e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Ο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος μιλάει αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα»

06 Μαρτίου 2022
Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» μέσα από τη μανία του πολέμου του Πούτιν και της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του την Ουκρανία, για την οποία είναι αποφασισμένος να δώσει και τη ζωή του.

Η συνέντευξη έγινε τηλεφωνικώς, με δυσκολία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης καθότι οι Ρώσοι έχουν τον Μητροπολίτη Επιφάνιο πέμπτο στον κατάλογό τους για να τον σκοτώσουν, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος. Αποκάλυψε επίσης πως ήδη έχουν γίνει τρεις απόπειρες να μπουν στο κτίριό του για να τον σκοτώσουν. Η συνέντευξη έγινε στην ελληνική γλώσσα, την οποία γνωρίζει καλώς ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, είναι ελληνολάτρης και υπογράμμισε δύο φορές πως «αγαπώ τους Ελληνες της Αμερικής» και γενικότερα «αγαπώ τους Ελληνες κι όπως βλέπετε τώρα μιλούμε στην ελληνική γλώσσα».

Ζητά βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το ΝΑΤΟ, από την Ευρώπη, από παντού διότι όπως λέει «να μας βοηθήσουν τώρα πιο πολύ γιατί ο Πούτιν δεν θα σταματήσει. Αν πάρει την Ουκρανία θα πάει στην Ευρώπη».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυξ»: Πώς είσθε Μακαριώτατε, πώς είναι η υγεία σας;

Μητροπολίτης Επιφάνιος: Είμαι καλά, δόξα τω Θεώ, γυρίζω παντού, ενθαρρύνω και ευλογώ τους στρατιώτες μας.

«Ε.Κ.»: Δεν φοβάστε; Πώς είναι τα πράγματα εκεί;

Μητρ. Επιφάνιος: Όχι, δεν φοβάμαι. Τώρα δεν έχω φόβο διότι θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, μία ενωμένη Ουκρανία. Θέλουμε να έχουμε ευρωπαϊκή, δημοκρατική Ουκρανία και τώρα αγωνίζομαι. Έχουμε πόλεμο, η Ρωσία και ο Πούτιν θέλουν να μας καταστρέψουν.

«Ε.Κ.»: Πληροφορούμαι ότι εσείς είσθε ανάμεσα στους στόχους τους.

Μητρ. Επιφάνιος: Ναι βέβαια. Μερικές φορές είχαμε απόπειρες. Τρεις συνεχείς νύχτες ήθελαν να μπουν στο δικό μου κτίριο από το πάρκο, αλλά έχομε ασφάλεια και τους πήραν. Υπάρχει κάποιος κατάλογος από τη Ρωσία ότι πρέπει να με σκοτώσουν και με έχουν ανάμεσα στα πέντε άτομα που επιδιώκουν να σκοτώσουν, διότι εμείς ως Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία είμαστε το σταθερό πνευματικό έδαφος του ουκρανικού κράτους. Είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του πως το Πατριαρχείο Μόσχας έχει προβλήματα στην Ουκρανία. Ο Πατριάρχης Κύριλλος υποστηρίζει αυτόν τον πόλεμο διότι ο Πούτιν είπε στον Κύριλλο ότι δεν θα υπάρχει στην Ουκρανία σχίσμα αν η Μόσχα μπει στην Ουκρανία. Εμείς θέλουμε να έχουμε μία ενωμένη Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου έδειξε πως εγώ ως Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας μας έχω πενήντα τοις εκατό της υποστήριξης του ουκρανικού λαού και η Εκκλησία μας σαράντα πέντε τοις εκατό, ενώ το Πατριαρχείο Μόσχας μόνο δέκα πέντε τοις εκατό, γι’ αυτό ο Πούτιν και Πατριάρχης Κύριλλος θέλουν να καταστρέψουν τη δική μας Εκκλησία, αλλά όλοι εμείς είμαστε ενωμένοι και θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος.

«Ε.Κ.»: Επικοινωνήσατε με τον Κύριλλο; Του τηλεφωνήσατε;

Μητρ. Επιφάνιος: Όχι, όχι ποτέ, αυτός δεν θέλει να έχει επικοινωνία ούτε και ο Μητροπολίτης Ονούφριος εδώ στο Κίεβο δεν θέλει να επικοινωνεί.

«Ε.Κ.»: Φοβάστε για τη ζωή σας;

Μητρ. Επιφάνιος: Όχι δεν φοβάμαι, όλα είναι στα χέρια του Θεού. Αγωνίζομαι για μία ενωμένη Αυτοκέφαλη Εκκλησία και η δική μου ζωή δεν έχει καμία σημασία.

«Ε.Κ.»: Τι θα λέγατε στην κυβέρνηση της Αμερικής;

Μητρ. Επιφάνιος: Αισθανόμαστε υποστήριξη τώρα από την Αμερική, αλλά θέλω να πω ότι πρέπει να μας βοηθήσουν τώρα πιο πολύ γιατί ο Πούτιν δεν θα σταματήσει. Αν πάρει την Ουκρανία θα πάει στην Ευρώπη. Λέγω σε όλους πως πρέπει να μας δίνετε βοήθεια, εμείς θα αγωνιζόμαστε αλλά είναι πολύ σοβαρό να έχουμε υποστήριξη από εσάς. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν να μην καταλάβει η Ρωσία την Ουκρανία. Θέλουμε την Αμερική και το ΝΑΤΟ να κλείσουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας γιατί οι Ρώσοι τώρα κάνουν τρομοκρατία. Είκοσι χιλιόμετρα δίπλα στο Κίεβο πεθαίνουν εκατοντάδες άμαχοι, απλοί και αθώοι άνθρωποι. Κάνω έκκληση στην Αμερική να βοηθήσει να σταματήσει ο Πούτιν γιατί αν πέσουμε εμείς τότε θα έχετε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατέλαβαν το Ατομικό Πυρηνικό Εργοστάσιο στην πόλη Ζαπορίζια και μπορεί να έχουμε παγκόσμια καταστροφή διότι είναι το μεγαλύτερο στον Κόσμο. Έχει έξι αντιδραστήρες, κι αν γίνει κάτι θα έχουμε μεγάλα προβλήματα όχι μόνο εμείς, αλλά όλος ο κόσμος.

«Ε.Κ.»: Μακαριώτατε, αυτή τη στιγμή που μιλούμε υπάρχουν πυροβολισμοί ή βομβαρδισμοί στο Κίεβο;

Μητρ. Επιφάνιος: Χτες ήταν πιο δυνατά, σήμερα είναι λίγο καλύτερα. Άκουσα αλλά όχι τόσο ισχυρούς. Χτες και προχτές όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα είχαμε σειρήνες.

«Ε.Κ.»: Θα Λειτουργήσετε αύριο, Κυριακή;

Μητρ. Επιφάνιος: Λειτουργώ κάθε μέρα. Το πρωί τελώ τη Θεία Λειτουργία και το βράδυ τον Ακάθιστο Ύμνο.

«Ε.Κ.»: Έρχεται κόσμος;

Μητρ. Επιφάνιος: Όχι, το κέντρο του Κιέβου είναι κλειστό. Οι άνθρωποι μένουν στα υπόγεια και κάτω σε καταφύγια, αλλά και στο Μετρό, δεν μπορούν να βγουν έξω.

«Ε.Κ.»: Τι θέλετε να πείτε στους Έλληνες της Αμερικής;

Μητρ. Επιφάνιος: Τους αγαπώ τους Έλληνες της Αμερικής, θέλουμε βοήθεια, οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να μας δώσουν γιατί έχουμε στην Ανατολική Ουκρανία ανθρωπιστική καταστροφή.

«Ε.Κ.»: Εννοείτε και οικονομική βοήθεια;

Μητρ. Επιφάνιος: Ναι και οικονομική βοήθεια και κάθε είδους βοήθεια.

«Ε.Κ.»: Για την Ελλάδα τι θα λέγατε;

Μητρ. Επιφάνιος: Θερμά ευχαριστώ και την κυβέρνηση και την Εκκλησία για τη βοήθεια, αλλά πρέπει να μας βοηθήσουν πιο πολύ, γιατί αν δεν μας βοηθήσουν τώρα, αύριο θα έχουν τον πόλεμο στο δικό τους το σπίτι. Τους αγαπώ τους Έλληνες, βλέπετε αυτή τη στιγμή μιλούμε στην ελληνική γλώσσα. Αν υπάρχουν Έλληνες στη Λειτουργία ψάλλω και στην Ελληνική. Τον περασμένο χρόνο πήγα αρκετές φορές στη Μαριούπολη, είχαμε συναντήσεις, Λειτουργίες, αλλά τώρα η Μαριούπολη είναι κλειστή. Για δύο μέρες τώρα δεν είχαμε επικοινωνία με τον δικό μας Μητροπολίτη διότι δεν υπάρχει εκεί τηλεφωνικός πύργος. Μιλήσαμε πριν δύο μέρες και μου είπε ο Μητροπολίτης Σέργιος ότι δεν έχω ούτε να φάω. Εχω λίγο ψωμάκι και λίγο ψάρι.

«Ε.Κ.»: Πόσους ιεράρχες και ιερείς έχει η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας;

Μητρ. Επιφάνιος: Έχουμε εξήντα αρχιερείς, πέντε χιλιάδες ιερείς και επτά χιλιάδες ενορίες και οι πιστοί μας ανέρχονται στα είκοσι εκατομμύρια.

«Ε.Κ.»: Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί τώρα από την Εκκλησία της Μόσχας θα έλθουν σε σας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Μητρ. Επιφάνιος: Ναι, το πιστεύω, αλλά εμείς δεν κάνουμε τίποτε τώρα διότι δεν θέλουμε να ανοίξουμε άλλον πόλεμο εκκλησιαστικό.

Αυτή τη στιγμή που μιλούμε κρατάω μία ωραία φωτογραφία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τον περασμένο Αύγουστο που ήταν στο Κίεβο. Αυτό τώρα είναι για μας σαν όνειρο γιατί δεν μπορώ να σας περιγράψω τι γίνεται στο Χάρκοβο, δεν υπάρχει πλέον, το κέντρο του είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένο.

«Ε.Κ.»: Όταν Έλληνες της Αμερικής θέλουν να στείλουν βοήθεια πού να απευθυνθούν;

Μητρ. Επιφάνιος: Στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

His Eminence Archbishop DANIEL, President of the Consistory

Mailing address: PO Box 495

South Bound Brook, NJ 08880

Shipping address: 135 Davidson Ave.

Somerset, NJ 08873

Tel: (732) 356-0090

Fax: (732) 356-5556

E-mail: VladykaDaniel@gmail.com

Εκεί συγκεντρώνουν βοήθεια και την στέλνουν σε μας γιατί τώρα είναι δύσκολο αυτό το θέμα της αποστολής βοήθειας σε μας, παίρνει καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: