e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

"Επήρθη". Πρωτότυπη μουσική για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ από τον Μιχάλη Τσαούση [πρεμιέρα: 10.12.2021, 10 μμ]


Στο πλαίσιο της 200ετηρίδας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", παρουσιάζει πρωτότυπη μουσική για χορωδία και ορχήστρα του συνθέτη Μιχάλη Τσαούση, με τον τίτλο "Επήρθη"

Πρόκειται για μελοποίηση ενός ευσύνοπτου υμνογραφήματος από την ιερά Ακολουθία του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, ο οποίος -ως γνωστόν- απαγχονίστηκε από τους Τούρκους ανήμερα του Πάσχα του 1821.

Η πρεμιέρα της σύνθεσης αυτής θα γίνει την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021, στις 10 το βράδυ, μέσω του καναλιού του "Αληθώς" στο YouTube.

ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 


“Lectures Αληθώς”: Ο Στ. Ζούλας παρουσίασε αντιλήψεις περί Θεού από την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση έως σήμερα

Το εσπέρας της Τετάρτης, 8ης Δεκεμβρίου 2021, είχε πρεμιέρα μέσω διαδικτύου η 5η δράση του β΄ κύκλου τηλε-διαλέξεων του προγράμματος "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Ενορίας Βανάτου “Αληθώς", στον μακρύ καιρό της Πανδημίας που διάγουμε.

Φιλοξενούμενος ήταν ο κ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΖΟΥΛΑΣ, Μάστερ Θεολογίας - Εκπαιδευτικός, γνώριμος ομιλητής στο “Αληθώς”, ο οποίος συνέχισε και ολοκλήρωσε την διαπραγμάτευση του ιστορικο-θεολογικού θέματος: "ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Β΄ μέρος: Από την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση έως σήμερα)".

Εύβοια: Θλίψη και οδύνη στην κηδεία του π. Νικολάου Βερνέζη, θύματος Covid-19 [video]


Σοκαρισμένη παραμένει η Εύβοια από τον θάνατο του 43χρονου ιερέα π. Νικολάου Βερνέζη, που έχασε την μάχη με τον κορoνοϊό, καθώς δεν είχε εμβολιαστεί αφήνοντας πίσω του πέντε παιδιά. Συντετριμμένες, η πρεσβυτέρα μητέρα και η αδελφή του, η πρεσβυτέρα σύζυγος και τα ορφανά του π. Νικολάου, που έφυγε χτυπημένος από τον κορoνοϊό, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αποχαιρετούν τον άνθρωπό τους. Άφησε πίσω του πέντε μικρά παιδιά και τη σύζυγό του απαρηγόρητη. Η απόφασή του να μην σπεύσει να εμβολιαστεί, του στοίχισε τη ζωή.

Το "πρώτο σένιο" της χειμερινής εορτής του Αγίου Διονυσίου [photos-video]


Απόψε, 9.12.2021, με την δύση του ηλίου, κατά την ισχύουσα στη εκκλησιαστική ζωή της Ζακύνθου παράδοση, ανακρούεται το "πρώτο σένιο του Αγίου Διονυσίου", δηλαδή η πρώτη ειδοποίηση της χειμερινής πανηγύρεως του Αγίου της Συγγνώμης, ακριβώς οκτώ ημέρες πριν ξεκινήσει ο Εσπερινός της εορτής, δηλαδή το εσπέρας της 16ης Δεκεμβρίου. 
    Τι έγινε απόψε: Παρατεταμένα εορταστικά καμπανίσματα στο Καμπαναρίο του Αγίου Διονυσίου, ενώ ακούγονται ειδικά πυροτεχνήματα (12 μπόμπες), οι δε παριστάμενοι παραδοσιακοί τύποι του Τζάντε αλληλοεύχονται: "Με το καλό του Αγίου μας" και "Του χρόνου με υγεία". 
    Παρόντες και οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο δε Δωδώνης έκανε και σχετικές προ-εόρτιες δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.
    Ακολούθως -ως είθισται- στο Αρχονταρίκι της Μονής γίνεται συνάντηση των μελών της Επιτροπής Πανηγύρεως, υπό τους Μητροπολίτες και τον Ηγούμενο του Αγίου, ούτως ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της επί θύραις εορτής.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ:

Δεν έφτασε ποτέ στη Σλοβακία ο Κύριλλος – Η Τοπική Εκκλησία πείστηκε από τα επιχειρήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σήμερα έπρεπε να ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στη Σλοβακία, στην πόλη Πρέσοβ, ωστόσο η επίσκεψη δεν ολοκληρώθηκε γιατί πολύ απλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και πρόκειται για ένα γεγονός ενδεικτικό της κατάστασης στην Ορθοδοξία, όπως θα σας εξηγήσουμε παρακάτω.

Θύμα Covid-19 ο αγιορείτης γέροντας Θεόδωρος Γρηγοριάτης

Εξεδήμησε προς Κύριον, εξαιτίας του φονικού Κορονοϊού, μια ακόμη εμβληματική μορφή του Αγίου Όρους και διαπρεπής εξομολόγος, ο Αρχιμανδρίτης Θεόδωρος Γρηγοριάτης, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην ΜΕΘ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία". Κατά πληροφορίες μας, ήταν ανεμβολίαστος... 

Σημειωτέον ότι όλα τα κατά σάρκα αδέλφια του έχουν και αυτά ενταχθεί στην ασκητική ζωή: Μοναχοί και Μοναχές, μεταξύ των οποίων η νέα Ηγουμένη της Μονής Μακρινού. 

Ας είναι αναπαυμένος!

Θηρευτές λέξεων σέ κοινωνικό καί θεολογικό λόγο

τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Μελετώντας διάφορες κριτικές σέ κοινωνικά καί θεολογικά θέματα καί ἀκούγοντας διαλόγους μεταξύ τῶν ἀνθρώπων, παρατηρῶ ὅτι οἱ περισσότεροι παραμένουν σέ λέξεις, χωρίς νά καταλαβαίνουν τό νόημά τους καί χωρίς νά προσπαθοῦν νά καταλάβουν τί ἐννοεῖ ὁ ἄλλος μέ τούς ὅρους-λέξεις πού χρησιμοποιεῖ. Τίς παραρμηνεύουν μέ βάση τίς δικές τους θεωρίες, γι' αὐτό καί δημιουργοῦνται παρεξηγήσεις.

Αὐτό παρατηρήθηκε ἀπό τήν ἀρχαιότητα, γι' αὐτό ὁ Ἀντισθένης ἔλεγε ὅτι «ἀρχή σοφίας ὀνομάτων ἐπίσκεψις». Σέ μιά δημιουργική συζήτηση, πρῶτα πρέπει νά καθορίζονται οἱ ὅροι-λέξεις καί στήν συνέχεια νά προχωροῦν στήν ἀνάλυση ἑνός θέματος.

Αὐτό εἶναι ἀπαραίτητο, γιατί, ἐπειδή ἡ ἀλήθεια εἶναι δυσθήρατος, ὁπωσδήποτε κατακρεουργεῖται, ὅταν οἱ ἄνθρωποι γίνονται «θηρευτές λέξεων». Καί αὐτό τό κάνουν ἤ ἀπό ἐπιπολαιότητα ἤ ἀπό σκοπιμότητα, ὅπως τό ἔκαναν συνήθως οἱ αἱρετικοί γιά νά «κτυπήσουν» τούς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας.

Ἔτσι, γιά νά μήν ἀποδεικνυόμαστε «θηρευτές λέξεων», πού εἶναι ἀπαράδεκτο ἀπό κάθε πλευρά, πρέπει νά ξεχωρίζουμε τό νόημα ἀπό τό γράμμα, τό σημαῖνον ἀπό τό σημαινόμενον.

Η εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Άννης στη νήσο Χάλκη

Επί τη εορτή της συλλήψεως της Αγίας Άννης τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στην Θεολογική Σχολή, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
    Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Νεοερμηνεία της εις Άδου Καθόδου του Mantegna


ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

"Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν"

Andrea Mantegna (1646-1708) εἶναι ὁ μεγαλύτερος ζωγράφος τῆς βορείου ἰταλικῆς πρωΐμου Ἀναγεννήσεως. Τό ἔργον του διακρίνεται διά τήν πλαστικότητα, ἀνδρότητα, ἀρρενωπότητα καί ἰδιόμορφον πρωτοποριακήν μορφολογίαν, καθαράν χρωματολογίαν εἰς τά θρησκευτικά δημιουργήματα, τά πορτραίτα καί τάς νωπογραφίας. Περίφημος καί ἐντυπωσιακή ἡ σύνθεσις τοῦ Christus Scorto μέ τήν ἀήθῃ ἀλλά ὡραίαν προοπτικήν του, ἡ ὁποία οἰωνεῖ "συμπιέζει" το σῶμα τοῦ νεκροῦ Χριστοῦ ἐκ τῶν κάτω πρός τά ἄνω.

Ιερατικό Συλλείτουργο τιμώντας την Αγία Άννα, στον Ναό Αγ. Ελευθερίου και Αγ. Άννης πόλεως Κερκύρας [live]


Πρωί Πέμπτης, 9ης Δεκεμβρίου 2021, τελείται  Ιερατικό Συλλείτουργο στον Ναό Αγ. Ελευθερίου και Αγ. Άννης πόλεως Κερκύρας, εορτάζοντας την Σύλληψη της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: