e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Πολιορκημένο Κίεβο: Κυριακή Β΄ Νηστειών 2022 στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με εκρήξεις και συναγερμούς


 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:


Την Β΄ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, 20 Μαρτίου 2022, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Anishchenko) τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο.

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μιχαήλ υπενθύμισε στους πιστούς την ιστορία εκ του Ιερού Ευαγγελίου, πώς τέσσερις άνδρες έφεραν τον άρρωστο σύντροφό τους στον Ιησού. Ήταν παράλυτος και φίλοι τον έφεραν με φορείο. Καθώς υπήρχαν πολλοί άνθρωποι γύρω από τον Ιησού, οι άντρες ανέβηκαν στη στέγη του σπιτιού, κατέβασαν τον άρρωστο στον Ιησού από την τρύπα της στέγης. Βλέποντας τη μεγάλη του πίστη, ο Ιησούς θεράπευσε τον παράλυτο. Είπε, «Άνθρωπε, οι αμαρτίες σου συγχωρούνται. Τώρα πάρε το κρεβάτι σου και φύγε».

Στο κήρυγμά του, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου επέστησε την προσοχή των παρευρισκομένων στην ιδιαίτερη σημασία αυτής της ιστορίας στις σημερινές δύσκολες στιγμές των δοκιμασιών που περνά το κράτος μας και ολόκληρος ο ουκρανικός λαός.

«Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αγαπητοί φίλοι, σήμερα ακούσαμε μια περιγραφή ενός από εκείνα τα πλούσια θαύματα που έκανε ο Κύριος ενώ βρισκόταν στη γη. Και πράγματι, ο κόσμος έλεγε έκπληκτος: «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε ο Επίσκοπος Μιχαήλ.

«Ας το φανταστούμε τώρα, ακόμα και στο δικό μας επίπεδο ιατρικής, αν κάποιος σηκωθεί μετά από πολύ καιρό, όταν ήταν παράλυτος, υπάρχει πολύμηνη, ή και χρόνια, περίοδος αποκατάστασης. Φανταστείτε πώς ήταν τότε, και όχι μόνο σηκώθηκε ο άνθρωπος και έφυγε, αλλά ο Κύριος είπε επίσης: «Πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε». Πόσο έχει ενισχύσει η δύναμη του Θεού αυτόν τον άνθρωπο μέσω της πίστης των φίλων του», συνέχισε.

Ο Επίσκοπος σημείωσε ότι σήμερα αξίζει να θυμόμαστε όχι μόνο αυτόν τον παράλυτο άνθρωπο που θεράπευσε ο Κύριος, αλλά και αυτούς τους φίλους που τον έφεραν.

«Φανταστείτε τι έπρεπε να περάσουν. Μαζευτείτε, βγάλτε τον φίλο σας έξω παράλυτο, κουβαλήστε τον στην πόλη, διαπραγματευτείτε με τους ιδιοκτήτες να ξηλώσουν τη στέγη για να χαμηλώσουν, γιατί ήταν πολύς κόσμος», είπε ο έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σημείωσε ότι οι φίλοι του ασθενούς κατάφεραν να το κάνουν. Έτσι. Φυσικά, τότε έπρεπε να επιστρέψουν και να τα ξαναχτίσουν όλα, αλλά το έκαναν για χάρη του φίλου τους, γιατί τον αγαπούσαν και πίστευαν στον Θεό.

«Και δεν είναι τυχαίο που το Αποστολικό Ανάγνωσμα μας λέει σήμερα ότι ο Θεός μας έχει μιλήσει πολλές φορές στους προφήτες, και τον τελευταίο καιρό άρχισε να μας μιλάει μέσω του Υιού Του, του Κυρίου Ιησού Χριστού. Και βλέπουμε ένα πραγματικά υπέροχο έργο της Χάριτος του Θεού, όταν η Χάρη του Θεού μάς κάνει, πάνω απ’ όλα, ανθρώπους. Πρέπει να γίνουμε άνθρωποι πριν μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον Θεό. Και βλέπουμε αυτό ακριβώς το παράδειγμα σε εκείνους τους φίλους του παραλυτικού ανθρώπου που έφεραν σήμερα στον Κύριο», τόνισε ο Επίσκοπος Μιχαήλ.

«Τώρα εσύ κι εγώ περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές. Το κράτος μας, ο λαός μας υποφέρει από εισβολείς, υποφέρει από πόλεμο. Και, είμαι βέβαιος ότι όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο, όλοι οι ιεροκήρυκες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Όλοι ξέρουμε πώς νιώθουμε εσείς και εγώ για εκείνους που έχουν εισβάλει στις ζωές του λαού μας, που βομβαρδίζουν τις πόλεις μας, που καταστρέφουν τις ζωές ανθρώπων, που σκοτώνουν παιδιά και από την άλλη τα λόγια του ευαγγελίου ότι εμείς χρειάζεται να πω. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, απλά λέω ειλικρινά με ανθρώπινο τρόπο.

Αλλά σήμερα, την ίδια στιγμή, βλέπουμε ότι ένας άνθρωπος που μπορεί να μην έχει διαβάσει καν το Ευαγγέλιο, αλλά με φυσικό τρόπο που έχει ορίσει ο Θεός, πολλοί τέτοιοι άνθρωποι, και στον λαό μας, καλοί άνθρωποι, κάνοντας αυτό το πρώτο βήμα, πλησιάζοντας τον Θεό - γίνονται άνθρωποι. Πάνω από όλα γίνονται άνθρωποι», είπε, αναφέροντας παραδείγματα ανθρώπων που προσφέρουν την τελευταία δεκάρα για να βοηθήσουν τους υπερασπιστές, νοικιάζουν τα σπίτια τους για να στεγάσουν πρόσφυγες και δωρίζουν τα αυτοκίνητά τους για να εκκενώσουν τα παιδιά από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα - εσείς και εγώ βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των άλλων με αυτόν τον τρόπο. Αξίζει πολύ. Αυτό σημαίνει, πάνω απ' όλα, όσο δύσκολες κι αν είναι οι καιροί, ότι θα σταθούμε με πίστη στον Θεό», είπε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Επίσκοπος επιμένει ότι σήμερα εσύ και εγώ καλούμαστε να κάνουμε καλές πράξεις, να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας, να προστατέψουμε αυτούς που υποφέρουν από τους εισβολείς, να γίνει ένα θαύμα και να κερδίσει η Ουκρανία αυτόν τον πόλεμο.

«Ας προσευχηθούμε σήμερα, αγαπητοί φίλοι, ο Κύριος να μας ενδυναμώσει όλους, να ενισχύσει αυτούς που υπερασπίζονται το κράτος μας, να αυξήσει την πίστη, να αυξήσει την πίστη εκείνων που μπορεί να μην ξέρουν πού βρίσκονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που έχουν χάσει την επαφή. με αυτούς. Προσευχόμαστε για όσους έχουν ήδη καταθέσει τη ζωή τους υπερασπίζοντας την ειρήνη. Προσευχόμαστε γι' αυτούς, και το πιο σημαντικό: ενωνόμαστε και θυμόμαστε ότι ο Θεός δεν θα ντραπεί αν παραμείνουμε άνθρωποι, δείξουμε τις καλύτερες ιδιότητες σε σχέση με τον πλησίον μας, βοηθήσουμε όσους τη χρειάζονται αυτή τη βοήθεια. 

Και, για να είμαστε πραγματικά Χριστιανοί, δεν θα δειχθούμε με τα: κοίτα πόσο καλοί είμαστε, πόσο καλά νηστεύουμε, πόσο εκκλησιαζόμαστε, πόσοι έρχονται σε εμάς, πόσους ακάθιστους έχουμε διαβάσει. Όχι. Γιατί ο Θεός κοιτάζει τις καρδιές μας.

Αν μόνο ειλικρινά, με πίστη προσευχόμαστε σε Αυτόν, κάνουμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τον πλησίον μας, για το κράτος μας -όπως ο καθένας μπορεί, όπου τον κάλεσε ο Κύριος - τότε πιστεύω ότι θα δούμε μαζί ένα θαύμα», συνέχισε.

«Και σύντομα θα μπορέσουμε να διώξουμε τους εισβολείς από τη χώρα μας και η Ουκρανία θα επιστρέψει σε μια ειρηνική ζωή, θα συνεχίσει να δοξάζει τον Θεό, όπως έκανε πάντα, αλλά η εμπειρία που αποκτά ο λαός μας κατά τη διάρκεια αυτής της εχθρικής εισβολής θα τους ενώσει στο μελλοντικός. Για να προωθήσουμε αυτούς που πιστεύουν στην πίστη, και όσους δεν είναι πιστοί, μπορεί να είναι πιο κοντά στον Θεό, αλλά όλα αυτά θα είναι προς όφελος του λαού μας και του κράτους μας. Είθε ο Κύριος να μας ενισχύει όλους, να μας βοηθά και να μας ευλογεί. Αμήν», κατέληξε ο έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας. Προσαρμογή κειμένου από την αυτόματη μετάφραση εκ του ουκρανικού: π. Παν. Καποδίστριας



Δεν υπάρχουν σχόλια: