e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Στόχοι και επιτεύγματα ιστορικής σημασίας

Του ΑΛΚΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έντυπη έκδοση: 31.10.2021 - ηλεκτρονική έκδοση: 2.11.2021

Τα 12 μέλη της Συνόδου, που είχαν συγκεντρωθεί στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι εκείνο το υγρό πρωινό του Οκτωβρίου 1991, δεν μπορούσαν ασφαλώς να φανταστούν ότι συμμετείχαν σε μια ιστορική πράξη. Αυτό που τους απασχολούσε ήταν κάτι πιο πεζό· ήταν ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί δημοσίως γύρω από την υποψηφιότητα του τότε αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου.

Πατριαρχία Βαρθολομαίου: πεπραγμένα και ζητούμενα

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έντυπη έκδοση: 31.10.2021 - ηλεκτρονική έκδοση: 2.11.2021

Στις 22 Οκτωβρίου 1991 στον πάνσεπτο πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι εκλέγεται στον πατριαρχικό θώκο, σε διαδοχή του ταπεινού Δημητρίου Α΄, «ψήφοις κανονικαίς», από την Ενδημούσα Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο από Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος [Αρχοντώνης], ο οποίος ενθρονίζεται με κάθε επισημότητα στον ίδιο ως άνω ναό λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου. Το πανορθόδοξο πλήρωμα στήριξε στην εκλογή αυτή χρηστές ελπίδες τόσο για την αναγκαία ανασυγκρότηση της τοπικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως όσο και για την επανατοποθέτηση σύνολης της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο και την επικαιροποίηση του λυτρωτικού μηνύματός της. Η συμπλήρωση το έτος 2021 τριάντα ετών από την ανάληψη εκ μέρους του Ιμβρίου Πατριάρχη της πηδαλιουχίας της πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί ιδανική ευκαιρία για μία πρόχειρη αποτίμηση της πατριαρχίας του.

Τουρκική παρέμβαση στην εκλογή Πατριάρχη το 1972

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εξελέγη στις 22.10.1991. Κανείς από τους 269 προκατόχους του δεν έχει πατριαρχεύσει για τόσο μεγάλο διάστημα. Η εκλογή του προκατόχου του, Δημητρίου, στις 16.7.1972, έγινε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις της τουρκικής διοίκησης στις διαδικασίες της εκλογής. Φωτ. ASSOCIATED PRESS

Του MATTHEW NAMEE* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έντυπη έκδοση: 31.10.2021 - ηλεκτρονική έκδοση: 2.11.2021

Είναι γνωστό ότι ο Αθηναγόρας Σπύρου εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης το 1948 κυρίως χάρη στην επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ συμβουλεύτηκε τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Σπύρο Σκούρα, ο οποίος πρότεινε τον Αθηναγόρα, που τότε ήταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Σύμφωνα με τον Σκούρα, «ο στρατηγός Μάρσαλ, υπό την ιδιότητά του ως υπουργός Εξωτερικών, δεν δίστασε να υποστηρίξει την Αγιότητά του και χάρη κυρίως στις προσπάθειες και στην επιρροή του, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηναγόρα ως Πατριάρχη και η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε με την εκλογή του».

Ο «πράσινος Πατριάρχης». Ο Βαρθολομαίος στα 30 έτη της θητείας του εστίασε στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος

Ο Τζο Μπάιντεν και ο κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη του πρώτου στο Φανάρι, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2011. Σχεδόν δέκα χρονιά μετά, οι δύο άνδρες ξανασυναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ήταν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης Αμερικανού προέδρου και Οικουμενικού Πατριάρχη. (A.P. PHOTO)

 | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, έντυπη έκδοση: 31.10.2021 - ηλεκτρονική έκδοση: 2.11.2021

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φέτος είχε δύο σημαντικές επετείους: 60 έτη ιεροσύνης και 30 έτη πατριαρχικής θητείας. Ο κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης από την Ίμβρο, στις 22 Οκτωβρίου του 1991, εξελέγη παμψηφεί Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι ο μακροβιότερος, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Όσοι βρίσκονται στο περιβάλλον του αναφέρουν πως είναι ακούραστος, εργατικός, παρατηρητικός και τονίζουν πως θυσιάζεται για να επιτύχει τους στόχους τους οποίους θέτει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Ρωμιοσύνη.

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων

Στην εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Βίκτωρος Κτωράκη προέβη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας την Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Η χειροτονία ετελέσθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού Haringey. Συλλειτούργησαν ο ιερατικώς Προϊστάμενος Αρχιμ. κ. Απόστολος Τριφύλλης και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Κόκκινος.

Υστερία και πανικός φανερώνουν την δυσμενή θέση της Ρωσικής Εκκλησίας

 Фото: пресслужба Моспатріарха Кіріла (Гундяєва)

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας έχει υποστεί συνεχείς σοβαρές ήττες, οι οποίες είχαν αντίκτυπο στις φιλοδοξίες και στο κύρος της στον ορθόδοξο κόσμο, στην πρωτοκαθεδρία της οποίας ευελπιστούν οι Ρώσοι. 

Μητροπολίτης Σουηδίας: “Ο άνθρωπος του Θεού” και ο βωβός κινηματογράφος | Metropolitan of Sweden: Silent Cinema and the “Man of God”

Τη βδομάδα που μας πέρασε, μου δόθηκε η ευκαιρία να δω την ταινία “Ο άνθρωπος του Θεού”, σε σκηνοθεσία της Yelena Popovic. Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στα τελευταία 30 χρόνια της επίγειας ζωής και δράσης του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως (1890-1920), αρχής γενομένης από την απομάκρυνσή του από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το διορισμό του ως σχολάρχη στη Ριζάρειο Σχολή, την ίδρυση της μονής του στην Αίγινα και την κοίμησή του.

Πατριαρχικά Θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης [live]

The Saint Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine at the World Trade Center officially welcomes His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew on Tuesday, November 2, 2021 beginning at 11 am. 

Άρχων Μέγας Ρήτωρ του Οικουμενικού Θρόνου ο Ανδρέας Δρακόπουλος

2 Νοεμβρίου 2021 | Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε το οφίκιο του Αρχοντα Μεγάλου Ρήτορος στον Ανδρέα Δρακόπουλο, πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η τελετή έγινε στο παρεκκλήσιο του Απ. Παύλου εντός της Αρχιεπισκοπής τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου όπου ο κ. Δρακόπουλος είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη.

Δοξολογία στο Παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής Αντιοχείας στο New Jersey. Δείπνο προς τιμήν Βαρθολομαίου

His All-Holiness participates in Prayers of Thanksgiving and a dinner with Metropolitan Joseph at the Archdiocesan Chapel at the Antiochian Archdiocese in New Jersey on Monday, November 1, 2021. (Photos: GOA / D.Panagos)

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α΄. ΕΛΠΙΔΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ [Άρθρο άμα τη εκλογή του, 22.10.1991]


ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α΄ 
ΕΛΠΙΔΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 

[Άρθρο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια στην εφημερίδα Ο Τύπος της Ζακύνθου, 27.10.1991, φύλλο 36]

Από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, 22 Οκτωβρίου, τον χηρεύοντα για είκοσι μέρες θρόνο του Αποστόλου Ανδρέα κατέχει, άξια και δίκαια πια, με ομόφωνη ψήφο της ενδημούσης στο Φανάρι Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ένας διακεκριμένος Ιεράρχης της Ορθοδοξίας, ο 52 ετών Μητροπολίτης από Φιλαδελφείας, Πρόεδρος Βενετίας και μετέπειτα Γέρων Χαλκηδόνος κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ (κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης). 

30 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχου | Enthronement of Patriarch Bartholomew [video, 2.11.1991]

 Φανάρι, 2 Νοεμβρίου 1991 


Καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 30 ολόκληρα χρόνια από την ευλογητή ημέρα της Ενθρόνισης του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην καθέδρα της Μεγάλης του Χριστού Εκκκλησίας, αναδημοσιεύουμε σήμερα την χαρμόσυνη εκείνη Τελετή του Φαναρίου, την οποία -ως βίντεο- έχουμε αναρτήσει στο κανάλι του Νυχθημερόν στο YouTube. Στιγμές σπουδαίες της σύγχρονης Εκκλησιαστικής Ιστορίας μας! 

Πίστη και Αγάπη στις Επιστολές της Καινής Διαθήκης με τον Δρ Ιωάννη-Ιωσήφ Παπαγεώργη ["Lectures Αληθώς", 3.11.2021, 20:00]


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου “Αληθώς”, επανέρχεται για δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά φέτος (2021-22), με νεότερες δράσεις του, μες από τον διαδικτυακό κύκλο “Lectures Αληθώς”, εξαιτίας της ισχύουσας ακόμη Πανδημίας εκ του Covid-19.

Έτσι, την 2η εφετινή τηλε-διάλεξη έχει αναλάβει ο κ. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΙΩΣΗΦ Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΗΣ, Διδάκτορας Θεολογίας ΕΚΠΑ και Εκπαιδευτικός, ο οποίος θα ομιλήσει με θέμα: “Θεολογική προσέγγιση της σχέσης Πίστης και Αγάπης, με βάση τις Επιστολές της Καινής Διαθήκης”.

Η πρεμιέρα της διάλεξης έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021, ώρα 8 το βράδυ, μέσω του καναλιού του “Αληθώς” στο YouTube.

Μια κυριακάτικη Λειτουργία στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Κιέβω [photos]

Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες αποτυπώνουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον περικαλλή και μουσειακό Ναό του Αγίου Ανδρέου εν Κιέβω, ο οποίος -ως γνωστόν- έχει παραχωρηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από το κράτος της Ουκρανίας, για να στεγάσει το επανασυσταθέν Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Θρόνου στο Κίεβο. 

Είναι Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021, προεξάρχει αρχιερατικώς της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Πατριαρχικός Έξαρχος, Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο) και μαζί του ο Πρωτοπρεσβύτερος Βίκτωρ Μαρτινέγκο, κληρικός της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Από το Άγιον Όρος στο Μανχάταν. Ο ιερομόναχος που αγιογραφεί τον Ναό του Αγ. Νικολάου στη Ν. Υόρκη


Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, σήμερα νωρίς το πρωί (2.11.2021), μίλησε ο πατέρας Λουκάς, αγιογράφος στη μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος, με αφορμή το ότι πρόκειται να γίνουν τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος θα φιλοξενεί αγιογραφίες του πατέρα Λουκά. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε Γεύμα με τους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Νέας Υόρκης

His Al-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew attends a Luncheon for New York City Religious Leaders hosted at the Greek Orthodox Archdiocese of America headquarters in New York City on Monday, November 1, 2021. (Photos: GOA / D.Panagos)