e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Ημέρα μνήμης και προσευχής στη Βόρεια Ζάμπια για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

Την Κυριακή του Παραλύτου, 15 Μαΐου 2022, στον Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λουάνσα στη Βόρεια Ζάμπια, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ δέηση στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, την περίοδο 1911-1923 που έπεσαν θύματα γενοκτονίας, ένα μνημόσυνο σε αυτούς τους πολλούς, τους σημαντικούς, τους γνωστούς και αγνώστους προγόνους πολλών από εμάς, που αφανίστηκαν σε εκτέλεση εθνικού σχεδίου στις αρχές του πολιτισμένου 20ού αιώνα.

"Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης", τόνισε ο Μητροπολίτης, ο οποίος είναι ποντιακής καταγωγής κι έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις μνήμης.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης ανακοίνωσε και δήλωσε ότι στη Μητρόπολη Ζάμπιας θα πραγματοποιηθούν Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή: “Το 2022 είναι μια χρονιά ιδιαίτερη: συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης... Σκοπεύουμε να τιμήσουμε αυτή την Επέτειο, να την αναδείξουμε με την αξία που της πρέπει, τόσο σε πολιτιστικό, όσο και σε εκπαιδευτικό και ιστορικό επίπεδο”.










Δεν υπάρχουν σχόλια: