη σειρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την συνάντηση και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο για την τριακοστή επέτειο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο.

Επισκοπική Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων


Επισκοπική Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στο Λονδίνο, υπό την προεδρία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα και τη συμμετοχή των τριών Βοηθών Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής, Θεοφ. Μελιτηνής κ. Μαξίμου, Ιλίου κ. Ραφαήλ και Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου.

Χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου Κύπρου επί τη 30ετηρίδι Πατριαρχίας Βαρθολομαίου

Παναγιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως καὶ Οἰκουμενικὲ Πατριάρχα κύριε, κύριε Βαρθολομαῖε,

Σεβασμιώτατοι Ἐκπρόσωποι τῶν Ἁγιωτάτων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν,   Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς,

Μὲ αἰσθήματα βαθυτάτης συγκινήσεως, πνευματικῆς ἀγαλλιάσεως καὶ ἀπεράντου εὐγνωμοσύνης πρὸς τὸν Θεόν, ὁ ὁποῖος μᾶς ἠξίωσε νὰ συμμετάσχωμεν διὰ τῶν ἐκπροσώπων ἡμῶν, ἀδελφοῦ ἐν Χριστῷ καὶ συλλειτουργοῦ Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου καὶ τοῦ Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱ. Συνόδου Ἀρχιμ. Γεωργίου, εἰς τὴν ἑόρτιον ταύτην σύναξιν ἐπὶ τῇ τριακονταετηρίδι τῆς ἀγλαοκάρπου διακονίας εἰς τὸν Οἰκουμενικὸν Θρόνον τῆς Ὑμετέρας θεοτιμήτου κορυφῆς, ἐκφράζομεν τὰς ἐκ μυχίων εἰλικρινεῖς ἡμῶν εὐχάς, ἀδελφικοῦ σεβασμοῦ καὶ φιλίας χάριν, οὐ χρείας ἕνεκα, ὅπως ὑγιαίνητε πάντοτε, εἰς ἕδρασμα πολλῶν, εἰς σφραγῖδα πίστεως, εἰς ἔπαινον Χριστοῦ, εἰς κλέος ὅλης τῆς οἰκουμένης. 

Ευχές της Κοινότητας Νεοχωρίου του Βοσπόρου προς τον εορτάζοντα Οικουμενικό Πατριάρχη


ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Σήμερα, 22 Οκτωβρίου 2021, συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ανάρρηση της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στον θρόνο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, 30 χρόνια ευκλεούς πατριαρχίας.

Ευχετήριο Γράμμα Επιφανίου Κιέβου προς Βαρθολομαίον για τα 30χρονα Πατριαρχίας του

Παναγιώτατε καί Θειότατε Ἀρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης καί Οἰκουμενικέ Πατριάρχα κύριέ μοι κύριε Βαρθολομαῖε, τήν Ὑμετέραν Σεπτήν Κορυφήν ἐν εὐγνωμοσύνῃ βαθυσεβάστως περιπτυσσόμενοι, ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν. 

Διά τοῦ παρόντος ἐξαιτούμεθα τήν Ὑμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα ὅπως ἀποδεχθῇ τάς ἐγκαρδίους συγχαρητηρίους προσρήσεις ἡμῶν προσωπικῶς, καθώς καί τοῦ πληρώματος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας, ἐπί τῷ ἑορταζομένῳ κατ’ αὐτάς διπλῷ ἰωβηλαίῳ τῶν τριάκοντα ἐτῶν ἀπό τῆς τε ἐκλογῆς καί ἐνθρονίσεως Αὐτῆς εἰς τόν Πάνσεπτον Οἰκουμενικόν Θρόνον τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία για τα 30χρονα Πατριαρχίας Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου [live-photos]

 
Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία για τα 30χρονα Πατριαρχίας Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, τελείται σήμερα, 22 Οκτωβρίου 2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αυστραλίας Μακάριος: «Το μεγαλύτερο χάρισμα του Πατριάρχου μας, ότι έχει ανθρώπινη καρδιά»

Με λαμπρότητα και σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκινήσεως εορτάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Marrickville, στο Σύδνεϋ, η επέτειος των 30 ετών από την εκλογή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.

ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ ΤΩΝ ΚΑΗΜΩΝ. 16 χαϊκού για τα 30χρονα Πατριαρχίας Βαρθολομαίου

Ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια

ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ ΤΩΝ ΚΑΗΜΩΝ

16 χαϊκού για τα 30χρονα Πατριαρχίας Βαρθολομαίου


όπου ήχος καθαρός εορταζόντων”

[Υμνογραφία Μεγάλης Τρίτης]

Προαγωγές Διακόνων στο Φανάρι. Ο εκ Ζακύνθου π. Αλέξανδρος Κούτσης προήχθη σε Δευτερεύοντα


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανακοίνωσε το εσπέρας της 21ης Οκτωβρίου 2021, ότι, με την ευκαιρία της επετείου του, ήτοι των 30 χρόνων Πατριαρχίας του, αποφάσισε να προαγάγει σε Δευτερεύοντα τον μέχρι σήμερα Τριτεύοντα κ. Αλέξανδρο, Βιβλιοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη θέση του οποίου προήγαγε τον μέχρι σήμερα Διάκονο της Σειράς κ. Καλλίνικο Χασάπη. Σε Διάκονο της Σειράς προήγαγε τον μέχρι σήμερα Πατριαρχικό Διάκονο κ. Βαρνάβα Γρηγοριάδη. 

Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πατριαρχική Χοροστασία στον Εσπερινό της επετείου 30 ετών Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο [photos]


Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, το απόγευμα, στον Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μ. Εσπερινό, με την ευκαιρία της αυριανής επετείου των 30 ετών από την ανάρρησή του στον Αποστολικό και Πατριαρχικό Οικουμενικό Θρόνο.